論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如果想早一個月工人走,但又唔想比埋個月糧,可唔可以?

如果想早一個月工人走,但又唔想比埋個月糧,可唔可以? 但當係完約,應該點做?

珍珠宮

Re: 如果想早一個月工人走,但又唔想比埋個月糧,可唔可以?

佢肯早走又唔駛要額外錢就得,佢唔肯你就要補足!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

大宅

Re: 如果想早一個月工人走,但又唔想比埋個月糧,可唔可以?

我聽講就係可以當完約計既。

ahchungma 寫道:
如果想早一個月工人走,但又唔想比埋個月糧,可唔可以? 但當係完約,應該點做?

珍珠宮

完唔完約對僱主好似冇乜影響.....

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

大宅

其實應該唔係都要一個月通知嘅咩? 只不過,一個月係你比埋錢佢走, 定係一個月通知佢. 如果佢依加應承你肯, 轉個頭去告你, 你咪仲煩, 你真係要 check 清楚和

大宅

有影響,唔完約要額外賠一個月人工喔。

SandraLo 寫道:

珍珠宮

winghw 寫道:

[quote]
[/quote]

咁你補得錢俾佢,即係同炒冇分別啦!咁完唔完約有乜影響?

別墅

ahchungma :

基本上香港外傭一個月人工等於佢家鄉起碼大半年人工,佢地當然想妳請佢繼續打工/俾錢佢走!

唔想俾一個月糧就要早一個月前出信通知佢話唔請佢喇!妳斷佢財路,當然跟住果個月妳要「及」實佢,免得佢係妳屋企攪破壞!

其實無得當係完約,因為全香港 o既標準合約都係兩年。做唔夠24個月,其他僱主就睇成未完約!

除非妳肯話自己因經濟因素要終止合約,佢可以係香港即刻上另一份工,唔駛返歸住。但妳短期內就唔可以請工人!

洋房

wan-wan-ma 寫道:
ahchungma :

基本上香港外傭一個月人工等於佢家鄉起碼大半年人工,佢地當然想妳請佢繼續打工/俾錢佢走!

唔想俾一個月糧就要早一個月前出信通知佢話唔請佢喇!妳斷佢財路,當然跟住果個月妳要「及」實佢,免得佢係妳屋企攪破壞!

其實無得當係完約,因為全香港 o既標準合約都係兩年。做唔夠24個月,其他僱主就睇成未完約!

除非妳肯話自己因經濟因素要終止合約,佢可以係香港即刻上另一份工,唔駛返歸住。但妳短期內就唔可以請工人!

請問短期內唔可以請工人~?咁係要幾多個月

別墅

我未試過,要查返入境署資料!

我有感而發,不是針對某一個人而講:做僱主好矛盾,手鬆當然唔駛諗,俾錢工人即消失。一個月前通知,留佢係屋企又擔心佢玩野。

但為左要示好,花盡心思勉強整到好似真係完約都算喇!
(市面兩年滿約工人我唔會揀!人之常情,好好醜醜都會忍夠兩年至換人!好都續左約做夠四年喇!)

若果有需要請另一個工人,又要討好舊工人唔好玩野,攪到自己請唔到新工人(我相信至少半年)又何苦呢!

子爵府

醒目開學勳章

咁有無試過早一個月通知個工人比佢出去搵工,早D等佢自己搞掂咪唔使煩囉!

當然如果佢唔掂,即係夾硬忍佢兩年,咁又唔係幾好,害埋下一個僱主添!乾手淨腳一個月通知囉,計掂自己環境情況先再決定唔遲喎!

別墅

我贊成:早一個月通知個工人比佢出去搵工,早D等佢自己搞掂咪唔使煩囉!

題外話:有 d僱主淨係諗自己,只要衰工人唔好攪佢頭家,承諾新僱主問到就講一半,真係害人不淺!

問到虐老隻害人精個前僱主,佢話隻野每晚煮飯,味道見人見志(暗示唔多好食),都有唔記得做吩咐 o既野(我唔識問有幾密,原來樣樣叫到至做,唔叫唔做!)

到底 d人寧願慳自己個荷包,「暗」住良心去害人,等社會上其他人俾「社會成本」定寧願洗 d錢,心安現得,就真係唔同價值觀有唔同決定。請人惟有小心d!

複式洋房

我原來凡工人是印印, 我只希望請bun bun, 但又想夾時間我放假時候新工人來, 所以才要現在的印印早一個月走. 其實佢沒有很大問題. 但如果新舊工人都比人工又好"la"脷.我唔想影響印印好似未完約咁搵唔到工,我唔介意幫佢寫明佢已經完約.....究竟應該怎麼辦? :cry:

子爵府

醒目開學勳章

批准o既bunbun延期來港應該可行喎!

別墅

絕對可以咁做!

大宅

唔係咁樣。我聽講過,係2年約滿前一個月,可以隨時讓工人走(只要僱主同意或要求就可以),咁既情況等於完約。計足人工就可以了,不需要補一個月錢。

[quote]
winghw 寫道:

[quote]
[/quote]

咁你補得錢俾佢,即係同炒冇分別啦!咁完唔完約有乜影響?[/quote]

大宅

ahchungma:你打去入境處問下喇,我聽講提早一個月係冇問題架。因為我之前想請一個仲有一個月先完約既工人。因為急,我想佢馬上來我度上工,兩個agent都同我講,個工人其實可以提早走(當完約)來我度,但佢前僱主死唔俾佢走,一定要佢做到最後一日。所以最後都請唔到佢。

大宅

我朋友經陽x請的印印於兩個月前話完約唔再續, 那我朋友立即去陽x再請過另一個, 陽x的sales話可提早40天完約 , 還說不需提早通知佢, 叫我朋友於11/4上午帶同印印上佢哋office攪文件, 下午就可帶新工人回家了 .
不過我覺得是陽x已幫那個印印找到了新顧主, 所以才同意提早這麽多完約, 唔知合唔合法ka
winghw 寫道:
唔係咁樣。我聽講過,係2年約滿前一個月,可以隨時讓工人走(只要僱主同意或要求就可以),咁既情況等於完約。計足人工就可以了,不需要補一個月錢。

[quote]
[quote]
winghw 寫道:

[quote]
[/quote]

咁你補得錢俾佢,即係同炒冇分別啦!咁完唔完約有乜影響?[/quote][/quote]

珍珠宮

winghw 寫道:

呢樣嘢係冇可能!
勞工法例永遠都係雙方面的,如果僱主要求就可以叫工人走,咁即係完約前一個月,エ人話走就可以走,咁即係完約前一個月,大家都唔駛通知?
邊個講嘅?打死都唔信!

別墅

其實係咪兩年約滿,提早放十四日大假兼其他未放 o既假,計計埋埋,僱傭相方都覺得早幾日完約可以接受。其他唔知法例同情況 o既人睇落去以為可以提早一個月完約無問題,傳下傳下以為得乍!

我諗個誤會係咁黎架!

首頁

尾頁

跳至