烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

請教 "草菇" 既煮法

今晚煮草菇, 先出水, 後落鑊炒, 加水, 糖, 蠔油. 不過食既時候仍然覺得好苦, 究竟點解 係步驟有問題 定話d 草菇已經變左

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

Re: 請教 "草菇" 既煮法

cway 寫道:
今晚煮草菇, 先出水, 後落鑊炒, 加水, 糖, 蠔油. 不過食既時候仍然覺得好苦, 究竟點解 係步驟有問題 定話d 草菇已經變左

草菇本身唔靚。
而家天氣唔係好合時,夏天食最好,因為草菇要濕度同溫度(高溫)控制得好先好食,仲有愈大粒愈少黑色為上等。
盡我一己之力,發放正能量!
該用戶已被刪除

男爵府

召藥師 寫道:
草菇本身唔靚。
而家天氣唔係好合時,夏天食最好,因為草菇要濕度同溫度(高溫)控制得好先好食,仲有愈大粒愈少黑色為上等。

一路以為細粒好味d, 下次識買啦.

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

Platinum 寫道:
下次出水時可加少許酒.

原來要加酒架?

珍珠宮

召藥師 寫道:

草菇本身唔靚。
諗起尋日煮完之後個種苦澀味, 真係5想再煮

珍珠宮

出水的時候,可以落小半塊bay leave係d水到,咁就可以去苦澀味

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

我老公補充(我6299以前種草菇):草菇黑色唔靚,黑係保存得唔好先會咁,如果黑得黎菇身仲要有黃色ge鐵'金秀'色就係劣品,多數係放得太耐、俾人摸得多或曾濕過水,草菇已變質先會苦,新鮮ge係全粒奶白色,可以賣得好貴。
盡我一己之力,發放正能量!

別墅

我煮時唔用出水的.
1) 燒到隻WOR 好紅, 下油
2) 放薑, 一定要有薑, 幾塊, 再下草菇, 快炒
3) '讚' 酒, 加SALT 和 糖( 糖可多D), 再炒一陣便OK

我囡囡好鐘意食.不會有苦味的

大宅

落油, 放薑, 爆香d薑, 再 '讚' 酒, 加半碗水, 然後蓋上鑊蓋煮至滾, 將水倒掉, 才可以再落鑊炒, 這樣才可以去up味和苦味。

珍珠宮

尋晚再跟足大家教既方法去整草菇, 起初落口都冇乜野, 不過都食左之後個咀就有苦味喇, 5通真係d 草菇5靚既關係 搞到自己冇晒信心再整呀! :-|

男爵府

我都試過煮前日買嘅草菇,味道苦酸。係要揀d新鮮、白淨乾爽大粒,味道就ok,同埋即日煮。呢兩日係惠康菜檔都買到d靚又大粒嘅草菇,都幾貴成$1/粒,不過最緊要好味!

民房

可以煲湯!!好好味呀,落d疆!!包你話好味!

男爵府

YES, 煲冬蔭功湯必定要落新鮮草菇,正!!

首頁

尾頁

跳至