夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

好想離婚, 但又提不起勇氣

我結婚3y, 有一個1y囡囡, 同埋62, 99一齊住, 3y內覺得生活在地獄里, c6是一個綑腳仔, 凡事都要問過佢老母並決定, 屋企大小事務, 包括我個囡點抄, 都係99話事.
如果c6會站在我立場諗下, 幫下我, 我諗日子會好過些, 但C6重來無幫過並且凡事都是跟佢老母!!!! 另到我覺得我自己好廢人, 我現時什麼都忍, 什麼事都不敢說出來同去做, 我不知道自己可以忍多久, 幾時會崩潰!!!!

:-? :weapon:

大宅

Re: 好想離婚, 但又提不起勇氣

你自己有冇工作呀!?
咁辛苦,有冇同你c6講過搬開住!?叫佢體諒下你.

子爵府

當你對佢真係死心時,就自不然會有勇氣,知道自己應該點做喇~

放鬆d…有問題唔係死忍就可以解決,亦唔好比太大壓力自己,佢唔識站在你立場唸,咁你咪話佢知囉

有時d野你唔講出黎,對方未必會知你點唸,亦未必會知道原來你介意

別墅

你約你老公出黎拍吓拖,跟往同佢講吓你的感受到,你的唔開心同壓力,你一路唔講,佢可能唔知你唔開心,男人好多數粗心大意

大宅

poohngai 寫道:
我結婚3y, 有一個1y囡囡, 同埋62, 99一齊住, 3y內覺得生活在地獄里, c6是一個綑腳仔, 凡事都要問過佢老母並決定, 屋企大小事務, 包括我個囡點抄, 都係99話事.
如果c6會站在我立場諗下, 幫下我, 我諗日子會好過些, 但C6重來無幫過並且凡事都是跟佢老母!!!! 另到我覺得我自己好廢人, 我現時什麼都忍, 什麼事都不敢說出來同去做, 我不知道自己可以忍多久, 幾時會崩潰!!!!

我同你既生活差唔多.....
我都係什麼都忍, 什麼事都不敢說出來同去做

複式洋房

wingmonly 寫道:
當你對佢真係死心時,就自不然會有勇氣......有時d野你唔講出黎,對方未必會知你點唸,亦未必會知道原來你介意

無錯!! 提唔起勇氣, 等於你仲緊呢個人, 一定要同你老公傾, 好大可能佢以為你係無問題, 因為一來你無出聲, 二來佢o係呢個家長大, 佢會覺得咁樣o既媽媽好正常.

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

kaifung0106 寫道:
你約你老公出黎拍吓拖,跟往同佢講吓你的感受到,你的唔開心同壓力,你一路唔講,佢可能唔知你唔開心,男人好多數粗心大意

係架..... 我隻佬都係架, 雖然佢唔係裙仔, 但係都係粗心大意同大安指意, 不過佢都幾鍚我架, 有時我唔講出黎佢真係唔知我想點, 有時我嬲佢佢都唔知我為咩事嬲, 要我話佢先至知, 所以有 d 咩都會同佢講等佢可以知道我點唸. 你講得多佢自然會知道問題所在.
該用戶已被刪除

複式洋房

其實我都係差唔多
不過我唔會去忍
我開頭幾年我都會成日同c6因呢d 事去嘈
再大d, 我就唔會喇, 始終影響感情
再者, 呢個c 6 係自己揀既, 梗有d 野係自己鐘意既
唔想就咁放棄
又再者, 始終有個細路, 想個小朋友係健康既生活環境長大
咁樣講, 係咪會覺得我好委屈咁?!
其實都唔係, 我只係c6 幫唔到我,
我自己攪點囉, 只要佢對我好, 對個小朋友好
照顧屋企好
奶奶方便, c 6 唔出聲, 我自己出聲
有時直接/有時綩轉/有時借鬧c 6, 工人時話埋奶奶囉
最緊要唔好自己死啞忍

大宅

請樓主諗清楚, 情況真係要去到咁壞咩? 其實呢d問題好多夫婦都有, 只要對方依然愛你, 其它都係小問題, 唔好咁易就話放棄, 這樣太唔值得了!

複式洋房

poohngai

如果我係你,我就唔理個c6,用行動俾佢睇,專登俾佢知你搵樓,表示你要搬,要佢決定同62,99住還是同你一家住,自己一家一主,自己話事

呢朝,我都係聽我朋友教的,他就好成功搬了出去住,62.99都無哂佢符,個c6無得裙老母就裙老婆,

子爵府

好媽媽勳章

其實你老公可能習慣所有事情係佢阿媽決定...自己唔駛煩...所以覺得無問題...試下同你老公傾下...講出你既感受...每一次當佢聽佢阿媽既意見既時候...你可以提出自己既意見...問下佢覺得點...

