自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我囡就2歲, 仲係唔太識講野...好擔心

我囡就2歲, 但唔多願講野, 只識講baba 魚, 喵喵, 波波(睇見果樣野會講得出), bye bye就心情好先同人講, 教佢講其他例如想要果樣野講"要", 佢就只係叫喊, 完全抗拒講, 好多野都用叫喊形式表達.....叫佢個名就時應時唔應, 叫佢做d動作例如拾野又係心情好先做, 但佢好鐘意同人玩會有眼神接觸, 我好驚佢自閉或其他病呀.... :cry:

佢下星期番健康院, 係唔係真係有問題會轉介去並他機構?但我見其他人話政府要排成年!! :-|

請問有無mun可以提供私家言語治療機構資料比我..同埋有無mun有差唔多經歷等我唔好咁擔心 :-(

thx~~~~

男爵府

Re: 我囡就2歲, 仲係唔太識講野...好擔心

明白你的心情,去完健康院再作打算,唔好自己諗太多

男爵府

開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我女仲遲,2歲半返學都未識講野,不過返左學後3個月就敝家伙,識博咀tim,所以,你唔使擔心﹗ :-(

子爵府

番左6堂playgroup, 眼見差唔多年紀既小朋友都會坐定定聽miss點去玩個遊戲, 又識講好多野, 我個又無咩耐性聽, 唔鍾意玩既遊戲就"摌"地, 人地d小朋友都無個"摌"地 :-( :-( :-(

別墅

你哋去呢個link問吓啦﹗有個言語治療師會答你哋嘅問題:

唔肯講嘢...

男爵府

jennyleung, 記住千祈唔好人比人, 我囡都過了2歲多才講野, 比d時間佢, 佢雖然唔出聲, 但我深信佢已經在心裡記住, 只係欠表達, don't worry

大宅

唔駛驚啦,我個女之前都同你bb一樣,成兩歲都唔識講野,連mami都唔講,但佢突然之間好多野講,而家兩歲三個月講勁多野,所以唔駛驚,只要check唔係有特別問題就唔駛驚啦

子爵府

thx all mun, 個miss仲要話女仔應該快d講, 我奶奶又話囡囡成日叫極唔應, 只係自己玩, 搞到我很忐忑不安

禁止訪問

男爵府

小孩子世界裡, 那有 "應該", 皆因個個小孩都是獨一無二 如問號mama所言, 都3歲都仲係咁,才帶佢去睇醫生 ~~

jennyleung 寫道:
thx all mun, 個miss仲要話女仔應該快d講, 我奶奶又話囡囡成日叫極唔應, 只係自己玩, 搞到我很忐忑不安

子爵府

bebe_c 寫道:
唔駛驚啦,我個女之前都同你bb一樣,成兩歲都唔識講野,連mami都唔講,但佢突然之間好多野講,而家兩歲三個月講勁多野,所以唔駛驚,只要check唔係有特別問題就唔駛驚啦

agree , don't worry

男爵府

吾太識講同吾講係二回事喎,,我個仔都係二歲幾先突然間多野講咋,之前可能吾係我湊,所以對住我都吾講,,而家同佢玩多d,引佢講囉,,,都肯講呀,你試下啦,或者比你返多d playgroud,會好d架

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

我舅父個仔兩歲幾成三歲都仲未識講野, 到三歲由加拿大返hk探我地, 多左人同佢玩撩佢傾計, 佢就不知不覺越講越多野, 住左短短個幾月到我舅父都返埋黎hk, 見到個仔講到咁多野佢感動到差d喊!!

你試下帶佢見多d親朋戚友或睇電視, 比佢聽多d唔同的聲音, 唔係淨係對住屋企幾個人可能會好d.

小朋友要耐心教導, 我明白你的擔心, 不過唔好影響到自己情緒(緊張/憂慮), 必要時去搵專家治療都係好平常的事, 最緊要尋求到解決方法, 唔好太擔心.
該用戶已被刪除

子爵府

好多謝大家既回應呀~~~~ :lol:

複式洋房

有d bb係遲d,唁洗驚....................

男爵府

畀面勳章

我個仔都係0廿,2歲去健康院已發覺有問題,而家去左排期,要等6個月,即9月先有得睇,希望佢到時已經開口講野就好啦.

男爵府

我個囡係0503出世,一個月前又係唔多講野,點知返佐一個月學,就係咁講野﹐仲成日係度唱歌。佢最鐘意做應聲蟲,人講咩,佢就重覆講咩。我地以前都成日同佢講野,又自細睇迪士尼美語世界,諗唔到做咁多野,都唔及佢返一個月學得快。
所以你唔洗擔心。

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

我個仔而家2歲3個月都係講緊d單字, 最多2個字, 都未講倒句子. 我諗你唔洗太擔心, 而家d小朋友又聽中文又聽英文, 我覺得係會遲d先識講野.

伯爵府

When I am 3 year old, I could only prounce max. 4 single word!!

However, after I went to school, I could speak long sentences and sing a whole song, also could ARGUE with my sister fluently.

So don't worry.

首頁

尾頁

跳至