基督家庭

跳至

首頁

尾頁

大宅

99要帶我地帶bb返大陸拜祖先......

各位,

99果邊話要帶BB返大陸拜祖先,想問下可唔可以帶bb架?
會唔會唔好? 但都應該一定要去啊!
我自己係基督徒, 但老公和他們都不是! 我已經表明立場我係唔會拜神的! 我可以怎樣做? 請指教! Thanks!

珍珠宮

Re: 99要帶我地帶bb返大陸拜祖先......

bb幾大?係我會唔去!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

男爵府

我同我丈夫宗教也不同, 以前小朋友仲細, 我地會採取宗教自由態度.

如 : Daddy 叫小朋友拜神, 我唔會反對, 但我帶小朋友返教會他亦不能反對.

現小朋友已四歲半, 佢由三歲半時 "女麻女麻" 叫她拜地主公, 她會自己同 "女麻女麻" 講 : 我唔拜得神架, 我信天父架 ! (但佢三歲半前係有拜架 ! )

:mrgreen: 可能係因為我成日同佢講聖經故事及返教會, 而且佢亦曾經問過我點解我唔裝香, 我就話比佢聽呢個原因, 所以....

你都試下吖, 由小朋友親口自己拒絕拜神, 又唔會傷到大家和氣, 不過如小朋友拒絕咗, 你要表明立場支持佢, 唔好比老人家迫到佢, 讓佢難做, 以為自己做錯決定啊 ! :wink:

珍珠宮

^^ :

如果嫲嫲利誘佢去拜X,佢因此唔返教會咁点算呢?咁做好危險喎!再講,就算信佛教,都唔拜地主嗰喎!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

男爵府

SandraLo 寫道:
^^ :

如果嫲嫲利誘佢去拜X,佢因此唔返教會咁点算呢?咁做好危險喎!再講,就算信佛教,都唔拜地主嗰喎!

初時我寶貝女拒絶時, 佢嫲嫲都有話佢唔聽話, 又利誘佢架. 不過好彩我都在場, 我就直接同嫲嫲講

我 : 嫲嫲, 如果佢選擇咗信天父, 咁真係唔應該再拜其他神架 (在我心目中其實該叫偶像, 但同嫲嫲講, 就用返佢地的稱呼等佢易 d 入耳), 或者我咁講你可能會唔係咁高興, 不過如果你迫佢做 d 佢唔想嘅嘢, 咪棧佢仲更加反感. 不如等佢自由選擇啦.

嫲嫲 : 你識得 d 乜吖 ? 妳咪唔好拜囉, 祖先會保祐我個孫快高長大架嘛, 呵~ (對住我個女 : 呵~)

我 : 我知, 但我相信係祖先, 父母, 都希望自己 d 子孫健康, 平安架啦, 唔通唔拜佢就唔保祐咩.

嫲嫲 : 依家我叫佢拜神啫, 都係為佢好, 你唔比佢拜即係乜嘢意思啫 ?! 唔通我會害佢囉喎.

我 : 我唔係咁意思, 邊個唔知嫲嫲o鍚到佢燶吖, 我亦知你會唔高興我支持佢唔拜神, 就等如以前喺佢未曾信主前, 你叫佢拜神一樣我都會唔開心~ 但我尊重你, 亦尊重佢有信仰自由, 所以我一路唔冇出聲, 亦唔想迫佢, 希望你明白, 亦唔好迫佢.

嫲嫲 : 咁依家即係比唔比佢拜吖 ?

我 : 唔係我唔比, 係佢唔想. (之後我於奶奶面前同個女講 : 乖女, 不如你就同祖先講, 話我地依家信咗主啦, 我今次之後就唔會再拜神架啦, 咁啦~ 好冇 ?)

個女同意咗之後, 拜埋 last 嗰次, 就冇再拜喇. 不過嫲嫲時到今日, 每逢拜神都例必叫乖女, 但乖女只要講 : 我信主, 唔拜神. 咁嫲嫲都已冇再堅持啦.

珍珠宮

^^:

我始終都係覺得有啲問題...... 有冇人可以幫手答吓? :-(

大宅

Strong attitude but gentle words to refuse, strong prayers to support, for 99's heart, hubby's heart, your wisdom, your attitude and your words.
Reasoning includes your religion, and long time travelling is not good for babies, bring babies to crowdy place (the bus or train..) will easily make the baby fall sick (for the bacteria and virus in the crowd and the tiredness of the journey), the smoke generated by those idol worshipping is not good for babies ...
Better get hubby's support before speaking to 99 too, though he is not a Christian. Should also pray for this.
Everybody is specially made by God with purpose.  ;-) Never FROWN, even when U R SAD. 'Cos U never know who is falling In Love with your SMILE. :)

男爵府

Anthea's suggestion is very good!

Anthea 寫道:
Strong attitude but gentle words to refuse, strong prayers to support, for 99's heart, hubby's heart, your wisdom, your attitude and your words.
Reasoning includes your religion, and long time travelling is not good for babies, bring babies to crowdy place (the bus or train..) will easily make the baby fall sick (for the bacteria and virus in the crowd and the tiredness of the journey), the smoke generated by those idol worshipping is not good for babies ...
Better get hubby's support before speaking to 99 too, though he is not a Christian. Should also pray for this.

首頁

尾頁

跳至