跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Re: 有無打左一歲針既上黎報告下呀!

妹妹o係3號打左健康院支混合疫苗+ (私家)肺炎鏈球菌針.
結果響11號開始有燒 ,around 100-101度, 持續左3日,
直到今日退左,不過就全身起晒紅疹,姑娘都話呢個係反應之一,唔洗塗任何藥膏,1-2日會自己退,所以我都唔係太擔心,因為果d紅疹不癢不痛.

伯爵府

Carrie210 寫道:
咁你地會唔會帶bb出去打水痘針呀?
乜打針會熱氣既咩..? 

我會帶bb出去打水痘針,姑娘話mmr和水痘針要分開打,要相隔1個月,所以我5月先帶bb打水痘針

別墅

Carrie,

我恩恩唔駛打水痘針啦!因為佢已經出左啦!慳番!

別墅

ivysham,

咁即係隔左成八日先有反應!咁d紅疹係點樣架?紅色一點點咁定係好似蚊"爛"咁架?

男爵府

kikihoo,

d紅疹係一點點,較豆豉細少少.唔腫架.

別墅

kikihoo 寫道:
我都係用竹庶茅根同馬蹄一齊煲,用大火煲半個鐘,跟住用中火煲兩個鐘,不過要一開始時落多水先,如果唔係會無晒水.....我俾恩恩一日飲120ml...飲左四日先打針....

kikihoo,
請問竹庶茅根馬蹄水..... 可唔可以用黎開奶架??

伯爵府

mmr
係咪麻疹,流行性腮腺炎及德國麻疹混合疫苗呀?

大宅

醒目開學勳章

係呀..全對
kiki523 寫道:
mmr
係咪麻疹,流行性腮腺炎及德國麻疹混合疫苗呀?

大宅

醒目開學勳章

kikihoo
乜恩恩咁早出左水豆啦..?

未出果d bb..都係打埋水豆針好d呀..因呢個係一個好高傳染既病, 可通過空氣傳比人既..

大宅

係呀, 出水豆又辛苦, 出完 d 毒素仍會殘留在體內, 將來會引致生蛇, 所以最好打埋水豆針!
Carrie210 寫道:
kikihoo
乜恩恩咁早出左水豆啦..?

未出果d bb..都係打埋水豆針好d呀..因呢個係一個好高傳染既病, 可通過空氣傳比人既..

複式洋房

kikihoo,
恩恩咁早出左水豆? 辛唔辛苦呀??

別墅

昨日煲左一次比樂樂飲不過佢唔係好飲,激死.. 佢唔係奶就咩都唔飲...

大宅

好啦~
等我又報告吓update ge情況先
sze wan b 11號打針,
咁15號朝早有少少燒36.9度,
(平時係35.9-36.3度),
食咗1次退燒藥,跟住去咗玩,
返到home約6:00pm開始 ,
到今朝8:00am
今日再keep每2hrs探1次熱,
12點時有37.3度,
叫咗姐姐比藥過sze wan b ,
暫時都重未見有紅疹出

別墅

Lucas supposes to get the injection on this Sat, then I ask the maid to let bb try the egg york two weeks ago, he was fine with the egg york, then I asked the maid to let him try the egg white this time. Lucas got an allergy with the egg white, 腫到豬頭 and little bit fever. :-(

男爵府

妹妹d紅疹退晒啦~

別墅

LoBB,

我未聽過話竹庶茅根馬蹄水可以用黎開奶個喎!唔知得唔得喎....點解要用黎開奶?
LoBB 寫道:
[quote]
kikihoo 寫道:
我都係用竹庶茅根同馬蹄一齊煲,用大火煲半個鐘,跟住用中火煲兩個鐘,不過要一開始時落多水先,如果唔係會無晒水.....我俾恩恩一日飲120ml...飲左四日先打針....

kikihoo,
請問竹庶茅根馬蹄水..... 可唔可以用黎開奶架??[/quote]

別墅

ivysham 寫道:
妹妹d紅疹退晒啦~

別墅

咁Lucas咪唔打得一歲針住囉!佢依家好番d未呀?

Melissa_Tam 寫道:
Lucas supposes to get the injection on this Sat, then I ask the maid to let bb try the egg york two weeks ago, he was fine with the egg york, then I asked the maid to let him try the egg white this time. Lucas got an allergy with the egg white, 腫到豬頭 and little bit fever. :-(

大宅

我囡囡昨天都打完針la, 暫時都未有什麼特別反應, 咁竹庶茅根馬蹄水打完針先飲有無用呢?

大宅

BK Milk勳章

係呀, 可能唔打得啦, 或者你去健康院問吓啲姑娘先決定

kikihoo 寫道:
咁Lucas咪唔打得一歲針住囉!佢依家好番d未呀?

[quote]
Melissa_Tam 寫道:
[/quote]

首頁
12345...7

尾頁

跳至