意見反饋
義工

嬰兒醫護 今日: 0|主題: 77713

唔知係咪轉左奶粉後生濕疹, 好煩

別墅

國民生產總值:911

唔知係咪轉左奶粉後生濕疹, 好煩

比bb試食左兩日森永奶粉, 第一日一餐, 第二日兩餐, 今日便便屙得幾好, 但發現佢身上有一點點, 唔知係咪濕疹, 生在後面pat pat, 背部, 會唔會d奶粉影響, 咁點算, 要唔要停食, 要食返之前奶粉, 要唔要睇醫生

別墅

國民生產總值:705

Re: 唔知係咪轉左奶粉後生濕疹, 好煩

但剛剛個幾天都好熱,看定d先啦..搽花士o看看...
http://www.babyhome.com.tw/ka_yan
Facebook: [email protected]

複式洋房

國民生產總值:479

呢兩日天氣好熱,會不會是因為出汗呢?我仔仔一出汗就會長一些紅點點,用點溫水早晚洗下就沒事了。因為BB熱時最多是在後背跟頸出汗,你多幫她洗幾次,尿片也不要太久換。試下,如果沒好轉再去看醫生也不遲
:wave: :wave: :wave:

別墅

國民生產總值:791

濕疹應該唔係一點點架bor...應該係一'達達'.... 似係出熱痱...

別墅

浩綸媽咪, 記得bk有一板, 有d係飲左日本奶粉而出濕疹, 你記唔記得呀, 我驚阿囡都係咁

大宅

國民生產總值:2703

食森永唔夾就會呵 出濕疹我就好似無聽講過wo
bb 5月23號 出世la    http:///album.php?op=album&mid=184776&folderid=1653864&u=0]入黎睇下la

複式洋房

seeci 寫道:
浩綸媽咪, 記得bk有一板, 有d係飲左日本奶粉而出濕疹, 你記唔記得呀, 我驚阿囡都係咁

咁你問下濕疹BB的媽咪,有乜症狀。同你個囡囡是不是一樣,不用太緊張。因為聽你講的症狀好似同我仔一樣似出熱痱多D,不要太緊張,有乜問題再上來講下,好多媽咪幫手架

大宅

國民生產總值:1839

亞囝食 "森永" 及 "低敏森永"
都出濕疹,
而且幾嚴重
現在轉咗 "能恩HA1"
好好多

別墅

豬仔肥媽咪, 你bb食左幾耐先出濕疹, 點疹你點樣, 我分唔出係濕疹定係熱痱

別墅

豬仔肥媽咪, 你bb食左幾耐先出濕疹, 點疹你點樣, 我分唔出係濕疹定係熱痱

複式洋房

seeci :
我剛才查了之前在荷花買的護理手冊,上面寫了一些關於濕疹的症狀:

發病時患處發紅 痕癢 呈一塊塊,皮膚變得粗糙增厚甚至脫皮,患處的位置固定,而BB發疹的地主多在面部 關節接駁位 腳踝等位置。
濕疹屢屢發作是因為濕疹痕癢,小朋友會忍不住搔癢。

你睇下你囡囡有無此上症狀。再對症下藥。

別墅

唔該你, 今早見到bb背既疹冇晒, 但pat pat位就重有, 我諗都唔關奶粉事, 我依家重試緊d奶粉, 唔知得唔得, 有好消息話你知, 我直覺覺得你係全職媽咪, 唔知有冇故錯

複式洋房

我是全職媽咪呀,唯一的工作就是讓仔仔吃的好睡的好玩的好
如果不是關奶粉事就最好啦,因為森永對便秘BB真的很好用。我每天除了沖涼之外,每次仔仔痾臭臭之後還有早上起床晚上睡覺之前都會幫他洗pat pat,你試下多用溫水清潔,不用擦藥應該都會好的。

別墅

我都係全職媽咪, 工作就係要照顧囡囡, 做咁多份工都係最辛苦依份, 你覺得係唔係呀

複式洋房

是呀,辛苦還不算什麼。最怕BB病或是胃口不好,壓力真的好大。不過第一次做人媽咪都是要從頭開始學,有不明白就問,總會解決的。 :lol: :lol:

別墅

謝謝!

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.