嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

bb剛剛滿月,可唔可以戒夜奶?

會否唔夠營養ga?

複式洋房

Re: bb剛剛滿月,可唔可以戒夜奶?

你戒夜奶都要看BB的體重,每天的食量。我仔仔沒有特意戒夜奶,只是夜晚最後一餐在12點前喂多少少,他就可以睡到早上7點,但是如果他晚上肚餓醒我都會喂,我想順其自然吧,不過夜晚要睡之前喂飽點,睡的好吃的好長的就更好啦
:wave: :wave: :wave:

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

我兩個仔食人奶架...我都無刻意介夜奶...即使而家我大細仔兩個有時半夜肚(月我)囉囉攣...我都會開奶比佢地架...

老人家話食夜奶既bb...會肥d架...好湊d架...

男爵府

one month maybe too early.

my son is 4.5 months old but he keeps to wake up 2 times per night for feeding. I think we are not easy to control it. take it easy la.

I LOVE MY SON...

大宅

唔洗太心急, 等 bb 夠 10 lb 先, 開始轉佢食 5餐, 然後先戒 la .......

公爵府

I've never heard of 1個月可以戒夜奶. It seems too early wor.

別墅

慢慢調較時間啦
其實都無乜問題
因為不嬲健康院D護士都話夜晚唔洗凸登叫醒BB食奶架麻!!

男爵府

唔駛特登哎醒BB餵奶,不過都唔好格硬去戒。 得個一個月大,你諗下佢個胃有幾大呢? 當然餐數會食得密D啦。 Take the cue from your baby, if he wants it, feed him. If he sleeps through the night, then you are lucky.

其他媽媽講得好o岩, BB肚飽會睡得好D。 睡得好既BB,係易湊D。

複式洋房

講得

複式洋房

講得

大宅

好媽媽勳章

多謝各位分享, 我都好同意你地嘅高見.
Devlin媽媽, 我同老公都覺得你個囝囝好charming!

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

唔駛特登戒,佢肚餓就喊,無得唔比佢食
囡囡未夠一個月就自己唔食夜奶,連續訓九至十個鐘
囝囝快五個月,半夜多數仍會醒要吃奶,好少一覺訓天光

首頁

尾頁

跳至