[url=http://lilypie.com][img]

大宅

我本身自己有一份不錯的工作, 在大陸有幾個女孩子跟我做野, 個個都好聽話, 有咩野事都會同我有商有量.
可能在工作上, 覺得自己可以handle到, 點解返到屋企自己就好似一只無聲dog.
我其實都同個c6吵過幾次, 其中兩次我都出聲話離婚架啦, 但c6話佢會改, 但結果都係另人非常失望!!!
我也都有諗過搬出去住, 但個c6不會放低佢兩寶架, 我諗佢會撰佢兩寶, 都不會撰我們!!
其實拍拖時都知道佢係裙腳仔, 只不過當時自己沒有將問題想到太深入, 只係覺得一個顧家男人, 應該會係好人, 不會差特去邊, 要怪的只好怪自己做事太輕率, 自己入了一條死胡同, 永遠都沒有出口的!!
如果要離婚, 我不知道怎樣與父母說, 怎樣一個人去照顧一個BB女, 雖然我份人工可以足夠我去照顧, 但就無錢剩, 而且對個小朋友也都有影響, 我之前曾同自己講過, 我忍多幾年, 等BB大D, 可以返校, 就唔使就工人, 可以叫我阿媽抄佢返屋企, 我夜晚先自己抄返.
寫到好亂呀

大宅

小嫚 寫道:
[quote]

我同你既生活差唔多.....
我都係什麼都忍, 什麼事都不敢說出來同去做
[/quote]
我會問自己是否是一個好難以相處的人? 是否是一個不能夠同商共良的人? 我是否是屬於他們的一份子呢? 他們到底當我是什麼人? 在這間屋到底是佔有什麼位置? 為什麼我會做人失敗至此呢?????
所以我同自己講, 我一定要儲多些錢, 將來怎樣, 我還可以自食其力, 並可以照顧我的BB, 當有一天我不能忍受的時候, 我還可以靠自己!!!!!!!!

別墅

最近我睇緊9型人格, 唔知你老公係咪第9型 (和平主義), 和氣唔計較, 重視家庭朋友, 少相爭, 不喜歡做決定, 易情緒傷害而畏縮, 父母眼中就係乖乖仔如果你覺得有d似, 你不防上網/去書局睇多d資料, 可能對你點去幫佢面對事情, 自行辨是非有幫助, 如果改到佢唔判辨是非呢點, 可能唔駛行到離婚呢步, 睇下9型人格都會幫到你管下屬.

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

我本身自己有一份不錯的工作, 在大陸有幾個女孩子跟我做野, 個個都好聽話, 有咩野事都會同我有商有量.
可能在工作上, 覺得自己可以handle到, 點解返到屋企自己就好似一只無聲dog.
我其實都同個c6吵過幾次, 其中兩次我都出聲話離婚架啦, 但c6話佢會改, 但結果都係另人非常失望!!!
我也都有諗過搬出去住, 但個c6不會放低佢兩寶架, 我諗佢會撰佢兩寶, 都不會撰我們!!
其實拍拖時都知道佢係裙腳仔, 只不過當時自己沒有將問題想到太深入, 只係覺得一個顧家男人, 應該會係好人, 不會差特去邊, 要怪的只好怪自己做事太輕率, 自己入了一條死胡同, 永遠都沒有出口的!!
如果要離婚, 我不知道怎樣與父母說, 怎樣一個人去照顧一個BB女, 雖然我份人工可以足夠我去照顧, 但就無錢剩, 而且對個小朋友也都有影響, 我之前曾同自己講過, 我忍多幾年, 等BB大D, 可以返校, 就唔使就工人, 可以叫我阿媽抄佢返屋企, 我夜晚先自己抄返.
寫到好亂呀

其實你可以試下同 C6 講搬出去住, 但係都係搵番近屋企的, 咁夜上返去食飯同湊囡, 咁唔使咁長時間對住或者可以解決問題, 講真你同佢屋企人相處唔到或唔慣係正常, 始終你都係因為 C6 先至會同佢地一齊住, 對於佢地黎講你都半個外人而且仲係你唔可以講佢地唔啱, 要將兩個世界的人困在一起就很難. 不過你真係要同 C6 再傾下, 但係千萬不要動怒, 將你自己唔開心的感覺話佢知. 唔想遲 D 因為呢 D 問題攪到成日閙教, 到時攪到個個都唔問心.

