自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

龔如心捐出千億遺產

Apple Daily

華 懋 集 團 主 席 龔 如 心 生 前 許 下 宏 願 , 把 名 下 大 部 份 資 產 撥 作 慈 善 用 途 。 這 些 慈 善 基 金 早 在 「 小 甜 甜 」 與 家 翁 王 廷 歆 爭 產 時 已 經 運 作 , 至 今 估 計 滾 存 約 千 億 元 。 根 據 她 的 遺 願 , 這 筆 歷 來 最 大 筆 的 華 人 慈 善 捐 款 , 將 會 主 要 用 作 教 育 及 醫 療 , 造 福 社 群 。   記 者 : 黃 偉 駿   蔡 元 貴

一 代 亞 洲 女 首 富 的 慷 慨 樂 善 , 固 然 教 人 讚 歎 不 已 , 更 加 令 人 震 撼 的 是 , 原 來 龔 如 心 一 直 坐 擁 千 多 億 元 的 龐 大 身 家 , 而 非 市 場 估 計 的 300 億 。 消 息 稱 , 小 甜 甜 離 世 一 刻 為 止 , 她 透 過 華 懋 及 不 同 公 司 擁 有 的 資 產 , 估 計 多 達 1,200 億 元 ; 當 中 香 港 的 資 產 約 佔 一 半 , 另 一 半 散 布 於 內 地 及 海 外 。

02 年 手 安 排 基 金

龔 如 心 早 有 決 心 寫 下 這 一 頁 光 輝 歷 史 , 早 在 2001 年 7 月 , 龔 如 心 出 席 《 小 甜 甜 Nina Nina 》 簽 名 活 動 時 , 就 表 明 已 訂 立 遺 囑 , 準 備 身 故 後 將 大 部 份 遺 產 捐 作 慈 善 用 途 。 除 了 將 一 些 私 人 物 品 及 部 份 現 金 留 給 有 需 要 的 長 輩 之 外 , 其 餘 資 產 包 括 名 下 所 有 物 業 , 均 會 捐 作 慈 善 用 途 。 她 當 時 說 : 「 呢 個 係 我 同 丈 夫 王 德 輝 心 願 , 1989 年 我 已 經 有 咁 打 算 。 」

消 息 稱 , 龔 如 心 早 在 2002 年 起 已 手 成 立 慈 善 基 金 , 現 時 的 基 金 數 目 有 多 個 , 分 布 在 海 內 外 , 估 計 基 金 善 款 至 今 已 滾 存 至 接 近 千 億 元 。 換 言 之 , 當 龔 如 心 與 家 翁 王 廷 歆 就 王 德 輝 遺 產 對 簿 公 堂 的 時 候 , 她 已 默 默 把 豐 厚 的 資 產 安 排 好 , 準 備 留 給 社 會 公 益 用 途 了 。

....

大宅

Re: 龔如心捐出千億遺產

侯爵府

醒目開學勳章

[size=xx-large]呢D先叫有錢人,為人低調.有教養.有品格.C左都貢獻社會.我真要好好就學習
該用戶已被刪除

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

好感動,仲有~佢到e+都仲係咁掛住佢老公

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

100%認同
chloe18媽媽 寫道:
[size=xx-large]呢D先叫有錢人,為人低調.有教養.有品格.C左都貢獻社會.我真要好好就學習

別墅

按圖可以進入小世世的網站o(≧v≦)o

子爵府

伯爵府

我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

民房

別墅

大宅

禁止訪問

畀面勳章

禁止訪問

大宅

醒目開學勳章

好感動

男爵府

可能用了很多精神時間在官司上,令身體更差 :-|

點都好啦,有善款就有人得益

公爵府

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 熱血勳章

值得敬佩!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

weima 寫道:
我想講少少感受,希望大家唔好怪我

前日小甜甜死訊傳出,有bk媽咪講係惡有惡報,當時我個心好唔舒服,人都c左,大家又唔認識佢,點解要咁話人?

同老爺爭打官司爭產就叫惡人?但如果一個人深信身家係自己老公留俾自己,自己亦都出左好多力先將份身家滾存到咁大,人地同你爭,係咪要拱手相讓先叫好人呢?況且一家唔知一家事,就算佢真係同老爺爭產,唔理老人家,而家人都唔係度,何必仲要加多腳,話人地抵c?而且知道佢將身家捐出黎,睇法係咪又有唔同?

我唔係想指責人,我亦冇資格,只係希望各位媽咪留言時留多點餘地,未清楚事件前,唔好隨便判定唔個係衰人。

咪係, 一家唔知一家事, 成件爭產案歷時咁長, 佢一個女人都要堅持到底, 究竟為乜? 誓要保護財產, 點都唔可以比d財產落入對方手中, 可能背後有更多外人唔知道的秘密 - 點知對方會唔會同自己的心意一樣, 肯將d財產遺愛人間先? 所以一直以來, 我都好佩服佢一個女人撐起成個事業王國(做到咁大都唔駛上市果下至好野). 故勿論佢以前有冇做過咩壞事, 如今佢真真正正實現到將大部份財產捐出作慈善用途, 我相信佢老爺同果d幫佢老爺爭家產的群腳仔肯定激到嘔血.

如果要話佢點解幾十歲人都仲要同老爺爭家產, 倒不如話點解佢老爺成百歲人都仲咁眷戀家財呢? 唔可以講龔如心肯捐錢出黎就=好人, 然而, 或者係我見識少, 我倒沒有聽過佢响工作上點樣搞人地, 什麼"狙擊"人呀, 爛尾樓之類...我覺得佢都算係咁啦.

子爵府

珍珠宮

畀面勳章

佢有一顆仁慈ge心, 實在令人敬佩!!!!!

首頁
12345...6

尾頁

跳至