少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 有冇媽咪可以教我呢?(急死人)

我個女又係氣管敏感, 我覺得食藥都無用, 所以我會比佢"聞"氣, 果d應該係 哮喘 藥, 但我個醫生話氣管敏感可以聞, 長期"聞"都唔怕, 但我就無長期聞, 只係佢咳時先比佢, 又ok 喎, 你可以問下你醫生佢可唔可以"聞"

別墅

I remember when I was small, I used to smell air from a negative ion (fuuu ley jeeee) machine. That makes me breath better, see if you can find those machines.

複式洋房

patpatching:

囡囡好番未呀?居住環境附近空氣可接受嗎?
希望妳同囡囡日日嘻嘻哈哈
謹思,謹言,謹行,尊己及人.

大宅

nebulous527 寫道:

囡囡好番未呀?居住環境附近空氣可接受嗎?
希望妳同囡囡日日嘻嘻哈哈

nebulous527,

多謝關心,我個囡好番晒啦可以話,除左間唔中有d咳,不過就聽得出仲有痰清唔到...尋日上網搵湯水,燉左川貝百合南北杏陳皮燉雪梨比佢飲,飲左都有咳,不過諗住再煲下其他野同再燉下野比佢law....

我住沙田,空氣都ok la,附近冇高樓大廈

複式洋房

遲d開始返學會多好多感染機會,早d比小朋友打好底,抵抗力好自然乜都唔使怕 小朋友唔舒服最令人心痛 :cry:

大宅

nebulous527,

你有冇小朋友?幾大呀?咁你平時煲d咩多?分享一下啦....
我個女最鐘意番茄薯仔紅籮白煲紅衫魚,又會煲下花膠,老王瓜呢d...佢好鐘意飲湯架,你呢?

複式洋房

我得一個囝囝3/2000出世.7歲多少少.....
好鍾意煲木瓜,魚,豬骨,雞腳,青紅蘿蔔.....之類配搭既老火湯,好少滾湯;不過妳既番茄薯仔紅籮白煲紅衫魚好好味又夠營養 又慳能源,我都要改進下至得 岩岩昨晚飲完清保涼湯,要諗下今晚煲乜至得
遲左睇到妳post....sorry

大宅

原來熱橙可以,等我都試吓先!
因為我個仔有G6PD所以唔食得中藥,
一咳親就好麻煩,
如果熱橙真係得就開心C囉!

patpatching,
你個女鍾唔鍾意食住奶瞓呀?
醫生話啲小朋友食住奶瞓就最容易咳,
我個仔就係咁喇,
所以依家努力同佢戒緊瞓覺奶.

大宅

我就反而好少煲木爪,雞腳直頭未煲過,我都好少滾湯架,因為我老公鐘意飲老火湯,番茄薯仔我都煲2個半鐘先飲,我成日覺得煲耐d至會出味...

有時唔知煲咩又會上網睇下有咩湯咁law..

你個仔返左學咪好悶?我個女9月都返學lu,到時我就舒服幾個鐘la

大宅

patBmom,

我個女唔用奶樽飲奶好耐喇,未到1歲就已用杯...
但我想問你個仔一日食幾多餐奶?我個女就早晚各食1次,如果連夜晚都戒埋咪得1餐?我覺得女仔飲奶好喎,我其實想比佢一直飲奶粉到大架...

patBmom 寫道:
你個女鍾唔鍾意食住奶瞓呀?
醫生話啲小朋友食住奶瞓就最容易咳,
我個仔就係咁喇,
所以依家努力同佢戒緊瞓覺奶.

複式洋房

小朋友番左學至有番少少私人時間咋,攪惦哂家頭細務又要預計晚飯既事,一放學又要跟功課兼準備煮飯.....忙亂到暈咁滯 :-( 最忙係學校放長假,日日夜夜媽咪))))媽咪)))),痴身到寸步不離架 :evil: 不過見到佢開心健康同痴身.....唉,真係欠左佢架.....前世
到時妳就知

大宅

其實醫生話唔係戒奶而係戒臨瞓前飲奶,
話最好瞓前半個至一個小時就飲奶,
瞓前就俾啲水佢飲,
等啲奶消化咗同用水沖吓喉嚨,
咁就唔會令喉嚨痕同奶倒流,
我試咗一排都好得,
但如果係因為病而咳就另計呀!

我個仔依家每日都飲三至四次奶,
每次飲四五安左右,
醫生話佢肯飲唔怕俾佢飲,
飲到七八歲都仲得喎!

大宅

nebulous527 寫道:
小朋友番左學至有番少少私人時間咋,攪惦哂家頭細務又要預計晚飯既事,一放學又要跟功課兼準備煮飯.....忙亂到暈咁滯 :-( 最忙係學校放長假,日日夜夜媽咪))))媽咪)))),痴身到寸步不離架 :evil: 不過見到佢開心健康同痴身.....唉,真係欠左佢架.....前世
到時妳就知

別墅

if your daughter only caugh at nights. There are things you need to check first.

1. The cleaningness of air cond. filter . Wash it at least every week.
2. Any unnecessary dolls placed at her bed, pls remove them.
3. Wear scarf (a thin one) when she goes to bed.

首頁

尾頁

跳至