跳至

首頁

尾頁

大宅

有無媽咪想在產後唔做工?

各位:
有無人想在產後專心湊B,暫時唔做野住
我好想自己睇住阿B

大宅

Re: 有無媽咪想在產後唔做工?

我會在產後quit
其實係工作唔開心,如果唔係有左b我已經quit 左

珍珠宮

好媽媽勳章

其實如果工作&屋企環境許可, 自己湊番阿b係會好好多!
我尋日帶左大仔去言語治療中心做評估 (大仔2歲半), 因為覺得佢講野怪怪咁, 好似外國人講廣東話. 言語治療師同佢做完評估後, 話估計仔仔的問題係由環境影響. 因為仔仔平日係由講唔正廣東話的印傭照顧, 我同老公又成日夜放工, 雖然99平日日頭有上我屋企幫手湊阿仔, 不過阿仔都係受印印的廣東話影響左.
我而家唯有寄望下個月放產假時, 可以成日執到仔仔的發音, 慢慢教番啱佢.

別墅

可以的话,谁不想看到自己的bb一天天的长大??但很多时候经济和环境不一定容许您这样

複式洋房

我會在放完產假後QUIT, 計埋大假, 應該返多2個多星期便可回家湊BB啦!

因好想可以自己湊BB, 親自培育及教她, 不想假手於人! 呢個係俾媽媽同BB都可以有一個美好的回憶!

大宅

各位:
我都頭痕緊,我依家份工,人地睇落幾好。
但係工作時間好長,平日晚上回家要成八點幾,早上又早出,星期六日有時又要做野。
依家奶奶先幫我帶,我正考慮阿b出世後,睇下我湊唔湊得掂佢,我同意各媽咪所講,可以留下與阿b最美好架時光。
況且年幼架生活會很影響他們日後架成長
唔係話自己有很多錢,可以quit份工,只係怕自己好似d同事咁很少時間照顧阿b,怕日後後悔

洋房

Super8,

am totally agree with u. am thinking to find a job when BB approaches 4 to 5mos. old

:cry:
super8 寫道:
可以的话,谁不想看到自己的bb一天天的长大??但很多时候经济和环境不一定容许您这样
Welcome to my Family Blog

http://hk.myblog.yahoo.com/ronronmew/

大宅

我都係產後quit!因為唔放心交比任何人湊。
自己雖然都係乜都唔識.但係可以了解自己個bb多啲!

別墅

我打算等BB三个月后才上班。。不过其实自己是很想自己照顾BB的。。 :-( :-(

但我自己又不想做伸手派。。又想有多D$$等BB将来读书啊,playgroup啊,interest group啊等等用。。。

唉。。。不容易两存其美架啦 :tongue:

大宅

我想大部份架bk媽咪都希望自己湊阿b,但可能因為經濟或其他因素而要放棄這個想法。
我也不希望做伸手派,若不做現在這份全職,也希望做下兼職/半職(我想在家做補習)
好似super8咁講,很多事很難兩全其美架

複式洋房

我都同意呀! 如果真係經有好大問題. 就一定會可能唔做野. 只係湊仔啦.. 許可既話我都贊成自己湊返bb..

如果咁岩搵到份parttime工就最好啦.. 平時上網都見到parttime工請人. 可以試下呀! 返半日.仲有半日時間湊bb.
如果俾人湊最好搵返親人,俾賓賓湊真係好易令bb學壞哂..分分鐘連脾氣都衰埋.. :evil:

大宅

baby070527
我o念就算請傭人都要有親人在旁看和教導。
我有同事只由傭人看小孩,所以要在家裝露,一有空就會作監察,但這樣對傭人或自己和小孩都不是太好。
我很佩服和羨慕那些可以自己湊阿b的媽咪。
你係唔係全職架mani呀?

複式洋房

盈日

當然唔係啦.. 我要返工嫁.. bb俾奶奶湊囉. 其實我都想自己湊返,不過真係無左一份人工既話相差好大呢. 而且我工作地方同屋企好近. 15-20分鐘就返到嫁. 所以都可以接受到. 唔會太夜收工. 算唔錯囉..

