在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

陪月勳章

真心話, 如沒有工人, 有兩個仔女, 你寧願返工定做全職媽媽? 如你本來份工幾好.

複式洋房

睇你點睇, 我自己中2小朋友, 我細B出世後都會做2年全職媽媽...同埋自己湊小朋友真係聽話D~之前試過一星期自己湊, 丫女勁聽我話, 之後麻麻湊返之後就...

男爵府

我現時都係ftm, 一湊二自己湊,其實佢地係我地身邊既時間唔多,時間係錢買唔到!

大宅

回覆:真心話, 如沒有工人, 有兩個仔女, 你寧願返工定做全職媽媽

我一拖二,冇工人,不過有老人家幫手。當全職媽不後悔,始終孩子是自己生出來,照顧方面,不想假手於人。教養孩子始終媽媽是最好的!

~~ 祂不應許天常蔚藍, 但應許祂的慈愛常在!~~
~~ 願我們常存感恩的心去讚美上主!~~

珍珠宮

回覆:真心話, 如沒有工人, 有兩個仔女, 你寧願返工定做全職媽媽

有人願意朝8晚10幫我湊的話,仲要我weekend有時要返工都,我就一定去返工。

禁止訪問

禁止訪問

大宅

BK Milk勳章

我ftm 做左兩年幾,出年就一拖二,我本身係有份幾好既工,可惜無人幫手湊,又信唔過工人,所以做ftm 。我覺得小朋友真係好需要媽媽,好影響佢地既成長同性格,佢地到左中學就唔再需要我地,到時想錫想攬都幾難。小朋友係重要過份工,我好開心可以做ftm。

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我一拖三,冇工人、冇長老幫,
好似mrschoy話齋,
唔想假手於人!
所以三個都係我自己一手一腳湊大,
老公都冇幫手湊,
佢只係負責搵錢返黎俾我地洗!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:真心話,+如沒有工人,+有兩個仔女,+你寧願返

原帖由 kenniswsyip 於 13-11-14 發表
真心話, 如沒有工人, 有兩個仔女, 你寧願返工定做全職媽媽? 如你本來份工幾好. ...
我係ftm,有兩個仔女,我辭了工專心陪佢地成長,呢幾年過得真係好開心好滿足!
不過呢幾年我一直有請工人,主會負責煮飯做家務。

大宅

陪月勳章

睇黎我真係另類, 我唔ENJOY, 成日想出返去返工, 因為真係好困身.

複式洋房

回覆 arbmum 的帖子

絕對同意..

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我上年生完都年幾ftm了;我好亨受天天對住自己個寶貝長大的日子;無後悔不過而加我婆黎左我屋企住;基本上巨都幫手抽晒;我又去做下pt;發現原來同呢個社會有點兒脫節了

公爵府

引用:睇黎我真係另類,+我唔ENJOY,+成日想出返去

原帖由 kenniswsyip 於 13-11-15 發表
睇黎我真係另類, 我唔ENJOY, 成日想出返去返工, 因為真係好困身.
In that case you shouldn\'t be a ftm, as u don\'t enjoy it

伯爵府

我一直都係working mum, 無工人, 第一個有奶奶幫手; 到第二個出世, 大果個上左幼稚園全日班, 細果個出世去嬰院, 我仲要放工煮埋飯比患病的奶奶, 有時返shift會煮埋午飯比奶奶之後返工; 不過好彩工作地點近屋企同學校, 有咩事可以出去都得.

直到依家我都係無工人, 屋企人幫我接小學果個去補習社後同幼稚園果個, 一放工趕住買餸返去煮飯做家務, 睇功課咁樣, 都搞得掂~

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 kenniswsyip 的帖子

其實我覺得真係好個人,好睇性格同想過邊種生活。我愛我個B,但我一樣想要有自己既生活方式,LIFE QUALITY。我有工人,但工人只做家務,我自己照顧B,我得一個B,但己經覺得好ENOUGH。再多一個我搞唔掂。

大宅

陪月勳章

回覆:Mrslot 的帖子

Comprised with husband as he think ftm is the best for the kids.

大宅

陪月勳章

回覆:Charlottechuchu 的帖子

如只揍一個又有工人做家務我都ok,但我至憎做家務

首頁

尾頁

跳至