自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

睇你仲敢唔敢吃麥當當的薯條(請睇P.3 - sunflower - about反式脂肪)

http://www.youtube.com/watch?v=pEM0T1Ar5Qo

sunflower 寫道:
其實呢個TEST應該係做緊有關反式脂肪的測試,早前無線新聞透視都有做過類似測試.
薯條無變係因為佢用含反式脂肪的油來炸,所以咁!
而其他飽都含有用反式脂肪的油來COOK,如果唔係都唔會放one week都唔變啦.
你試下去街市買任何fresh food,after cooking好似佢咁做個test,我想唔夠三日,都發晒mo!
所以而家有咁多國家要立法禁止用反式脂肪!

伯爵府

2024勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Re: 睇你仲敢唔敢吃麥當當的薯條

大帽山下某條村落黃色的小屋,住有羊爸爸ammy、羊媽媽sandy、羊哥哥reego、羊細佬ricky!

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

大宅

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

那是否代表薯條在體內不會消化??????
是否落了很多防腐劑????

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

其實薯條, 同薯片果類都一樣者~~

男爵府

點解咁嘅???

別墅

依家咩都話唔食得
都唔知點算好喇

大宅

畀面勳章

公爵府

係呀! 麥記薯條比較幼身, 炸得透, 冇咩水份,
緊係冇咁容易發毛啦!
大家喺新年有冇炸過角仔呀?
自己整嘅一定冇防腐劑格, 不過d角仔一樣好襟留架喎!
因為炸過冇水份吖嘛!
包同肉本身有水份嘛, 咁緊比較係容易發毛,
有冇留意d樽呀? 裝包嗰d好多水氣架,
裝薯條嗰個就完全冇水氣.
防腐劑就唔多唔少都有架啦!
食薯片蝦條嗰d咪仲多!

miffymiffy 寫道:
其實薯條, 同薯片果類都一樣者~~

男爵府

[quote]
好B 寫道:
係呀! 麥記薯條比較幼身, 炸得透, 冇咩水份,
緊係冇咁容易發毛啦!
大家

大宅

子爵府

係唔係即係正常呀?

複式洋房

白天隔着這片天空張望您的位置,夜晚枕着愛戀與您一同入眠[img align=right]http://bbs.lisnow.net/attachment/Mon_0609/96_6498_d60dab8bc213f43.gif[/img]

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

原來睇過好多次...
盡量少d 出街食囉

複式洋房

我覺得食什麼都冇問題, 唔好食過量就可以啦..
不想醒也不想睡

男爵府

好恐怖喎!!!

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

男爵府

我好同意你

大宅

要家長指引,搵埋阿囡一齊睇,以後都係少吃為妙啦! :tongue:

首頁

尾頁

跳至