親子旅遊

跳至

首頁

尾頁
該用戶已被刪除

想去絲綢之路

子爵府

Re: 想去絲綢之路

HI RACHEL&MAVIS,

我舊年9月去過, 真係值得去架 ! 你小朋友有幾歲呀?? 過左6歲我估都OK嘅
該用戶已被刪除

洋房

RACHEL&MAVIS,

我兩年前跟x安旅行社去過, 安排不錯. 從一地到另一地大多以飛機代替火車以節省時間. 個人認為, 食住都不錯, 因為有些地方還未完全發展, 所以只可提供當地最好的"賓館". 由於我們在八月出發, 屬旺季, 香港旅行社"包機"往返, 搭港龍.但有一程車(旅遊車)要十多個小時, 算是最辛苦的了.

八月天氣很熱, 火焰山約40度, 但不像香港般"濕熱".不過, 只是上"天山"要穿厚褸.

不過, 事隔兩年, 要到旅行社問清楚好d. 可能行程和景點已經不同, 如果成行, 記住要去開茶會, 因為有些資料屆時會比較準確.

至於小朋友, 我覺得要視乎他們是否習慣內地的飲食或是經常到內地(不是廣東省的短線旅遊)旅行, 否則都是再大一點為佳.

該用戶已被刪除

洋房

不用客氣. 相信大家都是愛旅遊之人呢!當年我們都想, 這些旅程要有氣有力才可, 年紀老了可能不方便. 所以決定趁"後生"去!

我想現在的選擇多了, 還可以選擇酒店, 是哪幾間酒店呢?我記得有一兩間在當時來說是五星的, 真的很不錯呀!

我記得當時的導遊說,包機是指香港幾間旅行社的絲路旅行團共同包一班機, 由香港至烏魯木齊及西安至香港(回程), 用港龍機, 很舒適呢!

該用戶已被刪除

子爵府

我都係跟永安去架 ! 住過銀都酒店, 吐魯番賓館和敦煌山莊, 酒店冇問題, OK架 ! 吐魯番賓館仲有SHOW 睇, 好特別架 ! 敦煌山莊就裝修得唔錯, 有腳低按摩服務 :mrgreen:
食方面冇咩問題, 我8月尾9月頭去, 天氣就幾熱, 係上天山要著風褸, 記得帶防曬去搽, 月牙泉好曬吓, 同埋一定要騎駱駝, 好好玩架!
該用戶已被刪除

子爵府

RACHEL&MAVIS ,
天山其實都唔係凍, 只係涼d 啫 ! 你有小朋友帶件風褸安全d囉 ! 高山就冇乜, 所以唔洗怕有高山症, 絲路未出發時, 我都以為好落後, 去過就知佢d旅遊點, 唔係咁神秘, 最令我難忘就係莫高窟, 真係冇法想像以前d人, 點可以係d洞入面畫到咁多靚畫, 成個旅程, 有一日全日都係行車, 中途有個洗手間, 真係世界之最, 我個人認為, 唔急都去欣賞一吓, 好原始 ...., 我都有畏高架 ! 但去到沙漠, 唔騎駱駝慢步, 又點似去過絲路呢 ! 你記得果日著鮮色d衫, 慢步途中, 有人幫你影相架 ! d相影出黎, 好靚呢 ! 如果真係好驚, 咪學我咁騎駱駝去, 坐車返囉! 一樣咁好玩.....
該用戶已被刪除

洋房

haha...技安說得對...一定要試試世界之最的洗手間呢!!!

我都是住銀都, 敦煌山莊, 吐魯蕃賓館和香格里拉 (西安).

當年領隊叫我們要帶口罩(鳴沙山騎駱駝用)和潔手gel/濕紙巾, 不知道現在有沒有這個需要?

除了防曬用品外,記住多帶一些保濕護膚品呀!

別墅

我舊年七月去左, 世界之最的洗手間, 真的難忘..haha, 記緊帶花露水啊..好有用..
活在當下, 知足常樂 境隨心轉, 輕安自在 ;-)
該用戶已被刪除

別墅

RACHEL&MAVIS 寫道:
世界之最的洗手間...使唔使排隊?

不需排隊... , 我整個行程去了去好幾個世界之最的洗手間呢, 還經歷了一次露天如廁, 車子停在公路上(路上荒原百里都沒人沒車), 我們就男左女右的解決了, 實在是難得的體驗. :mrgreen:
該用戶已被刪除

別墅

M時咪好唔方便!

都幾唔方便架, 所謂世界之最的洗手間就是沒門, 沒"姐"沒擋的幾個坑, 衛生程度更是....

子爵府

世界之最

該用戶已被刪除

伯爵府

終於去完絲路返來啦...正...好好玩

可否分享下, 絲路係我下一個想去既地方

1) 你跟團去左幾多日
2) 幾多錢