少年成長

跳至

首頁
23456...28

尾頁

珍珠宮

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點讚?

Part I

在「小朋友發脾氣」的topic裡,很多媽咪都有很類似的問題,例如小朋友發脾氣、掟嘢、大喊大扭、打人、唔肯食飯、唔肯瞓、唔肯行要抱,大小小嘅就懶、唔做功課唔專心、駁咀等等….. 其實呢一切「唔好」嘅行為,都可以用「讚」嚟矯正,現在就想講吓点用「讚」化解一切!

首先,点解要讚?

無論大人同細路,都唔會鍾意被人「鬧」同「話」,「話」得聽,世界和平啦!因此,今時今日,你去「話」人地嘅壞行為,只有好少數人會自我反省去改正,小朋友就更加唔駛諗,媽咪有時覺得勁「鬧」甚至打會有效,其實好多時,小朋友都只係因為怕媽咪嬲而收一收,到太多嘢都俾人話時,打駡就冇效了!而較大的小朋友更加會因為被話太多而令他們不停諗啲嘢嚟駁咀同對撐,令媽咪以為係「反叛」!其實佢地係用駁咀「反抗」媽咪「話」佢地,你試吓叫佢打完機去遊樂場再食雪糕,睇吓佢反唔反叛?
但讚就個個人都啱聽,你只須用讚嚟話佢知乜嘢係好行為,來代替「罵」或者「話」他一個不當的行為便成了,不要以為簡單便無效........
一般媽咪會忽畧咗口頭讚,,其實對小朋友嚟講,讚係相當重要,因為你肯定佢,清楚咁話佢知做對咗乜嘢,而你也是因他做了這件事而開心的,他往後做什麼也更有信心,相反,你永遠都「話」佢唔得、未得、錯,雙方關係變差同大家唔開心之外,佢重唔會知亦唔會諗自己原來係得

點解有啲媽咪覺得難去讚,甚至唔信係work所以唔試?

對於媽咪來說,一心諗住小朋友做啱係應該,做錯就「話」,扭計的大小bb,鬧都嚟唔切,重要去「吼」佢冇扭嗰陣讚!有冇搞錯?自己細個時都俾阿媽鬧到飛起離地,鬧十樣裡面,都有幾樣會有影響去改,當然照板碗:阿仔/女做錯就話或鬧或罸甚至打,依家明明係曳,無啦啦重要我讚?呢個心理關口媽咪必須克服,你至會知道「讚」有幾 powerful!或者咁,徹徹底底咁試一次,你嘗到甜頭,真係得,至會信十足!
唔好担心以為會讚壞或者令佢驕傲,你只係讚佢一個好嘅行為,而唔係讚佢某種能力,唔須要同人比較,所以唔會驕傲,亦唔係認叻,只係代表俾佢知佢係媽咪心目中行為好嘅乖孩子!

點讚?

其實非常簡單:
舉個例,假設你的小朋友會容易動手打人,咁即係,
壞行為 = 打人,相對地,好行為= 沒有打人時
要矯正他打人這個行為,就要在他沒有打人的時候讚他。
如果壞行為 = 發脾氣;好的行為= 不發脾氣的時候
要矯正他發脾氣這個行為,就要在他沒有發脾氣的時候讚他。
他在家好端端時(心情靚更好)便可以讚:bb好乖喎,冇發脾氣,冇打人,好好呀,等媽咪錫錫再一齊食雪糕啦! (可以是看TV或講故事,只要他喜歡的,hug一吓亦可)
注意不可以在他發脾氣時才用這些話試圖安撫,是完全沒有用的,所以 timing 很重要,第一次用的那一天,可以早午晚講一次。

to be continued....

珍珠宮

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點讚?

