自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 家家有本難念的經(遲早產前抑鬱証)

我明白一結左婚有好多問題要面對,但佢地真係好不可理喻,
新年個時我懷孕三個月到,佢叫我洗toliet,我老公話粗身大細點洗呀?我奶奶就好唔滿意咁, 我知大肚唔係大哂,我都有做d家務,但唔係洗toliet同搬野囉!

有次出街食飯, 我用spoon食飯, 因為剛好有d栗米汁,夾"送"我係用"快"子,我奶奶好大聲咁話:
"你知唔知死左既人好似你咁用spoon食野,你死左喇?幾時呀?鬼個D死左既人"
我"O"哂咀囉!

我老爺未死個時住係胸肺科,好多菌,但點都係我老爺我去會去探佢,帶口罩囉, 點知都係中招,發燒感冒成十幾日,醫生都禁止我探佢, 點知我奶奶唔LIKE,話我無鬼用成日病,人地大肚無你咁麻煩,話我不孝咁!我老公個未來大嫂好人好姐講一句命格唔去得醫院就無野,連最後一面都無見,咁叫好媳婦呀?

子爵府

Cathypig,

唔好去比較啦~
你都明知你99偏心, 佢都擺明係唔鐘意你,
咁佢就自然會對果未來大嫂好架啦~
等第日佢地結左婚搬埋入去, 佢地對得多,
可能佢鬧果隻野仲多過你添~
我唔知係咪因為佢本來就唔鐘意你,
定還是因為佢覺得你地結婚, 仲要佢幫手俾住錢先,
所以睇小你, 唔好話唔會呀~
真係有d 99係咁衰架, 所以, 唔好理佢咁多~
佢呢類人唔好對佢咁好就得架啦~
佢講咩你都當唱歌, 佢話咩野都好,
唔o岩聽既就唔好出聲, 有咩就叫老公出頭,
再唔係既咪得閒返下亞媽度住一兩日,
當自己去relax下都好丫!
如果你坐月佢唔幫你, 你咪叫下媽咪果邊d親人幫下囉~
99唔燉野俾你食, 你咪叫亞媽燉囉~
最多俾多一兩仟亞媽買補品, 都好過一陣佢又食埋你個份,
重要 sit 埋俾佢~
其實,你係咪覺得陀住bb唔好去搬屋呀?
如果唔係你仲要係度受人氣, 真係好慘囉~
雖然, 各姊妹都舉埋腳贊成你搬屋,
但其實都要睇下你既意願囉~
因為真係家家有本難諗的經,
有時有好多野你未必可以同人講到咁多既~
希望, 你能放鬆心情, 開心地去迎接小生命既來臨~

如果你有時有d咩唔開心, 或唔順心既野,
你不妨上黎同大家傾下計, 抒發下你不滿既情緒~

大宅

畀面勳章

你可以去社會福利處,找社工,你現在最緊要小心自己,唔好理佢,有事pm我,我教你怎樣同社工說.保重身體.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

向好處諗..你99份人係咁..佢叫你搬就真係要去還神啦...大仔讓你地?why..因為佢知阿媽難頂唔想自己老婆受苦囉..你諗下..婚前你99已經咁難頂..生完bb之後..佢咪重煩..走得就走係好事

大肚婆有乜禁忌?你唔信..自己過得安心咪得囉..好多西醫都話中國人d大肚婆禁忌白白地架啦..係因為以前落後先有d咁既野之嘛
bb既開支...多有多洗..少有少洗...搬到自己安樂窩..小朋友成長happy你又happy...

禁止訪問

別墅

我告訴我奶有咗, 佢即比說話我聽, 激到我哭, 我真係覺得佢好過份, 我寧願節衣縮食, 好過同佢住, 出事.
話真, 我們懷孕或多或少都有壓力. 辛苦, 重要受氣, 無抑鬱先奇, bb用錢多有多用, 少有少用, 以前年代咁人咁窮都生數個了, 咁先至乖啊, 有錢就開心咩, 我覺得我一生人最怏樂就係細個一家人迫係公屋的日子, 買筆都無錢, 但一家人在一起, 很懷念..

伯爵府

係呀...係呀....
唔好唔開心~
對bb唔好架~
viola_siuba 寫道:
傻人 ~ RELAX LA^_^""~

話時話,祝你快D成功搬走~~~

大宅

多謝大家呀!
so far我都唔會再理佢,bb對我最緊要,
我估8月佢見到個孫,可能會對我好d呢,
但我同老公要爭氣d,努力儲錢,
早日有屬於我地既地方

大宅

your 99 is so trouble, move out is better. at least no more agrue with her

複式洋房

生完好即刻走呀, 如果可以梗係早d搬啦, 唔係坐月個時佢叫你搬搬台台, 咁點, 到時又話個b 半夜攪到佢冇得訓, 到時真係咩都有得佢講你, 保持心情呀, 千其唔好比自己想咁多唔開心既野, 會容易有"產後憂鬱"架~~

我依架成日係bf 屋企, 阿佰母問我地幾時搬, 因為我派左公屋, 我一攪好就走架啦, 可能佢覺得我地兩個阻住d地方,佢有4個仔, 梗有偏心了, 以前我未見佢只聽bf 講都唔信, 依架親眼親耳見到, 真係架, 唔好以為係阿媽就個個都一樣, 唉, 點解會咁架

首頁

尾頁

跳至