少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 SandraLo 的帖子

多謝你既分享,講得非常之好!我最近都好煩惱小朋友噶性格行為問題!

禁止訪問

複式洋房

畀面勳章

多謝分享

禁止訪問

子爵府

SandraLo 您好

謝謝您的分亨, 有關"iignore"方面, 我有些問題想請教.

囝囝今天2.5歲, 常哭鬧, 如 要糖, 買玩具...
我通常跟他說 " 我知bb 好想食糖, 但今天已吃了3粒糖, 明天才可以吃了", 然後 bb 會大吵大鬧要返爺爺屋企 (日頭返工時是交給爺爺照顧). 我不會就範, 有時他哭了很久 (eg 10 mins)怕會被鄰居complain, 我會去拿毛巾幫他沬眼淚同抱佢.

我想問我是不是應等他完全靜下來才去抱他才對呢? 我在他仍哭鬧時便抱他是不是助長他哭鬧的行為呢?

珍珠宮

oldmongtung 發表於 13-8-28 11:29
SandraLo 您好

謝謝您的分亨, 有關"iignore"方面, 我有些問題想請教.
很多媽咪也問同一問題................不是不可以抱, 而是立場要鮮明些, 不好譞他以為喊你就會呵佢!
即是說, 未必要刻意不做些什麼, 只是 ignore 哭、鬧、扭的壞行為和堅持不給他扭的東西, 但若他開始扭時你刻意不抱, 就不好中途去抱他了, 免他以為你改變了態度!

oldmongtung  明白 發表於 13-9-9 11:16
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

男爵府

你好Sandra,

我知道你很忙, 好多媽媽向你請教教小朋友問題, 本想不打擾你, 先問身邊朋友, 但未能改善. 所以在此想花你少時間, 希望可以幫到我及小朋友. 盡早解決問題.

我囝囝而家22個月, 唔識講野, 只識叫爸爸媽媽, 其他發展我覺得正常, 但愈大脾氣開始愈差. 我是全職媽媽, 平時主要我照顧佢, 本想教導佢成為有教養, 有規距的小孩, 在他還少時, 家中很多東西唔比佢搞, 而家大了, 佢開始好奇, 我都開始軟化, 唔危險的就由他. 但有時停止佢某行為, 或者唔比佢玩緊佢玩的東西, 就好抗拒, 現在出去上PLAYGROUP, 停止一些活動時都係咁, 在外大吵大鬧, 我真係有點無奈. 試過用惡的方法, 唔得, 而家用溫和方法, 亦唔得. 另外就是有搶人玩具問題, 細時叫佢跟人SHARE玩具, 佢好樂意去做, 到而家, 我一同佢講SHARE, 佢就擰頭, 可能要講好多好多次, 去勸佢先肯. 最後一樣就係打人, 早幾個月佢唔乖我有打佢, 後來覺得唔WORK, 亦唔想佢照做, 我已經冇打佢了. 但佢一唔開心, 例如我停止佢行為, 搶唔到別人玩具後, 就會打我/小朋友. 佢知道唔O岩的, 但我發現佢情緒激動時講咩都唔得, 試過用你IGNORE的方法, 但佢好似唔受呢個方法. 好似尋日咁, 睇完卡通DVD, 已經做完了, 我關機, 但就發脾氣, 我IGNORE佢, 佢就愈黎愈激動, 喊左成個鐘, 跟住我移下個櫃, 分散佢注意先停下來, 但之後成晚都比平時激動, 少少野就扭.....對於佢而家咁我都有D頭痛, 在家都還可以, 在外面上堂, 佢咁樣我都唔知點HANDLE, 而家上PLAYGROUP真係令我有D壓力....怕佢搗亂, 打小朋友, 發脾氣大喊..

不過今日我發現一樣野, 因為平時會去開一間PLAYGROUP, 有位EE就話得佢聽, 叫佢唔做, 佢真係肯停, 頭先佢打小朋友, EE罰佢坐NAUGHTY MAT, 在家未試過, 開頭我都諗佢會唔會唔肯坐, 會走開, 因為冇野圍住, 但最後佢都坐, 一邊坐一邊喊....

你可唔可以比D意見我應該點做? 我知道我而家教佢方法唔WORK, 另外就係佢係怕外人多D, 不過我當然都想佢聽我教, 我覺得我仔係好硬頸, 情緒好難控制, 佢一喊講咩都冇用, 喊完同佢解釋番件事, 佢先肯聽同SAY SORRY.

唔好意思, 阻你時間, 希望方便時可以教下我. 令我盡早可以令小朋友的壞習慣糾正過來.萬二分感激!!!!

大宅

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

今晚教功效,搞到雙方都喊晒口~
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

男爵府

回覆:(1) 媽咪容易犯的錯誤 (2) 讚可以改正小朋友壞行為

Sandra,有問題想請教一下。

我女女歲半,未識講野。佢曳時我ignore佢,我想學其他人的做法,要佢自己去naughty corner,但佢未識溝通,我要佢企角落,佢會走開或騾地,點可以俾佢知道曳曳要罰企?

珍珠宮

smallrice11 發表於 13-9-25 22:50
你好Sandra,

我知道你很忙, 好多媽媽向你請教教小朋友問題, 本想不打擾你, 先問身邊朋友, 但未能改善. 所 ...
smallrice11 :
抱歉我睇漏了你的 post, 因我主要在這個 topic 答, 你可睇住呢邊是但幾版先, 因來來去去都是那幾個問題:

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=4960072&pid=139717109&page=71&extra=#pid139717109
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

珍珠宮

VickyCY 發表於 13-10-18 14:11
Sandra,有問題想請教一下。

我女女歲半,未識講野。佢曳時我ignore佢,我想學其他人的做法,要佢自己去nau ...
VickyCY :
「其他人的做法」是什麼?它做了什麽曳嘢要罸?

珍珠宮

smallrice11 發表於 13-9-25 22:50
你好Sandra,
..............睇完卡通DVD, 已經做完了, 我關機, 但就發脾氣, 我IGNORE佢, 佢就愈黎愈激動, 喊左成個鐘, 跟住我移下個櫃, 分散佢注意先停下來
smallrice11 :
我相信你嘅 ignore 係做錯咗................
如個卡通DVD係佢睇開嘅, 佢大致都知幾時完, 亦知完咗就冇得睇, 一般小朋友多數只會喊一陣表達唔想冇得睇, 佢做咗d 乜而你被認為係發脾氣呢?而你又點 "ignore"佢呢?佢係第一次睇完 DVD 冇得繼續唔高興?

大宅

BK Milk勳章

回覆:(1) 媽咪容易犯的錯誤 (2) 讚可以改正小朋友壞行為

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

謝謝分享~~~
Childhood is journey, not a race.

別墅

回覆:SandraLo 的帖子

Thx

Siu Mo Ma

大宅

回覆 SandraLo 的帖子

Thanks for sharing!! i really did the wrong things.....

侯爵府

BK Milk勳章

多謝分享

民房

複式洋房

首頁

尾頁

跳至