單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問有無人知道

請問有無人知道一個未婚媽媽,申請綜緩的話會大約有幾多錢,同埋bb出世后加埋又有幾多錢呢,因沒有野做,現在d錢又頂唔到bb出世,不知怎麼辦,
[

子爵府

Re: 請問有無人知道

bb未出世你大約有$1600左右(租金津貼$1265實報實銷)
bb出世後大約有$35xx(租金津貼$2550實報實銷)

大宅

wingmonly 媽媽~唔該你呀,我仲想問如果係生左之后,係咪$1600+35xx定係$35xx大人同bb呀,單親真係唔2做,要面對好多野,但又真係想唔到其他辦法, :cry:
[

子爵府

係兩個人加埋$35xx~

慢慢黎啦,過渡期一定有,但千祈唔好怨,怨親就仲覺得苦,有問題/唔開心就上黎搵人傾下計啦

bb幾時出世?你上社署申請要帶埋醫生証明,不過要等佢拎完出世紙先會正式批佢果份

小心保重身心,對你同bb都好架

大宅

bb9月中出世,怨都係怨自己者,以前有工返又大駛,欠card數,衣家我諗一定要cut埋份保險先得,一個月成$650架供唔起lu,有可能仲要申請埋(婆)產,如果唔係到時呀b3都無得著呀,係呀我都係出來同你地 傾下計下計會好d,因為同我d朋友傾一定話唔好要,話我養唔起,bb車呢,bb床呢,其他日用品呢,你又無工做,同埋有個bb第時點識另一個呀,我就會同佢地講,唔坐bb車,手抱囉,床咪同我訓囉,我細個時都無架喇,我都無怨我呀媽呀,識另一個人,佢老豆都咁囉,另一個你又點知喎,點都係bb親,我衣家無錢者,我到時找工做囉,小甜甜又9有錢喇,佢想要都無得要呀,咁又點呀,得一矢一,我覺得呀b仲要過錢,咁可能佢地都講得
[

子爵府

錢冇左唔緊要,只不過生活質數冇咁好,捱佢幾年等bb大左返學,又可以出黎搵野做,到時就會就可以好d喇(我係咁唸

當時我處境大致同你一樣,咩都冇,多得醫院社工幫我申請綜緩,送我bb用品.....

冇床仔,咪同我訓囉,但我又驚整親佢又驚佢周圍碌,就鋪好個紙皮箱仔比佢訓,bb車就到佢大左"咩"唔到果陣自己慳d買比佢.......

有時我都會唸,以前我有能力時候,想極都冇,但咩都冇晒時佢就黎我身邊,可能係對我同bb的考驗(係咪好阿Q呢

呢度有好多同路人,大家扶持走過呢一段路
你住邊區呀?

大宅

今早上過來,之后出去同個bk靚媽媽交收奶粉,是同我哥買的, ( 咁都幾好架,上下來睇下有無野買,交收下,有d野做下,又可以(悶)足下(扣)物肉,又唔駛用自已錢,其實想同佢講你係咪都要買不如比返平咗個d比我喇,)佢以為係我,我個仲係肚到,佢都幾好傾,之后心情都好d,返到來家我個電腦唔得喇, :-( 已經無點出街喇,仲要無得上來,人生就無樂趣喇,死死氣咁捻去整,整我一條半紅3魚,先見得返你地咋,
我住東區架,你呢, 想唔亞Q都唔得,咁你間醫院社工幾好喎,
我好中意小朋友架,何況係自已的,咩都無晒都唔可以無左佢, 係亞b先支持到現在,
[

大宅

[

首頁

尾頁

跳至