夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

洋房

Re: 我是否很變態?我覺得我現在開始睇我老公唔順眼,

sulamita 寫道:
咁你想點? 離婚? 就因為佢悶?
奇實我老公同你老公好似, 都係幾悶的人,
而我又係好好動, 多言又多朋友的那種人。
佢前妻都係因為咁同佢離婚, 話佢唔好wor!!!!

都唔知有咩唔好!? 我老公不煙不酒(間中飲紅酒唔算)不賭不嫖, 對我同個女又好好, 只係悶左D, 平日又係鐘意係屋企做家務!
我深明這類好男人的缺點就係悶, 無咩情趣, 我會成為佢唯一的朋友及親人, 因為他是不會變的, 所以我會好珍惜佢, 盡量用各種方法使到婚姻生活多姿多彩, 雖然他不主動+悶, 但他不是不動, 那麼就由我來做家庭生活中的主動者, 雖然有時會一時忘了他的個性而發了他脾氣, 但是靜下來之後, 便會記起他是老好人不懂表白罷了!!

所以, 如果你真的那麼看你個好老公唔順眼, 又唔打算珍惜這段婚姻, 咁你咪學我老公個前妻咁!
反正這類好男人本身是福氣來的, 你承受不了這福氣,
就等其他人承受吧! 香港大把好女人未有歸宿, 她們就是因為想找好男人而找不到, 所以單身到如今!

大宅

咁我咪重變態!!我直頭想佢早d死呀!!!個女又唔理,兩隻dogs死都要買,玩個兩個月就唔理,放工只係上網,屋企咩都唔做,做個一次就打羅打鼓話比d親戚朋友知佢有做家務,但其實只係掃咗個地同拖咗個地,有比錢返黎都話吖,冇嫁,只係比個4千幾蚊交租,其他咩都係我比,連佢返工張八達通都係我張卡過數,一個月成二三千都得嫁,佢係(炸)車返工的 唔係個女太細,我早同佢離婚啦 無聊到死又煩到死,明知你返工唔可以講電話,打黎問你响邊 每次出糧or出佣一定有嘢壞,係問親就一定冇錢,連飯冇錢食,要用八達通比錢,冇錢冇錢就食到32腰變42腰,二三百蚊條領帶就買十幾條,我話個女d衫唔(arm)啦要買個d新佢就連幾十蚊都嘩嘩(sing) :tongue: :tongue: :tongue: 好在佢屋企人對我好好,但就因為咁唔知點開口講想同佢離婚∼ 生咗個女到現在同佢只做個幾次嫁, :mrgreen: 同佢做冇feel :tongue: :tongue:
我的寶汶囡~~~ :cheeze: 4月11日出世~~~3.655kg,49.7cm 5月12日 ~~~~~4.59kg,55cm 6月13日 ~~~~~5.59kg,60cm 8月15日 ~~~~~6.91kg,65cm 10月17日 ~~~~~7.89kg,68cm 2月9日~~~~~~~9.55kg,75cm

洋房

siufung 寫道:
真係要珍惜眼前人呀。
樓主果個擺明係好老公, 住家男人, 好多女人恨都恨唔到。
要知道, 針冇兩頭利, 如果有個外向, 多心思, 懂情趣, 多嗜好0既, 到時你又會嫌佢火麒麟同身癮, 好識(乙水)人, 口甜舌滑0既, 又驚佢心野出去搞搞震。
尤其係結婚耐左, 佢冇嫌生活沉悶已經係好老公0既表現, 只要大家好好溝通, 你多作主動, 關係一定會更好。

你講d 野係我既心聲呀, 不過有d女性會唔係好識諗, 又或者想一得二, 又要有情趣又要係住家男人, 呢個世界邊有咁理想呀 !

洋房

[quote]
梅蘭菊竹 寫道:
我和老公結婚10年,有3個女,現先結婚頭8年,我也很投入這段婚姻,我老公無

洋房

mama724

咁你老公現在還有沒有婚外情呀?你如何面對呀?估唔到原來這頪男人也有攪攪震.

複式洋房

梅蘭菊竹 寫道:
mama724

咁你老公現在還有沒有婚外情呀?你如何面對呀?估唔到原來這頪男人也有攪攪震.

梅蘭菊竹,

現在沒有了, 我知道後都不信, 佢還有陪產tim. 但那時已有婚外情, 還維持了2年, 但我發現後, 叫佢停止, 佢都不想, 但後來...., 你知錯中復雜, 有了小朋友, 都已不是自己的決定甘簡單啦. 唉. 鬼叫當初自己看錯人. 如當初放手, 便益了第3者, 現在看佢mature, 有地位, 有樓, 有錢, 有車, 但我同佢一起時, 都一起捱過, 是由0開始.

現在發覺性格不合, 看佢不順眼, 但與佢一起, 起碼可以保障我及小朋友的生活質素, 小朋友可以快樂長大, 我都ok啦.

洋房

結婚來左係甘家LA。 

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

梅蘭菊竹寫道:
我和老公結婚10年,有3個女,現先結婚頭8年,我也很投入這段婚姻,我老公無烟,無酒,是好仔一名,出糧差不多將全份糧交給屋企,但有短點是個人好悶...好悶....個人好木訥,放假就永遠掛住行超級市場買屋企日用品.並且同埋個人轉數慢,自從第3個女出世後,我覺得我已很久沒有和他交談心事,我對佢好似好淡咁,甚至do do 也只是1個月1次,我跟本提不起勁,我知道他從來沒有變,變的只是我,傍人眼中他還是對我很好,但我覺得每逢他做任何事,我都睇佢唔順眼,總覺得他是蠢材.我仲常常問自己,點解會嫁比這個咁悶的人.因我個人性格是好動,很健談.
我嘗試有將此問題和他傾過,他的回應是:結婚久了,是這樣的啦.你哋話是否比佢吹漲.