複式洋房

poohngai,

你只是跟老公家人不合得來,你老公左右做人難,佢又無
做出對你唔住的事,點解要離婚呢?
所以不要為他們而拆散頭家,我囡囡都是由奶奶湊大
就算到現在,大家教法會不一致,不需要即時同奶奶衝突,建議你可帶囡囡去公園玩下,自己亦可calm down下,借此單獨相處(亦可找其他機會,例如趁囡囡睡覺時傾下計),用道理同囡囡糾正奶奶(對事唔對人, 當然不要灌輸,例如:唔駛理嫲嫲,當佢無到等...說話),囡囡大d就知道邊個有道理

我相信你是智者,努力吧!你有能力改變他們的,比信心吧!

大宅

joyjoymm 寫道:
poohngai,

你只是跟老公家人不合得來,你老公左右做人難,佢又無
做出對你唔住的事,點解要離婚呢?
所以不要為他們而拆散頭家,我囡囡都是由奶奶湊大
就算到現在,大家教法會不一致,不需要即時同奶奶衝突,建議你可帶囡囡去公園玩下,自己亦可calm down下,借此單獨相處(亦可找其他機會,例如趁囡囡睡覺時傾下計),用道理同囡囡糾正奶奶(對事唔對人, 當然不要灌輸,例如:唔駛理嫲嫲,當佢無到等...說話),囡囡大d就知道邊個有道理

我相信你是智者,努力吧!你有能力改變他們的,比信心吧!
其實我跟他的家人也不算合不來, 我什麼事都不會說, 也不與他們計較, 凡事我都是盡自己的本份, 比如說放假我就會清潔屋企, 平日我也會做一部份的家務, 就算我要返大陸做野, 我都會6:00零就起身買野煲粥, 搞掂晒先出門口, 我自己成日咁諗, 挺可自己辛苦些, 都不要有負於他人.
而何況照顧一個小朋友也是好辛苦的, 對佢屋企人, 我也是盡自己的能力去照顧, 比如話不舒服帶去睇醫生等等..
只是有時覺得自己就算做幾多野, 都沒有回報, 而C6也都睇不到我的努力同辛苦, 我也試過講出來, 佢就答我, 佢阿媽要抄BB仲要執屋煮飯, 問我仲想佢阿媽點, 我反問佢咁你有否見到我的努力同辛苦呢, 我有否幫你阿媽分擔家頭細務呢 ? 個C6就唔出聲, 其實係一直以來的累積另到自己對C6心灰意冷, 也都不存任何的希望, 只是日子係咁過, 睇下自己可忍受到幾時, 而對老人家, 我覺得人D已經幫我抄BB, 我也都不會與他們有任何的沖突.

洋房

'好想離婚, 但又提不起勇氣', 直覺覺得你對c6 & 99有怨氣, 唔想再忍下去, 只係諗住離婚就一了百了, 多過真的想離婚. 聽你講既野都唔係咁嚴重要離婚. 其實離婚之前之後都有好多問題要解決, 咁點解唔俾多次機會大家? 同99同住好少人冇問題, 同c6講多一次, 有可能就搬附近, 如經濟唔許可就唯有多D體諒, 講真look after 一個咁細既bb + 家務 + 煮飯 真係好辛苦ga, 我覺得辛苦過返工. 你都辛苦, 你c6唔識做冇讚下你, 又樣樣野幫99.....唉總之冇人有大錯, 冷靜D. 若真解決不來, 同家人商量, 有家人支持就可鼓起勇氣離婚.

大宅

my2cents 寫道:
'好想離婚, 但又提不起勇氣', 直覺覺得你對c6 & 99有怨氣, 唔想再忍下去, 只係諗住離婚就一了百了, 多過真的想離婚. 聽你講既野都唔係咁嚴重要離婚. 其實離婚之前之後都有好多問題要解決, 咁點解唔俾多次機會大家? 同99同住好少人冇問題, 同c6講多一次, 有可能就搬附近, 如經濟唔許可就唯有多D體諒, 講真look after 一個咁細既bb + 家務 + 煮飯 真係好辛苦ga, 我覺得辛苦過返工. 你都辛苦, 你c6唔識做冇讚下你, 又樣樣野幫99.....唉總之冇人有大錯, 冷靜D. 若真解決不來, 同家人商量, 有家人支持就可鼓起勇氣離婚.

是的, 你說的很對, 我真的覺得自己無力去改變任何野, 而現況也是解決不了的, 不如離婚就一了百了.
但離婚要面對的野, 我自己也都好清楚, 所以一直都舉棋不定.

首頁

尾頁

跳至