夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

Re: 結左婚9年的老公講對我冇哂感覺,係咪得離婚先可解決呢?

ky2004:

之前在另外一個topic 睇到一則發表, 想同妳分享一下:......

[size=medium]妳只係失去一個不愛妳的人 ; 他就失去一個愛他的人 ! 他才是整件事的大輸家.......

記住....在這世界上有好多人因為要得到妳的愛而活, 當中包括妳媽媽和女女....加油!

複式洋房

Re: 結左婚9年的老公講對我冇哂感覺,係咪得離婚先可解決呢?

咁佢係咪好自私呢?
第2年都想KO,而家,
女女咁大個,佢拖到而家
先想分開?佢唔理你,
唔通咁狠個女都唔要?
話哂咁多件夫妻,有無可能
佢對你丁丁咁多感情都無?
如果樓主你唔想分開,
同埋為左你女女著想,
好好系坐低講下啦。
始終好地地一頭家。

男爵府

我都想傾,但佢唔想,佢話見到我就煩,呀女都成日俾佢

珍珠宮

其實你自己都知佢係一個咁唔值得你去傷心流淚的人來, 咁不如勇敢d去面對, 攞少少勇氣出黎吧!

別墅

[quote]
KY2004 寫道:
我都想傾,但佢唔想,佢話見到我就煩,呀女都成日俾佢

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

勇敢d啦,既然"死"咁可怕你都會諗,咁點解唔勇敢d面對現實同佢離婚啫,況且我地都覺得離婚冇論對你或者同囡囡都只有好處,睇左你講既野,我睇倒呢個男人跟本唔值得你繼續愛佢,放手啦,冇謂自己糟蹋自己,幸福就係你自己決定,既然e+唔開心又咁辛苦,就去找一個好的出口吧!呢度有好多人支持你架!

洋房

Re: 結左婚9年的老公講對我冇哂感覺,係咪得離B先可解決呢?

c6都唔愛你同囡囡, 你唔想離, 佢都會離開你ga la, 仲想留番少少尊嚴俾自己就先提出離婚, 個心會好受D ga. 你留住佢個人(可能都好難)有乜用? 佢成日對你同個女呼喝出氣, 你大人都情緒低落, 何況小朋友? 你有冇為小朋友著想, 老套個句, 係一個健康快樂既單親家庭成長比係你e+呢個所謂既"家"不知好幾多倍. 唔好咁蠢咁自私, 又話自殺, 你冇左c6就想死, 咁你媽媽同囡囡點算呀? 堅強些, 帶你囡囡過新生活吧

水晶宮

Re: 結左婚9年的老公講對我冇哂感覺,係咪得離B先可解決呢?

copy from 「好文分享」 - 找一個鬆開手的理由

我們總太在意一些煩瑣的小事,前天穿過的衣服,今天不好意思再穿了,因為別人會記得你常穿的衣服就那兩三件;已經分手的情人,他現在是否還偶爾想起我?上司的情緒晴時多雲,我不知何時會被首當其衝的裁員?……成天有太多亂七八糟的不明情緒因子乍現在腦中,本來可以無事一身輕的,卻偏偏自虐似的惹來一身塵埃。

記得很小的時候讀過一則童話故事,年紀小的當時沒有特別的感覺,如今不經意再翻起,一股心有戚戚的感覺緩緩流過心扉,這則故事是這樣說的:一隻流浪狗無意間闖進一間四壁都鑲著玻璃鏡的屋子,突然之間看到很多隻狗同時出現,牠大吃一驚,便齜牙咧嘴,發出陣陣低沈的吼聲,而鏡子裡所有的狗看來也都面貌兇惡,擺出一副怒目相視的表情,這隻狗一看便嚇壞了,不知所措,開始繞著團團轉,直到體力透支,倒地死亡……
  我們常跟自己過不去似的任思緒鑽到死胡同裡,百轉千折,愈想愈難解,既然此刻也無從著手,又缺乏揮刀斬斷亂麻的一股做氣,不如放下吧!時光的手將溫柔的撫慰過噬人的傷口,雲淡風輕之後,你竟意外的發現遺忘並沒有想像中困難,此時的矛盾衝突不代表以後的你也如此無能為力,乾脆把那些人,那些事,和所有不明的困擾痛苦暫時打包裝箱,束之高閣,生命中總會有那麼一天,你會發現可以處理的如此從容優雅,超乎你現在所能想像。
  電影《臥虎藏龍》中有這樣的一段對話,男主角在與世無爭的怡然自得中對女主角說:「師父常說,把手握緊,裡面什麼也沒有,把手放開,你得到的是一切!」適時的鬆手不代表放棄,不是撒手投降,在我們的字典裡不一定要有「輸」,「贏」,不必掛礙,毋需偏執,有捨將會有另一番所得的!
天空之城, 快樂之地

