在職全職

跳至

首頁

尾頁

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

會睇經濟情況,如果ok, 其實我支持架

大宅

其實為了小朋友, 一定係親身教好好多

我小朋友因為由細到大都係工人湊, 而家16個月, 就好明顯唔係好聽話, 唔聽指令, 又唔合群, 就因為咁, 我先決定出年做半職或者停職一排, 照顧到佢上n班為止, 因為我覺得佢上n班先教佢已經太遲了

其實我又會覺得如果你停職即係影響到生活, 只可以證明一係你真係搵好多, 一係就你平時好大駛

如果你冇以上問題, 我唔覺得要考慮d咩, 我亦好認同樓上既人所講, 做FTM唔一定係黃面婆, COME ON, 而家咩年代? 我識大把ftm係專業人士, 搵錢仲多過我成家收入! 佢地放棄工作只係因為知道咩係對自己最重要

大宅

引用:回覆+kwan_0128+的帖子個人覺得2歲幾無必要

原帖由 0030 於 13-11-14 發表
回覆 kwan_0128 的帖子

個人覺得2歲幾無必要做ftm,如果讀全日幼稚園,學校有點管教,脾氣應該有所收斂, ...
小心上小學就會完全唔同晒。我朋友個女就係咁,長輩湊大,父母比較少理,幼稚園個陣都還可以,一上小學問題就出晒黎,經常打人發脾氣。

男爵府

唔會理人點惗了,我老公有時口痕都叫我返多d工,但要佢放假睇住2b俾我跟下公事,有姐姐幫手佢都話味搞

你俾機會你老公獨對小朋友,當佢發現陪玩外,仲耍準備食物冲涼氹瞓覺安撫情緒,就知揍B幾好玩

奶奶方面,佢咁揍法,到小朋友3,4歲時,就會發現越來越難教...但到時有排執,而且佢唔會認為自己揍成咁,只會話小朋友本身曳...

真係要好好考慮下

男爵府

回覆 milkteatea 的帖子

係ar,太多例子,錯過了教養時間,到想教時,已經唔聽你教...

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

當年我怕工人同麻麻會縱個仔, 所以K1開始比佢返全日班.. 下午有D興趣班比佢學, 又學到自理, 好多好處... 好過係屋企對住電視... 我從來無諗住唔做野.. 因為自己性格問題... 加上對住99(同住)更加唔可以... 轉眼個仔都8歲... 唔覺因為做野而錯過d咩, 教少d咩... 自己想點, 經濟環境ok就去馬

子爵府

聽落你份工都幾好吖,可能而家女女terrible three

禁止訪問

引用:我好想做FTM架,但係屋企只有我一個人有收入

珍珠宮

引用:我好想做FTM架,但係屋企只有我一個人有收入

原帖由 poonsun 於 13-11-14 發表
我好想做FTM架,但係屋企只有我一個人有收入,我唔可以唔做野...
所以如果你問我,我一定會做FTM! ...
得你返工??

子爵府

不如你試下攞長假, 試做FTM, 睇下感覺如何. 唔係人人都適合做FTM. 我做過, 個段日子雖然日日睇住小朋友, 但個人成日都好炆, 唔係好開心. 到小朋友返幼稚園就出返來做嘢, 成個人開心返晒. 小朋友又好珍惜同到媽媽嘅時間, 同老公又多咗話題, 我覺得working mom比較適知我. 我會儲多幾年錢, 等小朋友上小學先再做FTM.

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

bananaGi 發表於 13-11-27 16:34
得你返工??
係呀!

珍珠宮

引用:Quote:bananaGi+發表於+13-11-27+16:34+得

原帖由 poonsun 於 13-11-27 發表
係呀!
Why.....

首頁

尾頁

跳至