跳至

首頁
12345...47

尾頁

複式洋房

Re: BB今日食乜野??

叻叻媽,

請問你點煲雞肉湯比叻叻食? 係唔係成隻雞煲? 唔怕有雞油嗎?

大宅

好媽媽勳章

我想問可唔可以用亨氏南瓜容加入糊仔到比囡囡食嫁~

大宅

Me 2!
可唔可似用電飯煲煲粥?!可唔可似煲定一大煲放入雪櫃?
Rain~* 寫道:
叻叻媽,
到時真係要請教下你....
我真係唔識煲粥粥架....

子爵府

醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章

梗係可以啦
芒果 寫道:
我想問可唔可以用亨氏南瓜容加入糊仔到比囡囡食嫁~

子爵府

oasispretty,

我通常之前一晚煮定湯底ka,
買半隻雞起皮去油斬件, 煲半個鐘, 起左d雞肉出黎攪爛再煲半個鐘, 用濾網or紗巾隔渣, 攤涷放入雪櫃第二朝用
第二日會變成膠狀, 面會有一層白色油, 好容易就可以去除晒, 好方便
oasispretty 寫道:
叻叻媽,

請問你點煲雞肉湯比叻叻食? 係唔係成隻雞煲? 唔怕有雞油嗎?

子爵府

係可似用電飯煲煲粥ka, 不過我覺得無咁香lor
你係煲之前用保溫杯or壺熇1,2個鐘d米會爛d
煲定一大煲放入雪櫃就好似唔係咁好.....................
cookiengau 寫道:
Me 2!
可唔可似用電飯煲煲粥?!可唔可似煲定一大煲放入雪櫃?
[quote]
Rain~* 寫道:
叻叻媽,
到時真係要請教下你....
我真係唔識煲粥粥架....
[/quote]

公爵府

畀面勳章

係嬰兒食譜到有個TOPIC, 講點煲到又綿又好味既粥, 都有好多人推介用RASONIC一款電飯煲, 我原本諗住買個細既電子瓦"餐", 但係要成3百幾, 咁不如買個個電飯煲, 呢款都係3百幾

BB食既野要新鮮, 當然唔好煲定一大"餐"啦
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

瑪瑙宮

好媽媽勳章

winwin,

我都要買電飯煲呀, 係RASONIC邊一款 ?? 唔該你呀 !!

瑪瑙宮

好媽媽勳章

叻叻媽,

你都好 pro 下喎 , 好似幾多步驟 !!

( 唔好意思 , 我想問係未你親手做 ? 定係賓賓攪 ? 如果係你 , 你好有愛心呀 !! 我睇見文字都覺得煩 ...... )

子爵府

cash媽,
梗係我自己整啦!!!我工人叻到上天ka, 正常既野食都可以整到唔正常ka,我自己夜晚o個餐都放棄左要佢煮
每日叻叻要著邊件衫,都要我set定ka, 佢地d冷暖感覺好似唔多正常ka ?-(
之前食糊仔, 我要用個有刻度的盒仔裝住每日裝比佢, 寫低加幾多水.........
sigh~~~總之..苦命啦 :-(

公爵府

畀面勳章

cash媽, 我見佢地話rasonic得一款可以煲粥, 實惠有得賣, 係2xx咋, 3xx係panasonic, 其實依家有好多brand都可以煲粥, 不過post出黎既人, 都話用rasonic, 你去睇下個topic啦, 置頂架, 又唔多版, 唔難睇晒, 仲有d mami教下心得添

叻叻媽, 你個工人唔掂喎, 冇帶個心返工喎, 做家傭, 咁...唔得
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

子爵府

好媽媽勳章

好緊張....聽日將會係曦豬第一次食粥粥o既日子...
白痴o既曦豬媽開頭想用雪魚煲...
好彩得高人一一媽指點,
改左用南瓜煲.....
好緊張!唔知會煲左d咩出黎呢....

瑪瑙宮

好媽媽勳章

叻叻媽,

你個工人仲歎過你 , 你放工仲要服侍佢 ?? 有無攪錯 ??

子爵府

CASH媽, 文文媽,

我請工人只有一個要求, 就係湊得掂叻叻豬, 其他一切都無所謂
呢個工人唔係好, 但又唔衰, 我好怕撞著個更差既....

男爵府

chickenwing,

re_on, b&m, birth都有 明治米粥.

avent 9oz樽容量有9oz半, 夠開9oz奶架﹗
冇理由飲1hr個喎, 係咪要轉大號咀呀?
parco轉左用4號咀之後, 7-9mins就飲哂9oz﹗

chickenwing2006 寫道:
parco ma,

唔該你呀 , 明治係邊樹買呀 ?? east west 呢幾日休息呀 !!!

不過 parco 好勁下喎, 9 oz 奶 ?? 大奶樽入唔入得哂 ? 我 cash 仲係 7 oz !! 不過唔係次次得 , 得個次都要 1 個鐘 !!

好羨慕文文媽 , 可以 15 分鐘內一口氣餵完 !! cash 要入樽呀 ...... :-( :-( :-(

男爵府

叻叻媽,

妳好pro呀﹗要返工仲咁有心機煮mum mum比叻叻﹗
我都要向妳學習下先﹗

xanax1mg 寫道:
oasispretty,

我通常之前一晚煮定湯底ka,
買半隻雞起皮去油斬件, 煲半個鐘, 起左d雞肉出黎攪爛再煲半個鐘, 用濾網or紗巾隔渣, 攤涷放入雪櫃第二朝用
第二日會變成膠狀, 面會有一層白色油, 好容易就可以去除晒, 好方便 [quote]
oasispretty 寫道:
叻叻媽,

[/quote]

子爵府

PARCO媽,
你太客氣啦~

今日叻叻殉食蕃茄三文魚粥

男爵府

叻叻媽,

"蕃茄三文魚粥"聽落都好好味喎﹗

parco今日會食蛋黃米糊,
我會加少少紅蘿蔔蓉落去比佢試下﹗
聽日會試蕃薯, 營養師話蕃薯比薯仔更有營養﹗

子爵府

parco媽,
蕃薯對bb真係好有益ka!!
BabyHilary 寫道:
叻叻媽,

"蕃茄三文魚粥"聽落都好好味喎﹗

parco今日會食蛋黃米糊,
我會加少少紅蘿蔔蓉落去比佢試下﹗
聽日會試蕃薯, 營養師話蕃薯比薯仔更有營養﹗

大宅

叻叻媽, 做你個女同工人都好幸福...

首頁
12345...47

尾頁

跳至