寧願見少d. 都希望搵多d錢. 買多d野俾bb嘛!呢個年代唔同以前啦. 以前d小朋友可以憑自己努力去爭取好成績好學校,而家好多家長都係咁迫小朋友學野. 學野都要錢呀! 唔俾佢學就會追唔到個社會要求. 所以唔返工搵錢點得? 除非老公搵好多啦...:-( :-(

而我都好唔贊成俾工人湊嫁.. 會寵壞個小朋友。

大宅

各位媽咪 :

你地就好啦, 咁快決定到做OR 唔做, 我到現在都未決定到 , 其實我想繼續做, 想找多個錢防身, 但我還未找到人帶BB , 工人我有, 但我還有一個大囡要照顧, 工人年紀大, 未必帶到個小B, 找保母因要帶埋過NIGHT(因我要返大陸二至三天) 所以可能好難找到 :-(

等我呻多兩個月, 我就要決定我的去向了

大宅

baby070527
其實我同你架情況都幾似!我都係由奶奶湊,佢係個好錫仔女同好勤力架人,但我會怕係湊b上有不同架意見,因平日相處架時間不多
我住屯門係市區返工,早上六點幾出門口,夜晚八點幾才回家,所以好羨慕你返工架情況,所以我害怕到時無乜時間見阿b,但同奶奶因為湊b架衝突會減少 :lol:
無錯,我見得太多小朋友欺負工人姐姐啦。除非家長在旁指示,如何對待工人,否則他們很聰明,知道那個可以欺負,那個不可以.....

大宅

唔甘心
其實我都未決定架,我會等到阿b出來,看看自己有冇能力去湊佢....
你依家個工人是否已經請聘用左好耐啦,如果係,可以由佢做主力,帶新保母
無錯!我地要多個錢來旁身

複式洋房

盈日

咦.. 乜你又係bb未出世嫁? 我都係呀!

你同你奶奶感情如何嫁? 關係ok? 我奶奶好寵小朋友嫁. 佢都講明如果俾佢湊佢唔會打小朋友,我咪話到時我會打嫁啦. 始終都有一個好,一個壞... 大家溝通一下就ok嫁啦.. 我一直都係同奶奶住. 所以關係上都ok.. 希望到時真係無事就最好啦..

錢真係好緊要嫁.. 唔做野. 無左一大筆.

大宅

baby070527
係呀,距離預產重有11日
你都幾叻喎,同奶奶一齊住,人地都話相見好同住難
我奶奶住係附近,阿b係家裏第一個小朋友,大家都好緊張,佢呢輪會煮完午飯拿來給我吃,夜晚老爺用車送我到她家吃飯。佢地兩個都好好,但始終係有d代溝...
同埋我份工比較長時間,我怕到真正返工,會多左衝突,所以才會想到生完唔做野啫
未有b我經常住係阿媽家,因阿媽家離工作地點較近,所以以前一星期見奶奶都唔夠三次,若依家阿b比奶奶湊,晚上一定要去吃飯架啦 :lol:

別墅

Vow... 盈日,

我的situation简直跟您一模一样!!我家也是在屯门。。有机会大家见一见啊!!

我跟我99也是住得很近,我走路过去不用15mins..所以一般中午我会在家吃一点简单的,有时我99会过来给我做中午饭,有时是我妈妈自己过来与我一起吃中午饭。 晚饭呢。。就一定是我自己走路去我99家吃。。。当作运动嘛。。

坐月的时候,我妈妈和99会过来我家照顾我和BB..因为我还有一个印印,他们应该不会太累。。。

不过,当我上班的话。。将会是我99照顾BB, 我也很担心到时我和她的关系会弄得不好。。始终她照顾BB的经验和卫生是30年前。。。加上她又是电视精。。我很怕她会把BB也变成一个电视精就麻烦啦

更不好的是我的工作是要长驻大陆的,只会在Sat/Sun才回来。。。所以现在看看能不能调回来香港做。。起码每个晚上也可以把BB抱回自己的家。。。与他玩玩。。。讲故事。。。唱唱歌。。。

至于不工作, 我也有这样想过。。。不过。。。不做的话,真的会少的一大笔的钱 :-( :-(

複式洋房

盈日

是呀! 我先生是獨子呀! 所以以前一齊住都係得我地4個人. 相處都ok嫁. 佢地思想好前衛. 又乜都無所謂,我似家庭主婦仲多過佢呀! 佢都係40多少少歲咋.. 所以暫時相處左4年半都無乜野..

不過到阿b兩步左右. 我就會搬出黎住嫁啦. 因為阿b兩歲都唔可以同我地同一間房住啦... 唔夠位.. 打算搬返奶奶隔離. 叫佢keep住幫我睇囉!

我下個月都生得啦.. 咁你而家咪放緊產假呀?

首頁

尾頁

跳至