意見反饋
義工
[2006年] BB識自己揸奶樽未?

別墅

國民生產總值:723

BB識自己揸奶樽未?

我亞B一向唔係好LIKE食奶,而又習慣了食奶時一定要揸住自己條毛巾仔(都冇手揸奶樽啦!),唔係便唔肯食奶;我而家嘗試緊要佢自己訓在床上,我拿住奶瓶餵佢,但佢都係唔肯,一定要我抱住餵佢
你地點教BB拿奶瓶的??
;-)

大宅

國民生產總值:4742

BK Milk勳章

Re: BB識自己揸奶樽未?

我試過朗軒, 佢係識自己揸奶樽嘅, 不過可能平時工人姐姐就佢, 習慣幫佢拎, 所以唔會自己拎, 次次見到支奶, 第一時間張大個口等, 真係俾佢激c 不過好在就唔一定要抱住, 可以訓係自己/姐姐/我張床度食

複式洋房

國民生產總值:237

BorBor 仔咪又係一樣 !!! 6個月時佢係自己揸奶樽飲奶, 而家就唔會自己拎 !!!

GCCHAN 寫道:
我試過朗軒, 佢係識自己揸奶樽嘅, 不過可能平時工人姐姐就佢, 習慣幫佢拎, 所以唔會自己拎, 次次見到支奶, 第一時間張大個口等, 真係俾佢激c 不過好在就唔一定要抱住, 可以訓係自己/姐姐/我張床度食

民房

國民生產總值:66

我要先教識佢遞手手. 然後喂奶既時候,我就會問佢: "手手呢?" 當佢遞隻手俾我時, 我就會捉佢隻手托住個奶樽, 然後放手,佢就好自然咁自己揸住個樽了

試多1-2次,佢就會自己揸架喇

大宅

國民生產總值:1372

我bb未夠6個月, 我就教佢自己揸奶樽飲奶la, 到宜家我都係比支奶佢自己揸住飲 , 除非佢瞓著左la, 我就幫佢揸住

別墅

國民生產總值:813

恩恩都識揸奶樽,不過有時揸到最後太累就要我幫佢揸住.....佢如果好肚餓時重會搶住揸添....

大宅

國民生產總值:1056

亞仔5個月時已經識得自己揸奶樽,仲揸得好實,驚死比人搶咗咁

大宅

國民生產總值:4284

sophie 就識懶唔肯揸~~
我試過最夜個餐用個細樽開, 要佢自己揸, 唔係冇得食, 佢咪死死地氣揸來飲晒囉; 但如果太眼瞓就唔得, 因為開第二次奶後佢已經瞓著晒啦!
所以有時佢肯揸, 我就會讚佢乖又話會同爸爸講, 佢即時好開心 , 但一陣又固態復萌!

別墅

國民生產總值:591

Re: BB識自己

琳琳係就係識

大宅

LoBB,
講起 long 住個奶樽就記起....
我細個時媽咪要車衫, 用個枕頭 sip 住支奶俾我食, 我食完就用條脷頂番個樽出來, 自己就係度玩, 不知幾乖! :-P 但 sophie 就... :tongue:
仲有, 我細個時食一支 8oz 奶唔夠飽, 要開多 2 oz 先唔喊

別墅

國民生產總值:949

cccsmc 寫道:
亞仔5個月時已經識得自己揸奶樽,仲揸得好實,驚死比人搶咗咁

我個仔都係,而家重會飲一陣,攞個奶樽玩一陣,再飲!

別墅

國民生產總值:591

咁total 咪飲左10 oz... 如果bb連呢樣都學足你, 咁就好啦.. 做媽咪的我一定會更開心... 佢最多都係飲得6oz.

大宅

Re: BB識自己楂奶樽未?

好開心... 終於訓練到 Sophie 自己揸個奶樽飲晒 8oz 奶!
雖然可能好多 bb 好早已經得, 但由羨慕人地到 e+ 自己個 b 都得, 真係覺得有少少成功感!

大宅

國民生產總值:3092

哈哈 聰b飲完奶之後, 如果我比個蓋佢, 佢識得蓋返個樽喇

咁當然佢唔夠力蓋實啦 :mrgreen:

大宅

蓋返個水樽蓋, sophie 已經玩了一個多月啦

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.