嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

有誰知道糊仔可否自製?

有誰知道糊仔可否自製,我想bb食得旔康d,唔想bb食太多人造食物,

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Re: 有誰知道糊仔可否自製?

我整過一次,之後都係煲粥好,好煩.

米浸水,用搞拌機搞到全蓉晒,之後加水去煮.
每次煮得一碗,d浸左既米又唔擺得耐,每次都要即浸即整.

但煮粥就好方便煮好後再用匙搞幾下就好似糊仔la.

伯爵府

魅力王子

yes,can 自製糊仔 ga~

<<click here>>

大宅

我發覺自已製糊仔方法十分方便:
1. 工具: -PIGEON HOME BABY FOODMAKER 只用stainer (网篩)同mortar(研鉢)
& 一個透明的玻璃瓶(可以放入電飯煲內的)
2. 將米加水比例(1:16)(有時隨意, 只要水多過米就可以了)倒入玻璃瓶中, 玻璃瓶放進電飯煲中間,跟平時煮飯咁, 只不過多了個玻璃瓶,

3. 當飯熟咗, 取出玻璃瓶,倒出分開米和米水,用木棒將米在网篩研碎,就成了米糊,

我就是咁整俾囡囡食,她好鐘意食tim,唔知其他媽咪有冇好的方法整米糊了?

http://albums.vitapixel.com.hk/200706/vangie/portrait.htm

大宅

美子媽,謝謝提供方法. 但整好的米糊後還須要加入奶粉嗎? 如果要應加多少? 因為方間所賣的米糊須要另加奶粉,請指示,謝謝

大宅

如果煮粥當成糊仔,還須要加奶粉嗎?

大宅

Duckykong:
關於整好的米糊後還須要加入奶粉嗎?
我想隨意啦, 你要一小匙一小匙地加上去, 直到你認為ok, 仲有要睇bb喜歡食唔食架. 因為我都是咁做.
唔好意思, 至於方間所賣的米糊須要另加奶粉呢, 你要問番方間所賣的米糊的公司la, 因為我都唔知架.

duckykong 寫道:
美子媽,謝謝提供方法. 但整好的米糊後還須要加入奶粉嗎? 如果要應加多少? 因為方間所賣的米糊須要另加奶粉,請指示,謝謝
http://albums.vitapixel.com.hk/200706/vangie/portrait.htm

民房

我係用攪拌機將有機糙米先磨粉,然後加水放電飯煲蒸,之後再加奶粉(如果用60毫升水煮就加3匙森永奶粉,我覺得跟番沖奶嘅份量就應該冇問題),最後加埋少量已壓爛香蕉就完成!連我自己都忍唔住要食番啖先....

大宅

Prisvin的bb幾大開始食自製糊仔呢? 我bb都食森永,但主要食人奶,快5個月了可以食嗎?請問磨成粉的米要放多少?放入電飯煲蒸幾耐?謝謝

民房

我個bb大概五個月開始食自製糊仔. 我都係主要餵人奶,一日可能只俾一次奶粉佢飲. 一開始俾佢試幾匙先,睇佢反應啦.如果滿意,就慢慢加啦. 當然仲要睇佢身體是否適應. 我阿b食咗有機糙米後,日日都有靚靚大便! 我大概每20毫升凍水放1茶匙多少少嘅粉. 如果杰得滯,可以事後加番啲熱水. 我通常用蒸餸嗰個function,有佢蒸半個鐘至一個鐘. 如果要放其它含水份嘅食物時(如蘋果或香蕉),就唔好煮太稀喇.希望你阿b都鍾意食啦! 不過得閒要換吓口味,等佢樣樣都肯食. :wink:

複式洋房

You can look at this useful website for making 自製糊仔:

http://wholesomebabyfood.com/cereals.htm

Mrs. Au

首頁

尾頁

跳至
熱門主題