我開始很嫌惡佢,請問大家是否覺得我變態呢?

其實這類男人是老實好男人, 可能是悶了點, 無mud主意, 咁你就可以安排假日一家人的節目, 提議佢一齊去你想去的地方, 太多花臣的男人好多時很容易佔花惹草, 始終針沒有兩頭利的, 給我選老公, 我令可要一個對家庭負責, 唔多叻周圍撩女仔, 為女仔安排節目的人, 你老公可能不善表達, 但做出來的行動一切都係對你同d女好好, 好好欣賞下佢的優點啦! 唔係個個有呢d褔氣架! :lol: :lol:
施比受, 更有福

大宅

我諗可能係你唔再愛佢喇... 所以先至樣樣睇吾順眼~ 我之前有個一齊左2.5年既bf... 最尾果半年我又係樣樣睇吾順眼, 但當我返工時佢打比我, 我又覺得我咁對佢好衰, 我直情係成日一個電話都唔會打比佢架, 佢都覺得有問題出現左, 不過佢唔敢出聲.... 我而家諗返起我覺得果半年我只係因為同佢咁耐有感情而唔同佢分手, 而唔係用愛去維持....
不過我同你唔同, 果時我同佢冇仔女又未marry, 你要諗清楚啊!!
寶貝"蓁蓁"私相簿<18/4 update左喇> [img align=right]http://www.hellob.com/cache/070417-59072-40535_s1.jpg[/img][img align=left]http://www.hellob.com/cache/070417-59073-51902_s1.jpg[/img][img align=left]http://www.hellob.com/cache/070417-59072-96157_s1.jpg[/img][img align=left]http://www.hellob.com/cache/070417-59072-30958_s1.jpg[/img]

複式洋房

梅蘭菊竹

我覺得你應該對生活/對現在仲有要求
而老公又未能同你思想一致

得兩個方法
一, 要同老公傾下, 你想點
二, 問清自己仲需要咩野

洋房

vv709394,

一. 我已和他說過很多次,我覺得他很悶,但他只是說結婚耐 左就係咁嫁啦.

二.我自已覺得現在的對住佢很悶,有很多事也不想和他說.

洋房

mama724,

真的難為了你,對住個悶佬,仲要是曾經玩弄過你的感情,你現在為了小朋友而委屈自已和這悶佬一起,你真是一個好媽媽.

珍珠宮

好媽媽勳章

siufung 寫道:
真係要珍惜眼前人呀。
樓主果個擺明係好老公, 住家男人, 好多女人恨都恨唔到。
要知道, 針冇兩頭利, 如果有個外向, 多心思, 懂情趣, 多嗜好0既, 到時你又會嫌佢火麒麟同身癮, 好識(乙水)人, 口甜舌滑0既, 又驚佢心野出去搞搞震。
尤其係結婚耐左, 佢冇嫌生活沉悶已經係好老公0既表現, 只要大家好好溝通, 你多作主動, 關係一定會更好。

同意~

民房

我的老公同你的老公都好似的,有時都好不開心,唯有多的陪個仔仔來打發時間了.

民房

請珍惜眼前人,你已是很幸運的了..............

民房

我明白
我的同居男友都係....悶
悶到我唔想同佢講嘢
佢係工作狂,放工返到屋企就做嘢做到瞓
假期去下超市買嘢就當去左街
最好唔駛佢出門口
叫佢做咩都好似阻住佢做嘢,間屋....好似佢冇份
之前因為佢推到d碗係sink盤幾日'抅'到有味都唔洗而大吵
都算係我吵得最勁嗰次(我好少發大脾氣的)
之後佢每餐都會去洗碗,都算係甘
有一日佢話,對佢嚟講用嚟洗碗的時間很寶貴,因為佢有好多嘢要做,但對我呢d冇聊人就冇乜time cost
我頂.....甘我話如果係甘,咪徵罰我呢d做嘢efficient嘅人?(我手脚好快而佢好慢)
唉.......唔知點好,話佢真係對我唔好又唔係,佢係非常負責任的人,但係以後都要甘生活.........甘點?

洋房

Yoyo's Photo Album :-D :-D :-D

洋房

唉.. 樓主...我同你既遭遇都幾似...不過..我只係結左婚3年幾.. 個女仲好細...
我同佢都係好少行埋..... 而家..直情連野都唔想講.. 但一唸起個女.. 我都唔知點算..
係其他人既眼中.. 我地應該係好幸福既... 因為各方面都表現出佢係一個好老公... 但感情既野.. 真係好難講... 同朋友傾.. 又會比人覺得係度晒命.. 我就係因為咁.. 攪到越來越自閉... 可能就來要入青山啦... :-( :-(
Yoyo's Photo Album :-D :-D :-D

洋房

Hi Sandyhoi,

咁你老公是否與我個件一樣,成個木頭咁,豪無情趣.

珍珠宮

畀面勳章

唉...我老公咪又係一個極度悶蛋ge人, 放親假都係留起屋企, 叫佢去街又話要使錢, 又唔知去邊, 總之就多多籍口.....我同佢都冇咩野講, 又唔啱傾, 不過除左呢d佢平時都好就得我, 我發脾氣個陣佢多數都唔出聲, 咁多年咪就係咁過囉!!!

首頁

尾頁

跳至