論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

民房

可否給予意見.唔該!

我朋友有一個印印用左6個月唔用介紹比我,佢話個印印都幾好,做野ok,煮野食都無問題,我都試過同埋見個佢個樣,都ok.
我請佢返來主要照顧小朋友(今年6歲)同埋清潔屋企同煮飯.

再講返點解我朋友唔用佢係因為個印印同佢奶奶唔夾,佢奶奶成日投訴佢,所以佢決定換個另一個,所以將佢呢個介紹比我,我朋友對佢評價都ok,話佢勤力,乾淨,又識煮飯,最唔好就係同佢奶奶唔夾,同埋個印印好自大(因為佢今年33歲)因為佢唔係好聽人講D野點做,鍾意自己點做就點做,亦都因為咁所以佢奶奶唔係咁鍾意佢, 所以我朋友就覺得幾適合我用,因為我咩都唔識整.同埋我小朋友比較大,屋企無人係度佢自己可以負責晒D野.

我想問下有經驗既各位,呢個印印請唔請得過呢?

大宅

Re: 可否給予意見.唔該!

即係個工人係態度問題﹐唔係工作能力問題。

我就覺得﹐工作能力還可以因應唔同家庭要求而衡量適唔適合。

態度呢﹐唔係應該去到邊度都係應該同樣地上進積極﹐聽教聽話既咩﹖

如果你覺得你可以完全放手俾工人﹐唔會過問佢點做﹐相信工人會做到你心目中水準﹐又唔怕一日要“話”個工人要睇工人面口﹐咪即管去囉。

民房

justjust,

你講得都好o岩,唔該晒!

其實佢對我朋友就無咩,好聽話添,我朋友同佢老公都話有時d野係佢奶奶作出來屈個工人,因為佢奶奶係o個D,叫你做邊樣先就一定要做左先,例如食完飯要洗左煲先可以洗碗,你就唔可以洗完碗先洗煲,但係在於我地後生可能會覺得總之佢洗晒印有就得, 可能因為咁個工人同佢奶奶d關係就越來越差, 而家好似變到有時我朋友話話佢,佢第一時間話無,因為個印覺得係佢奶奶投訴佢,

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

bh328,
個印印好自大(因為佢今年33歲)因為佢唔係好聽人講D野點做,鍾意自己點做就點做,亦都因為咁所以佢奶奶唔係咁鍾意佢, 所以我朋友就覺得幾適合我用,因為我咩都唔識整......
工人有自己一套做法,你驚吾驚佢吾聽你支笛

別墅

只要係現成既, 都有至少40%有同一個缺點,
就係可能已經有左自己一套既做事方法...
如果你係唔係都請現成, 呢樣野都唔避得咁多...

我自己呢...
唔理你點做, 但你要好好咁做好比我...
但你做唔掂就要跟我0個套...
但有自己既方法, 唔代表可以傾向自我...
因為係任何既關係內, 自我會令到令一方覺得辛苦.

民房

hi 各位,

平時係我朋友個奶奶同個印印在家照顧兩個小朋友,如果佢奶奶唔係屋企,就我朋友同個印印在家,我朋友自己同個印印夾就無問題,因為佢聽我朋友講,可能因為佢出糧比佢,

我朋友各得個印印各方面都無問題,最主要同佢奶奶唔夾,而家仲唔聽佢奶奶講,但係我朋友或者佢老公叫佢就無問題,所以佢無辦法唔換左佢.

其實我都想請佢,因為我朋友話呢個印印誠信幾好,同埋知道自己個位置係咩,唔會亂咁來,但係有時聽到佢講個印印同佢奶奶D野,又好似有D擔心,所以想睇o下大家意見係點.

大宅

其實我覺得唔尊重99都有幾大隱憂﹐不過﹐如果你覺得另外請都係博一次的話﹐你都可以博一博你可唔可以manage到佢既

首頁

尾頁

跳至