自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好唔開心,比個巴士佬...........:(

今日3點幾行完海港城,係碼頭搭6號去旺角,我又推住bb車,剛剛小b又 ,到我上車時個巴士佬見我有bb車都唔開哂對門比我,重好串(大聲)叫我收車,我話上車先收,咁我見小b 得好"林"咪將bb車泊好,自己企係隔離睇住,點知個巴士佬落車叫個站長上車,我見到個站長上車個樣勁凶,好大聲冇禮貌叫我即刻收車,咁我知自己唔
5歲~~

男爵府

畀面勳章

Re: 好唔開心,比個巴士佬...........:(

我絕對覺得一定要投訴佢 ><
以笑臉迎接每一天 , 以信心去對抗逆境  ^0^
一個人的快樂 , 不是因為他/她擁有得多 , 而是因為他/她計較得少 ^0^
因為愛,學會珍惜.因為愛,學會不捨.因為愛,你要學會放下.
每個人都有一顆慈悲心,視乎你有沒有好好運用它. 慈=施予別人快樂, 悲=拔走別人痛苦.

水晶宮

好媽媽勳章

我都試過你咁既情況,推住bb車又

侯爵府

好媽媽勳章

唔好唔開心啦~
係就係要收車, 但個站長可以help 你 (eg. 你抱b, 佢幫手收車 or advise 你架車可以放邊) instead of大聲喝你.

子爵府

我就自己知自己事, 得自己一個帶bb坐巴士我唔會推bb車囉, 下次bb訓左咪唔好上車住囉, 等下班, 未醒就再等下班囉, 唔好怪人話你, 你都阻左好多人時間, 下次出街要諗清楚行程同裝備啦

大宅

d 巴士佬真係好鬼衰! 欺善怕惡,如果推 bb 車果個係猛男,我諗佢哋未必會出聲.....

但我都遇過 d 好好人嘅巴士司機,我諗 50 個都有一個卦!

侯爵府

一定要投訴
該用戶已被刪除

子爵府

早排咪有個男人唔肯收bb車, 同司機及一男乘客嘈, 果個男人仲咬斷左個男乘客手指頭囉

睇咁多case便知, 巴士公司係嚴格執行呢個規則, 我諗同保險有關, 所以唔好諗有例外啦
B二姑媽 寫道:
d 巴士佬真係好鬼衰! 欺善怕惡,如果推 bb 車果個係猛男,我諗佢哋未必會出聲.....

但我都遇過 d 好好人嘅巴士司機,我諗 50 個都有一個卦!

伯爵府

我住呢度好唔方便...一定要搭巴士/小巴出去再轉車...所以冇必要我都唔會帶bb車出街...我拎唔到咁多野,又車又袋又bb...我try過一次..我收左車上車..但一上車已經好後悔..覺得"lai"野囉~ 我都覺得要complain果個車長..等佢咁大聲丫拿~

伯爵府

畀面勳章

如果我當時在場見到佢兇人,我一定幫你口!不過,佢的確係有權話你,但我覺得而家唔係邊個啱同錯嘅問題,因為在佢立場,佢都只係打份工有佢難做之處,不過,佢的確係好唔應該用咁嘅態度
日本の平安を祈ります

禁止訪問

伯爵府

分享愛 貓狗褓姆 魅力公主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

其實我每個禮拜都會帶住車仔同湊住兩個坐巴士..仲會坐兩轉..一出一入咁 .. 但我遇到d司機都ok既 .. 雖然佢都唔會開晒兩邊門俾我 .. 不過唔會大聲話我..同埋我都一樣將架車收起泊係傷殘人士果個位用安全帶扣住 .. 咁多次都無司機叫我唔好 放果個位喎 .. 所以我諗係一dd司機囉 ..

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

mocha 寫道:
算死草講得好啱,"bb訓左咪唔好上車住囉, 等下班, 未醒就再等下班囉".. 再唔係"下次出街要諗清楚行程同裝備"

如果你收咗車先上車,咪有人可以話你..你所講的事跟本任何一節都唔會發生.

我估如果個司機有選擇,佢都唔會想話你.又要落車找車長.咁煩....其實你都知自己唔啱,咁點解重要做? 又要博人唔話你..人家話你又要投訴人.其實人地都係打份工.都係跟公司指引..

其實大家係咪應該自律,唔好吓吓博大霧,博唔比人話..

我真係好好奇想問吓,大家知唔知巴士係要收車... 如果知的話就收車先上車..包保一定冇人話你....

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

mocha 寫道:
算死草講得好啱,"bb訓左咪唔好上車住囉, 等下班, 未醒就再等下班囉".. 再唔係"下次出街要諗清楚行程同裝備"

如果你收咗車先上車,咪有人可以話你..你所講的事跟本任何一節都唔會發生.

我估如果個司機有選擇,佢都唔會想話你.又要落車找車長.咁煩....其實你都知自己唔啱,咁點解重要做? 又要博人唔話你..人家話你又要投訴人.其實人地都係打份工.都係跟公司指引..

其實大家係咪應該自律,唔好吓吓博大霧,博唔比人話..

我真係好好奇想問吓,大家知唔知巴士係要收車... 如果知的話就收車先上車..包保一定冇人話你....

同意!
巴士司機既態度差,你可以投訴佢.....
但係唔收車,就係已經唔岩........同司機有權要乘客落車的...
試想想,如果一架巴士,甘岩有5個人,要推BB車上車,情況會如何呢?
My Two Princess

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

[quote]
mocha 寫道:
算死草講得好

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

你絕對有理由投訴,投訴佢地冇禮貌.
但你要明白自己有錯在先,犯了規呀!司機 & 站長要你收車係冇錯的,唔應該因為自己要方便就漠視規例,為著BB & 其他乘客安全,你更要收車.
經過呢次經驗,下次同BB出街,可以用揹帶...其實仲方便呢!

禁止訪問

Re: 好唔開心,比個巴士佬...........

首頁

尾頁

跳至