少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇媽咪可以教我呢?(急死人)

各位,我個囡2歲半,咳左差不多半個月..呢幾日日頭就冇咳,但係一訓著就咳醒,仲咳到嘔添..尋日同前日睇中醫食左2日藥都冇咩好轉,今日又食番西藥(之前睇醫生剩的)..痰仲有少少.究竟我可以點做呢?請問有冇人知?

子爵府

Re: 有冇媽咪可以教我呢?(急死人)

睇中醫食葯係work得慢架.
試下: 訓之前比杯暖水佢飲, 飲幾啖就好.
訓之前唔好係岩岩食飽.
訓多一個pillow, 斜斜地墊高佢上半身, 等佢有痰都好, 冇咁易涌上佢喉嚨就唔會咁易咳.
側睡.
日頭一定要戒甜戒凍.
日間同佢拍下痰.
記住囉, 真係咳到一個月都唔停就要去醫生度睇睇係乜事喇.
I support autism acceptance!

大宅

Jolly,

點樣拍痰?
佢可能係寒咳..寒咳點醫架咁...

禁止訪問

大宅

sa2501,

熱橙?聽都未聽過呀...咩黎架?

禁止訪問

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

Hi! patpatching,

You daughter is 鼻水倒流 &
氣管敏感

My GiGi also had have this sick when she was 2 years old.

If you want my daughter's doctor , you can PM me.

子爵府

patpatching,
拍痰好簡單, 在醫院我地會叫病人訓低, 背向上, 肺高過口部, 然後拍背.
你在家同bb拍, 唔一定要bb訓低既, 要注意係唔好咁大力, 合埋手指, 谷起手掌, 成中空狀, 拍向bb背部上而下約中間的地方(肺的底部), 拍得有聲就得, 唔係打, 也唔係摸. 拍兩三分鍾一次, 只想拍鬆d痰, 方便佢咳出/嘔出. (拍完佢唔一定會嘔, 不過佢會舒服d.)
寒咳熱咳我唔曉架... :-|
I support autism acceptance!

大宅

GiGiMum,

唔該你先,不過我個囡冇鼻水架而家,淨係有咳同痰..我今日冇比佢食藥(因為我見佢前前後後食左成12日藥),想佢停下先
我諗睇多2日再唔好先再算....

大宅

Jolly,

Thank you~
我會試下....
寒咳就係好似我之前話半夜就咳到死,日頭就咩事都冇..至於熱咳我就都不大清楚...

大宅

sa2501,

唔該你呀,凍我知一定唔得,熱就真係唔知可以止咳喎

子爵府

好媽媽勳章

HI patpatching :
去痰可以試下猴棗散,但要在余仁生或位元堂買,先買一枝試下,因為好似成百元一枝仔.應該可以分2-3次吃.

大宅

magee009,

猴棗散佢食過....唔得,嘔番晒出來...成百蚊一支既係

大宅

戎奶

珍珠宮

BK Milk勳章

我個仔咪又係咁,自聖誕節放完假後,就未停過睇醫生,足足三個幾四個月有多,又係成日咳,咳到嘔

開頭都係好似你個女咁架,日頭無咳,夜晚半夜至差唔多天光就咳,有時咳到嘔,肯嘔都重好呀,如果嘔唔到重慘,不停咁咳
佢初初嘔左就會收聲,所以如果佢嘔唔出,咪係咁同佢掃背,攪到差唔多光嘔完收聲再訓,到夠鐘返學就唔願起身,幾辛苦呀(成家都係),又成日嘔,咳到食飯嘔飯,食奶嘔奶,又訓唔好,成果人瘦晒,幾心痛呀,跟住就重衰,連日頭都咳埋,訓晏覺都咳,
無野嘔就嘔一大堆痰,如果半夜唔嘔就一早起身嘔,最慘就係變左連嘔完都重咳,真係要攞埋個兜入房訓覺隨時準備嘔架,見到佢嘔又咩都幫唔到,重慘過自己咳,咪同佢卒下姜,搽下油,希望佢唔好咁辛苦,真係咳到你心都煩架,但係都無乜可以做到,咪係咁同佢睇醫生囉,多數醫生都係話佢係氣管敏感,有一個就話佢係哮喘,睇二三次唔得就轉,都轉個好幾個,其實我真係好唔想比咁多西藥佢食,因佢而家食到成日都出啖汗,好多汗,我都係諗住等佢好返晒先致煲返d湯比佢,(因咳梗同埋食梗西藥,都唔敢亂煲野)

至於我個仔而家叫做好返好多呀,無架,咪同佢睇,有一個同佢幾夾,但係一停藥又咳返,於是我咪主動問醫生佢可唔可以食善古靈,(我都係上呢個綱見到好多媽咪都係比氣管敏感既小朋友食呢隻藥),醫生又話可以我咪買比佢試下囉,而家食左兩個星期都無乜咳,至少可以暫時唔駛睇醫生先,係間唔中都有幾聲咳,咁様我巳經好開心啦,真係唔知係咪因為咁所以先咳少左,定還是我亞媽話係小兒百日咳呀,不過點都好啦,希望可以幫到你,同埋希望你個女快d好返啦,我都試過你咁既情況,所以我好明白你感受~~
:wink: ~~ :wink:

大宅

試下煲羅漢果水比佢飲下,羅漢果半個,果皮少少,2碗水,煲15-20分鐘,當水比佢飲,連續煲3日,一個療程,試下可唔可以幫到你,因為我仔仔早排同你仔仔一樣,我99就叫我煲比佢飲,飲左就冇咳,試試
我仔仔叫銘堯(Hugo),已經3歲半返學啦,好開心呀 :-) :-) :-) :-) :-) :-)

複式洋房

咁請問要蒸多久?
sa2501 寫道:
燉橙 .. 橙切左上面少少皮, 然後隔水蒸熱
橙凍食"野"痰..熱食止咳..

複式洋房

小朋友有唔舒服無法用說話表達,所以大人要依靠經驗判斷;我自己6天前都係同一症狀,咳足十幾晚訓唔到,食咳藥仲愈來愈咳,同妳小朋友症狀完全一模一樣;6天前晚上放棄一切藥物,睡覺前飲左半杯蜜糖暖水.......當晚已經得番幾聲咳,訓得好好,第二晚再飲半杯......咁就完全無哂咳,第三晚已經唔使飲喇 希望我的辛苦經歷幫到妳,如果有效記得話番比我知,等我都可以為妳開心
謹思,謹言,謹行,尊己及人.

大宅

我尋晚同左個囡睇醫生喇(第三次),醫生話佢氣管敏感,之前只係傷風咳,而家變成氣管敏感..食氣管藥水..
今日見佢好左些少啦,都咳得冇尋日咁密,睇多2-3日先再算.

我個囡2歲半lu,講野好叻,完全懂得表達意思...真係唔該晒咁多位媽咪意見.

別墅

When I was small, I was like that too. The doctor said I have 氣管敏感, but I kept on coughing so it turned to 哮喘. So you have to be very careful cuz if 氣管敏感 continues, it will definitely turn into 哮喘. I've tried everything to cure my 哮喘, like the other mom said "double boil orange", crocodile meat soup, at last my mom was superstitious and she started to buy 7 black goldfishes at home but all of those didn't work. How I got cured was after I moved to Canada. The enviroment and air in Canada is good so before I get to 12 yrs old, it was cured.

首頁

尾頁

跳至