跳至

首頁
12345...47

尾頁

子爵府

醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章

BB今日食乜野??

我見個個媽咪會都有呢個, 我地又SHARE 下呀

子爵府

Re: BB今日食乜野??

叻叻豬今日除左3餐奶, 下晏食左豬骨紅蘿蔔粥, 晚餐係豬骨紅蘿蔔比目魚肉粥呀~~
D豬骨湯我係加埋肉碎煲左隔"JAR"雪成髎做粥底湯, D紅蘿蔔做法都係榨汁再隔"JAR"ka, 好好味呀

子爵府

好媽媽勳章

叻叻豬咁快食粥仔啦???果然係叻bb喎
曦豬今日第2餐時食左:
1包明治白米糊+1/3樽亨氏南瓜粟米糊~
開出黎都有1飯碗架~
今日total食左4餐奶(220ml/200ml)

男爵府

You are a great cook. 叻叻豬 is so lucky as she can eat such delicious congee.

I know nothing about cooking baby food. My baby just starts to eat infant cereal ja. :-(

男爵府

Rain,

How much water /milk do u add to prepare 1包明治白米糊?

曦豬 is also very 叻 as he can drink so much milk. My baby can just drink 5 oz milk, otherwise, he will throw up.

子爵府

好媽媽勳章

lingling06
其實我都係憑感覺自己落架ja~
我係用屋企果d"萬壽無彊"碗開,
1包明治白米糊開around120-150ml水咁上下.
其實好難講開幾多水,
因為呢d真係憑感覺架ja~

瑪瑙宮

好媽媽勳章

各位好,

唔該想問下而家 cash 食緊萬朝好似唔多 like , 起碼無你地個 d bb 甘追食 ! 我下次試和光堂定明冶好 d 呢 ?

可唔可以 share 下呀 , 想 cash 快 d 可以 replace 一餐奶呢 ?

男爵府

chickenwing,

parco食明治白米糊, 唔錯架﹗
可以加唔同材料入米糊,
例如: 南瓜蓉, 蕃薯蓉, 菜蓉, 紅蘿蔔蓉, 粟米蓉, 蛋黃......

好似話5oz糊仔可以代替1餐奶,
我暫時1日餵1餐糊(4oz), 1hr後補6.5oz奶,
其餘3餐就食9oz奶。

奶奶話應該要餵2餐糊, 但我暫時都唔會,
我寧願parco食多d奶,
因為奶裡面營養對bb係最均衡豐富, 最容易吸收﹗

別墅

叻叻豬咁快食到兩餐粥仔真係叻,我個囡淳淳依家食一餐粥仔,不過佢2-3日才有一次大便,ok嗎?可否在粥仔加蘿蔔蓉?

男爵府

可以加蘿蔔蓉, 不過唔可以食得太密,
coz胡蘿蔔素過高會引至皮膚變黃。
不過其實每樣食物都唔可以過量,
有d食得多會濕, 寒涼, 燥熱, 滯......
最好每一種食物都係一星期食2次左右﹗

我arm arm用blender打左d粟米蓉,
一陣加入熱水, 少少奶粉同埋白米糊粉
就成為自製粟米蓉米糊﹗

子爵府

我整d紅蘿蔔係榨汁之後再隔渣ka

子爵府

我今朝整好左d西洋菜豬骨粥比叻叻下午食, 今晚我會加DD蛋黃比佢

大宅

你地既 BB 個個都咁叻豬 , 我個晞豬就淨係食到2oz開出黎既米糊, 加水果蓉....今日口味係新鮮南蓉米糊仔 :lol:

別墅

曦豬媽,
1包明治白米糊開around120-150ml水?我BB都係食梗半包雀巢米糊開around40ml奶再mix其他食物咋!

Rain~* 寫道:
lingling06
其實我都係憑感覺自己落架ja~
我係用屋企果d"萬壽無彊"碗開,
1包明治白米糊開around120-150ml水咁上下.
其實好難講開幾多水,
因為呢d真係憑感覺架ja~

瑪瑙宮

好媽媽勳章

parco ma,

唔該你呀 , 明治係邊樹買呀 ?? east west 呢幾日休息呀 !!!

不過 parco 好勁下喎, 9 oz 奶 ?? 大奶樽入唔入得哂 ? 我 cash 仲係 7 oz !! 不過唔係次次得 , 得個次都要 1 個鐘 !!

好羨慕文文媽 , 可以 15 分鐘內一口氣餵完 !! cash 要入樽呀 ...... :-( :-( :-(

子爵府

好媽媽勳章

Asther 寫道:
曦豬媽,
1包明治白米糊開around120-150ml水?我BB都係食梗半包雀巢米糊開around40ml奶再mix其他食物咋!

Asther
係ar~所以開出黎有成個飯碗咁大碗ga~
曦豬又食得哂...
食唔夠佢會大嗌架.....

曦豬一陣都係食1包明治白米糊+1/3樽亨氏南瓜粟米糊,
食完1-2hrs之後再食多1/2條蕉蕉做甜品

大宅

Rain,
嘩, 曦豬咁勁, 食半隻香蕉咁多?

想問下, 如果你地整南瓜薯仔類糊仔, bb都係食一、兩餐, 每餐落少少, 咁大個瓜, 你地係一次過煮晒, 分幾餐食定係剩番嗰d做咗大人餸, 又或者只係切少少出嚟煮呢?

大宅

BBLAM,
你買細個既日本南瓜, 每餐cut 適當份量煮焾, 就算bb一個都係食幾餐咋.
如果大人做餸, 可以蒸排骨時落d一齊蒸.

別墅

曦豬好叻呀!
佢而家幾多磅呀?

大宅

唔該samuel媽, 咁即係一個瓜切一d煮, 煮咗嗰d放雪柜, 下一餐再整番熱俾bb食. 咁日本南瓜係咪要d super store先有ga?

首頁
12345...47

尾頁

跳至