跳至

首頁

尾頁

男爵府

維豬豬5月份開始返幼兒班la.

我ga仔仔成日周圍走無時停,有人話佢好曳,
我就話唔係la,同佢講應該點樣做或者唔應該點樣做佢都明白同埋聽話(不過就好快唔記得),所以我覺得佢只係好奇心大同埋對探索事物比較主動...
之前都有去睇過d幼兒班,不過當時維豬豬太細都係比較唔捨得,而家歲半la,我覺得都ok la,早d有群體生活總好過單對單同工人係屋企好,而且每日都係3個鐘,返去同d小朋友玩下發洩下佢d過人ga精力都唔錯呀.
早幾日同埋維豬豬去幼兒園睇下,都估唔到佢好鍾意wo,d老師都好細心講俾我知學校ga內ga詳細情況,佢d會教小朋友用杯杯飲水,自己食飯仔,戒片片,聴音樂同玩遊戲...
好期待5月快d到,到時再同各位mami分享呀
暑假.....咁就過咗一半啦.

大宅

Re: 維豬豬5月份開始返幼兒班la.

無錯呀,bb呢個階段真係好奇心爆棚,仲有就係試緊大人既limit~
期待著你既分享~

大宅

吓, 咩唔係要足兩歲先返得幼兒園?你個bb會係邊到返?
歡迎進入Carlson BB => 相簿 +新加入的Blog
Carlson 媽媽卡臣媽放棄了廚藝學院學做西式包點學徒喇!!, 真可惜!

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

喺邊到返呀?

男爵府

吓?乜好少有得返咪?
咁我咪好好彩,我住土瓜灣近舊機場附近,
佢d由六個月ga bb開始收,當時我覺得仔仔太細去無意思,所以等到佢歲半先去會好d,
佢d有全日班同半日班,所有玩ga遊戲同活動都會在上午,而下午就瞓覺多....所以梗係半日班扺d la....ha..ha

男爵府

唔好意思講左一大輪都唔記得講間幼兒園係邊添..
就係土瓜灣炮仗街美雅幼稚園..

大宅

你個啲會唔會係托兒所?playgroup?
維豬豬 寫道:
吓?乜好少有得返咪?
咁我咪好好彩,我住土瓜灣近舊機場附近,
佢d由六個月ga bb開始收,當時我覺得仔仔太細去無意思,所以等到佢歲半先去會好d,
佢d有全日班同半日班,所有玩ga遊戲同活動都會在上午,而下午就瞓覺多....所以梗係半日班扺d la....ha..ha
歡迎進入Carlson BB => 相簿 +新加入的Blog
Carlson 媽媽卡臣媽放棄了廚藝學院學做西式包點學徒喇!!, 真可惜!

男爵府

我又係揾o左好耐 nursery school, 但揾o黎揾去都揾唔倒, 事關全部都話要足 2 歲先收. 最慘係 ~~~ 囡囡十月尾出世, 到時 d 學校已經開曬課, 收曬人, 要等有人退學 or 學校唔滿先收佢 :-( :-( :-(

大宅

我都舊年同Carlson報了名喇...如果間學校有心收, 一定有....
nan_nan 寫道:
我又係揾o左好耐 nursery school, 但揾o黎揾去都揾唔倒, 事關全部都話要足 2 歲先收. 最慘係 ~~~ 囡囡十月尾出世, 到時 d 學校已經開曬課, 收曬人, 要等有人退學 or 學校唔滿先收佢 :-( :-( :-(

複式洋房

me 2 :-( :-(

複式洋房

dele

男爵府

fallenstar:
應該唔係托兒所wo,因為托兒所應該唔會有半日班wo,
老師同我講佢d同palygroup一樣每日聽音樂玩遊戲發展大小肌肉,又會教小朋友自理同埋群體生活,每月亦都有小冊子記錄小朋友發展進度,我都有去實地睇過佢d上堂,d小朋友啱啱係到聽住音樂學坐尿罐,又好開心wo.
我諗基本上同n1一樣,只係又早左少少,咁都好呀因為我想仔仔返劍鳴n1,但打電話去問佢話一定要足歲半至肯見,又要等到2月有位至可以讀,讀得o個半年就要升k1,但我唔想仔仔咁早讀k1,又係男仔又係細仔始終發展比較慢d好似好唔著數咁,
我想佢玩多d同接觸多d新事物,等個性比較定d再去讀書,有朋友話劍鳴n1已經開始學中文字.所以我想等09年再去報劍鳴k1..
佢有廿幾年時間讀書又何必心急在一時呢?(私人意見)...
唔知各位細仔mami有乜意見呢?指教下呀...

大宅

維豬豬 :

美雅其實係幼稚園暨幼兒園個類,佢地呢幾年攪under2歲既,個d叫嬰兒園,我個女都讀緊,不過係保護兒童會,佢地出世就可以收架喇,而維豬豬個間美雅係屬於私型既教育機構。

男爵府

sleepyBB:
咁係美雅好d定係保護兒童會好d呀,因為我屋企都有間保護兒童會,兩間都好近...

大宅

維豬豬:

我唔敢講邊間好d,不過我覺得最重要d老師/姑娘好就得,我都係聽D口裨,同埋我個女讀緊時,除左會多病外,講野,各樣都好進步得快D,所以你可以問下佢地會點照顧佢地,同埋我會留意佢地d食物,有冇營養,就知佢地關唔關顧d小朋友。

男爵府

sleepyBB:
咁保護兒童會有無半日ga?幾多錢一個月呀?

大宅

佢地冇半日,係得全日既,而每月我就$4385,不過間間唔同,因為租務問題掛!

首頁

尾頁

跳至