意見反饋
義工

家庭理財 今日: 0|主題: 40424

用白表抽中左, 有什麼方法賣出?

別墅

國民生產總值:923

可即日嗎? 收費呢?

大宅

國民生產總值:4073

Re: 用白表抽中左, 有什麼方法賣出?

以前恆生可以即放, 唔使開戶, 不過, 依家好似唔係隻隻得, 妳可以打去問下

另外, 我知股票行都可以即放, 但詳情就唔太清楚, 妳可以問下屋企/公司附近嘅股票行

大宅

國民生產總值:2535

唔使開戶既我就唔識, 不過去銀行開戶前都要問下有無即沽既服務, 因為就算同一間銀行都唔係間間分行可以做到架. 就算有即沽都可能要凍結你一筆同股款相等價值既錢O係戶口, 14日先拎得返, 所以要問清楚手續係點呀.

仲有, 如果抽白表, 係上市當日先收到股票既, 所以未必第1日就賣到, 通常我要第2日先拎到去賣架.

別墅

國民生產總值:923

ecec,

咁知唔知邊度開戶好?

大宅

我去交通開既, 不過唔知係咪最好.

禁止訪問

國民生產總值:17180

大宅

交通唔係間間有現沽架, 同埋好似唔係間間資料都通, 我就要去返開戶果間先做到野, 所以要問清楚先呀.
即沽:
你要將同張股票相等價值既錢入落證券戶口, 例如張股票依家賣出係值$5000, 咁你證券戶口都要有$5000, 呢D錢會凍結14個工作天先拎得. (不過埋櫃位都可以幫你做transfer), 拎張股票去排隊同counter講即沽, 佢會幫你辦手續, 不過無得自己set價, 只係以當時既價位賣出. 佢會叫你簽D form同o係股票背後簽名, 俾$5厘印費, 再叫你去隔離證券counter落埋盤就走得. 不過D股款扣左手續費後會一至兩日先入返落saving, 而凍結左既錢就要14日先返入證券戶口, 到時可以自己再transfer返入saving戶口。 (唔知有無記錯, 你可以打電話去問下職員先~)
另外有個做法, 就係存倉, 又係拎埋櫃位話存倉就得, 不過14日後先賣得, 可以用電話銀行set價, 呢個就唔使凍住D錢.

堯堯豬媽 寫道:
ecec

我想問如果抽中新股,想沽出,係咪拎住張股票實物去排隊入番落股票戶口,再同佢講話要沽出??
咁d錢係入番落saving a/c定支票戶口架??
我都係係交通開~~

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.