自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

引用:捐物資同捐錢唔同,一蚊都唔想落入d菲政府

原帖由 raytem 於 13-11-13 發表
捐物資同捐錢唔同,一蚊都唔想落入d菲政府手,點解唔得呀? 捐物資唔係做善事咩? 就算班貪菲真係落格佢地都 ...
你冇聽過話d人攞救援物資嚟賣咩

男爵府

引用:Quote:原帖由+raytem+於+13-11-13+發表捐物

原帖由 janicelui2002 於 13-11-13 發表
絕對相信

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+Lizfung+於+13-11-13+發表唔

珍珠宮

回覆:不願幫菲律賓災民嘅入嚟

捐唔捐係個人意願啫!我願意幫人,但我都有權選擇幫咩人。

家龍mA    發表於 13-11-13 12:25
jolo    發表於 13-11-13 10:46
noproblemom    發表於 13-11-13 10:43

男爵府

BK Milk勳章

仲有我
香港都大把人要幫,我唔想我d血汗錢落到果個垃圾總統果度

子爵府

醒目開學勳章

件無能總統下台就捐

子爵府

咁熱血你咪捐囉,我無權阻止你,反之亦然

子爵府

咁熱血你咪捐囉,我無權阻止你,反之亦然

子爵府

2018復活節勳章

佢地國家有美國就夠,小小城市真係做唔到啲咩以德報怨我做唔到

子爵府

反而想問香港目前有無方法捐錢比人質家屬?

翡翠宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

yanyanyan888 發表於 13-11-12 07:45
不願意捐錢幫災民的香港人,請醒一醒!
宜家講緊幫災民!政府唔拎錢出黎又點可以買物資?
你地話大陸都捐咁 ...
我支持你去捐

不過,不用說服唔想捐嘅人,錢在人地袋,人地喜歡點用係人地嘅事 ................................

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

樓主, 我諗好多香港人都唔願意捐錢比貪污腐敗既國家, 因為只係送錢比人洗, 反而應該捐物資比有需要既災民, 因為大把人知道, 佢地真正需要既係食物和食水.

再講, 錢喺人地個袋, 亦係佢自己搵既錢, 捐唔捐係大家既自由, 點解你可以有你既道理話唔捐既人就唔啱呢?

香港人對菲律賓人既態度, 根本就係因為一件好慘既人質事件引起, 香港人比菲律賓玩到體無完膚, 人地總統仲喺心裏面笑我地"冇資格同佢平起平座談判", 事實擺在眼前, 菲律賓政府逃避又逃避, 根本冇放香港在眼內, 香港人有一部份人有咁既諗法, 無可厚非. 大家都有痛失親人, 天災避免唔到, 但係人質事如果做得好啲, 警方唔好咁兒嬉對挑釁搶手, 係可以將死傷減到最低, 但菲律賓冇做到, 冇做到不特止, 仲要唔認自己做錯, 自己有問題. 香港人有半份人有咁既諗法, 無可厚非.

但係眼見天災, 應用物資去支援, 我反對用我地既cash去救濟.

meian  冇錯!  發表於 13-11-13 12:10

侯爵府

個人意願唔會捐

禁止訪問

公爵府

熱血勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由+raytem+於+13-11-13+發表捐物

原帖由 janicelui2002 於 13-11-13 發表
但新聞見災民的無助眼神,就算十車得一車到,也值得!
更何況,有軍人護送物資,尋日有"不法組織"去搶,軍方也阻止到,打死兩個!
所以我信可以到災民手中!

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:講真,大陸水災我都冇捐,我點會捐菲律賓,

原帖由 minikin 於 13-11-12 發表
講真,大陸水災我都冇捐,我點會捐菲律賓,有人話一定要捐錢架咩?我自己唔捐,但我冇叫人唔好捐,呢啲係個 ...
唔捐卑大陸d人覺得無問題 唔捐卑菲國 個個甘大反應 乜料阿

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+minikin+於+13-11-12+發表講

男爵府

你想捐咪捐,我唔想捐咁又點?唔通迫我捐?

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

報到!

男爵府

BK Milk勳章

到而家我仲未起電視見倒阿奎諾"笑", 咁即係佢都未悲痛,我捐唔落:pppp:

我要幫我都捐左比香港先啦, 菲律賓人命矜貴d嗎?

main point係: 捐唔捐or 捐去邊, 都係個人自由,冇對錯。

首頁

尾頁

跳至