Part II

應用技巧
(1)
讚要盡情 - 讚要真心、開心、冇保留同唔可以有條件(condition)或即時翻舊帳,即係可以話:「嗱,乖啦」、「唔打人就乖啦」 (有條件的讚,表示打人就唔乖),或者「咁先至乖架,之前咁咁咁咪唔好囉!」(翻舊帳話佢之前唔啱),咁就唔算係「真」心讚,因為你依然有話佢!
(2)
認清目標 - 當你用讚來矯正一個唔好嘅行為時,記住每次讚的目標只可以有一個,例如你想處理「含飯唔吞」問題,讚佢時佢好開心,大叫,你又忍唔住去話佢:咪嘈啦........ 咁就又冇咗嗰個氣氛,佢又跌番落谷底,同冇讚過一樣,總之,讚的時候,其他嘢最好全部唔好話佢住!舉多個例,你讚佢冇掟嘢落地,佢即刻好興奮爬上梳化跳,咁你就唔好話佢跳梳化,可以依然開開心心咁走過去,順勢抱高(舉高)佢,同佢玩兼離開張梳化,總之就唔好响嗰陣話!
(3)
掌握讚的timing -
有啲媽咪會話:佢根本冇乖嘅時候,点讚?時機可以製造,只要係開開心心嘅氣氛便成。舉例:(1) bb吃飯吃幾啖便走開,点讚?可以响佢食咗第一啖就讚,甚至一坐低就讚:bb好乖喎,食飯坐得好好冇走開喎。食多幾啖又再讚。(2) bb响遊樂場見到細過佢嘅就推,出手好快,趕得切讚當然要响佢推之前,為確保一定得到,一到達遊樂場就讚,我教過一個媽咪,佢起初讚唔切,後來索性未去到遊樂場就讚,嚇到佢C6以為佢傻咗…..點知,幾次就搞掂咗冇再推人!

善後工作 (Follow up Work)

1/ 用讚改正壞行為,讚緊當時係唔講其他嘢(如點解唔好做乜等);咁幾時先至「教」番佢乜嘢係啱,乜嘢係錯?我常說是講故事時間,因為那時氣氛最好,你用故事,如「狼來了」嚟教佢唔講大話,又唔係話佢,咁幾好!

2/ 對於處理扭同哭鬧來說,讚之外,重要加 ignore 一齊用,即係要對佢哭鬧冇反應(不可表現嬲,不可罵或話,甚至說話都可免則免)至得,再清楚d,你用讚嚟話佢知唔扭係好,但如果佢扭就有嘅 (或者攞到你的情緒反應),咁佢好難唔扭喎!
佢哭、鬧、扭時,除絕不可有任何反應外,亦不好罸關他在房中,因為這是嚇不是罸,你見不到他只會更担心他在做些什麽,他若在房中大哭,你放他出來時,他會以為是因為他哭所以放他,反為助長了他下次哭得更耐!

3/ 若他不是扭,而是做錯事如打人、掟嘢等,只須用堅定的語氣告訴他一次他打人和掉嘢不對,然後可以罸他他站或坐 naughty chair,他離開便將他抱回,要注意的是不要當時罵或者「話」,比如同佢講:我話咗你啦.......又俾我罸........衰唔衰呀等,因為罸站或坐已經係,「話」係冇用更傷感情;之後,簡單告訴他多一次他錯什麽,要他 say sorry,然後hug 他一吓表示冇事錫番!,

(只供BK 會員,請勿轉載至其他網站)

珍珠宮

I learned them from 3P too I have been using these methods, very useful

but 我 5 贊成打, 我從冇打過我對仔女, so far 佢地都 ok ga, under my control ga

複式洋房

小朋友大脾氣,可以點教

做時很困難 ,請問(小朋友大脾氣)topic在那裡??:lol:

原文章由 SandraLo 於 07-4-5 11:39 發表
各位:

以下心得我昨晚已post上「小朋友大脾氣,可以點教」個topic,為方便冇睇開該 topic 的媽咪及將來我可quote出來用,現在在此重覆:

各位靚媽:
復活節巨獻.......... 寫咗3晚,傻咗

响親子版幾個月,見咗眾多媽咪講嘅cas ...