大宅

KY2004 寫道:
我真係好想放手,但好唔捨得,佢好的地方我講唔出,但個心還很想留住他。我都好恨我自己點解咁犯賤,還要苦苦哀求這個已背叛了我的人返回我的身邊。我面對唔到自己,女兒和家人,真的很辛苦,真係想死左就算啦! :-(

KY2004 :[size=x-large]你跌左野呀 [size=x-large]執番佢啦!!!...........................
.
.
.
.
.
.
.
.[size=xx-large]自尊

水晶宮

畀面勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

KY, 你今日心情點呀, 平靜一點沒有. 我哋都好掛住你呀, 唔好太勉強啦, 自己令自己開心.
生日月, 開心過

水晶宮

畀面勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

[quote]
PCCW2319 寫道:

生日月, 開心過

大宅

KY

你要堅強,要自愛,佢咁樣對你,唔好話做老公連做朋友都唔想,佢個人本身都有問題,連個女都會用嚟出氣,你病一D都唔關心你,為咩喎,我一向都覺得唔好教人分開,但係佢咁樣對你真係 你想清楚,佢跟本最愛自己.

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

講得好啱,你睇倒裹面的意思嗎?你見倒你前面是幸福的路嗎?
PCCW2319 寫道:

我們總太在意一些煩瑣的小事,前天穿過的衣服,今天不好意思再穿了,因為別人會記得你常穿的衣服就那兩三件;已經分手的情人,他現在是否還偶爾想起我?上司的情緒晴時多雲,我不知何時會被首當其衝的裁員?……成天有太多亂七八糟的不明情緒因子乍現在腦中,本來可以無事一身輕的,卻偏偏自虐似的惹來一身塵埃。

記得很小的時候讀過一則童話故事,年紀小的當時沒有特別的感覺,如今不經意再翻起,一股心有戚戚的感覺緩緩流過心扉,這則故事是這樣說的:一隻流浪狗無意間闖進一間四壁都鑲著玻璃鏡的屋子,突然之間看到很多隻狗同時出現,牠大吃一驚,便齜牙咧嘴,發出陣陣低沈的吼聲,而鏡子裡所有的狗看來也都面貌兇惡,擺出一副怒目相視的表情,這隻狗一看便嚇壞了,不知所措,開始繞著團團轉,直到體力透支,倒地死亡……
  我們常跟自己過不去似的任思緒鑽到死胡同裡,百轉千折,愈想愈難解,既然此刻也無從著手,又缺乏揮刀斬斷亂麻的一股做氣,不如放下吧!時光的手將溫柔的撫慰過噬人的傷口,雲淡風輕之後,你竟意外的發現遺忘並沒有想像中困難,此時的矛盾衝突不代表以後的你也如此無能為力,乾脆把那些人,那些事,和所有不明的困擾痛苦暫時打包裝箱,束之高閣,生命中總會有那麼一天,你會發現可以處理的如此從容優雅,超乎你現在所能想像。
  電影《臥虎藏龍》中有這樣的一段對話,男主角在與世無爭的怡然自得中對女主角說:「師父常說,把手握緊,裡面什麼也沒有,把手放開,你得到的是一切!」適時的鬆手不代表放棄,不是撒手投降,在我們的字典裡不一定要有「輸」,「贏」,不必掛礙,毋需偏執,有捨將會有另一番所得的!

複式洋房

其實你係唔甘心..
你唔好同佢講你想死,佢只會以為你想要脅佢,你死左佢都唔會理你,根本佢就覺得你阻住佢去搵第二個..
既然佢第2年已經唔鍾意你,咁點解佢又要同你有bb,佢真係好自私...
我都唔明你仲留戀d咩,稍為有d自尊既都唔會再同佢一齊啦,有女人已經唔可以原諒,佢仲要打你,又開到口咁講,佢都唔係人啦,你咬實佢唔放為咩呀??只要你肯行出一步,其實呢個世界仲有好多開心既野,唔好自己困死自己,而家係唔再係佢令你唔開心,係你自己令到自己唔開心,因為你唔離開佢..

男爵府

一個咁嘅男人,仲諗咁多做咩,對自己好D走吧啦!

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

而家佢都咁lo,只有離婚吧,
唔好比佢先開口,你去搞手續,
再通知佢,對自己好d,
比自己岩返一之啦~
郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

男爵府

好媽媽勳章

樓主~
你果個所謂老公,你要黎做乜?
離開先會令自己幸福呀,
我都飛左一齊近12年,結左婚9年半既"男人"
宜家我同個女都好幸福好開心
米再哂時間係d咁既男人到喇,你認為佢會改好咩?

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

世界仲有大把男人,
無謂為左呢棵又枯又比蟲蛀既爛木而放棄整個森林丫~
郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

洋房

成世人流流長, 你留得佢一時, 唔留得佢一世. 帶個女離開
o左先同佢講你想講o既野
勇敢d 努力d

民房

走啦,仲留恋d咩呀,呢個男人咁都講得出口簡直係不知所謂,丟出街都冇人要啦,不過記得攞'善飬費'呀,唔好益佢,呢d係佢既責任黎既,

首頁

尾頁

跳至