珍珠宮

原文章由 chloe媽 於 07-9-13 01:52 發表
做時很困難 ,請問(小朋友大脾氣)topic在那裡??:lol:

chloe媽:

「小朋友脾氣大,可以點教」
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=840915&extra=&page=1

用讚來矯正壞行為,已經係最容易架啦,呢度成40版,d媽咪話要睇三日!不過你睇咗之後會覺得好d,因別人的成功經驗對你也是重要的!

複式洋房

複式洋房

我個仔今年7years old, 做錯事永遠賴人,話係別人咁咁咁, 他
先咁咁咁, 永遠唔會認自己錯 and 從來唔接受別人教, 請各家長指教一下, thanks

珍珠宮

原文章由 KERORO911911 於 07-9-21 19:16 發表
我個仔今年7years old, 做錯事永遠賴人,話係別人咁咁咁, 他
先咁咁咁, 永遠唔會認自己錯 and 從來唔接受別人教, 請各家長指教一下, thanks

你試吓用讚嚟取代話佢錯, 會有意想不到的效果!

民房

THANKS AR~

等待驗證會員

謝謝分享

民房

原文章由 Circlelok 於 07-10-21 14:55 發表
謝謝分享

別墅

民房

SandraLo

真係好多謝你既分享呀, 好有用呀!!

別墅

Sandra,

好多謝你寶貴的意見, 真係好有用
我之前都聽過一個講座關於EQ, 都有講過用讚來代替罵, 但有時火滾起來就忘記了. 真係要時時刻刻記住呢一招.
仲有個講者建議我地就算要罵, 每一次只好罵一樣, e.g. 你樣樣都做得好好, 淨係差呢一樣, 加埋呢一樣就very good la. 咁佢覺得原來我差小小就very good, 咁好有機會連呢一樣都好快改過.

禁止訪問

珍珠宮

原文章由 janicengyt 於 07-11-1 23:02 發表
Sandra,
好多謝你寶貴的意見, 真係好有用
仲有個講者建議我地就算要罵, 每一次只好罵一樣, e.g. 你樣樣都做得好好, 淨係差呢一樣, 加埋呢一樣就very good la. 咁佢覺得原來我差小小就very good, 咁好有機會連呢一樣都好快改過.每一次只好罵一 ...

咦..... 「每一次只好罵一樣」ok, 但如果話每次讚都係「差某一樣先至very good 」, 咁咪即係永遠都冇very good ? ?-(

禁止訪問

珍珠宮

原文章由 cfunallc 於 07-11-10 07:10 發表
SandraLo,
其實我都唔 agree 打....但囡囡17個月大, 有時扭計發脾氣, 我會打佢手仔 (e.g. 叫佢唔好玩 tissue or 浪費食物), 但我打佢唔係大力果隻,怪唔知得 bb 唔驚我, 有時仲學我, 打番我轉頭. 我c6 都話 "唔大力 ...

cfunallc :

哈哈! 我半年前都用過呢招 ...... 不過我女15歲啦!
記得嗰晚係考試前夕, 佢一早收工唔讀, 十一点都唔瞓重响度睇電視 (但我地係幫佢錄嚟), 我出咗廳兩次叫佢去瞓佢都唔"so", 因佢老豆坐响佢隔離冇出過聲, 佢咪覺得可以食住我囉...... 我頂到爆但又唔想畫爛塊面炳佢兩個, 於是第三次就拎個相機出去, 先映佢兩個坐响梳化, 再映個鐘, 佢老豆即到收到, 知我就爆, 細細聲叫佢去瞓.....

你咁快就出呢招, 之後点算?快d 學識讚啦!:mrgreen:

nacai    發表於 15-3-4 13:42

大宅

SandraLo

真係好多謝你既分享呀!!
好有用 , 各位一齊努力呀:lol

禁止訪問

首頁
23456...28

尾頁

跳至