意見反饋
義工
跳至
[2006年] 在職媽咪一問

複式洋房

國民生產總值:450

在職媽咪一問

各位在職媽咪,唔知你們會不會好像我,自從生左囡囡後,好想唔做份工,全心全意照顧佢,現在一至五係我媽媽到,星期六,日才接回家,平日放工,勉強可以餵她一次奶,(算是親子時間)之後她便睡覺,基本沒有相處時候!有時她哭,我點抱都不行,但我亞媽亞爸一抱就ok,真是好不開心,有一次仲衝了toilet哭,心想我禁辛苦做

大宅

國民生產總值:3947

Re: 在職媽咪一問

好矛盾架....
不過有時候, 現實同理想都差好遠.....

我而家阿b返托嬰, 9點前放低佢, 7點接返, 我都好down架...
因為同佢既時間就係白白咋.....

爸爸一同佢玩就笑, 我就.....
我難過得哭了.....

有時, 換返咁諗, 冇咁掛阿b個時, 你又點珍惜同佢一齊既時間呢.......?

今日剛剛辭職.....
因為個老闆太衰啦, 自從我生就阿b就搵機會事事留難我....
而家可以休息下....再搵part-time, 咁就可以多d時間陪佢..
又唔會只係得一份人工啦....

大宅

國民生產總值:1093

eve_bb, 我都好有同感!我個BB俾媽咪照顧,每一日我一放工就飛快咁趕過去睇佢!有時佢瞓咗,有時可以餵一次奶,或者tum佢瞓覺。但係佢最清醒嘅時候,就算我抱住佢,佢都係望住婆婆,又主動聊婆婆傾偈!我feel 好sad !!睇完亞仔,每晚我同老公返到屋企已經十一點幾,好攰!但係無辦法,自己又唔放心請工人照顧佢!又唔可以放棄份工,要供樓呀!生完仔仔後,我先發現母愛真係好偉大架!

男爵府

國民生產總值:8848

2018勳章

我都係日頭交比我呀嫂揍,放工飛快去接個囡返屋企,我呀嫂成日都吾想比佢走,成日有意無意話比埋佢揍夜晚,因為我份工輪班既,每次返早5點幾要起身,訓得3個鐘,看夜同假日我都要老公接個囡返屋企自己揍,我同老公都勁辛苦,好似老左10年咁,但係我會咁睇bb跟佢即係佢都好錫阿b啦,另外我雖然辛苦,但我堅持每晚同bb講野,做運動,keep住做bb始終最跟我,但老公就要努力d,我d同事覺得我好on居,$多&辛苦,但係我信吾過bun bun,既然揍既人你信得過,佢錫bb咪好羅,當然自己都要加陪努力對住阿b始終佢都會錫同跟媽媽既

歡迎參觀"伴伴大宅www.babyhome.com.tw/bb/268190

男爵府

國民生產總值:6229

same here.... very often when I got home after work... BB slept already ... my maid usually fed him around 7pm..and then will 'tum' him to sleep....

and once he slept.. he will sleep through the nite... hm... I spent very little time with him when he is awake (he sleeps in our room at nite)

:(

禁止訪問

國民生產總值:22266

好媽媽勳章

子爵府

國民生產總值:12412

2018勳章

eve_bb,

我都好有同感!因為我同你一樣, 平時一至五囡囡就係我阿媽到,星期六,日才接回家, 星期三我就返阿媽到訓一晚, 其他日子我就見唔到佢, 真係好無奈 ~

不過有時候, 現實同理想都差好遠, 所以我好努力買六合彩, 中左我就可以做全職媽媽 ....

我諗係香港地, 好多媽媽都同我地一樣 ~

大宅

國民生產總值:1150

我就無想過吾做, 似終都要公一份,婆一份, 另外全日湊b都幾悶, 不過我就好彩找到個住得近自己的保姆, 公司近自己屋企(同區), 放工好快可以湊返bb, ok架.

大宅

國民生產總值:1151

我都係weekend mammy! 每個星期五媽咪都湊b女黎我公司接我收工之後星期日湊返番去...
我唔敢諗辭職, 不過我一樣好努力買六合彩架, 希望有機會可以唔洗做啦

洋房

國民生產總值:84

我都為呢種情況喊過好多好多次...
我同99一齊住,日頭俾佢湊,夜晚返到去,佢又有意無意咁霸住我個仔...我真係好難過...
我平日大約六點放工,行返屋企只需要四五個字...理論上係可以有時間陪到仔仔架...但係我99驚死粒孫鍾意我多d,成日借頭借路唔俾我湊...有次仔仔瞓醒喺床喊,我想抱佢,我99竟然一手推開我,自己抱...雖然唔係好大力,但係我真係好嬲!!!
又成日對住仔仔亂講嘢,話我唔好,掛住返工,叫佢唔好理我咁...
我真係好想辭職唔做!!!
但係,如果我唔幫手搵錢,我老公就會更加辛苦!!
佢依家日日都返兩份工...日頭嗰份,朝早十點出門口,夜晚九點半先返到嚟...一個月得五日假期,但成日都放唔足
到夜晚十點半又要再出門口返第二份工,一直做到第二朝五點幾先返到屋企...呢份全年得年初一同年初二兩日假!!
佢已經為咗我同仔仔咁辛苦,每日得大約五個鍾唔係返緊工,扣埋食飯,沖涼d時間,根本冇乜時間瞓覺...但係佢從來都冇呻過一句辛苦
我真係好心痛...我唔忍心見到佢咁辛苦,自己仲辭職唔做!!
:-( :-( :-(

大宅

國民生產總值:4007

我都好有呢種感覺....我都唔知點解我個仔好鍾意同工人玩, 老豆都OK, 奶奶日日來睇住所以都好OK, 連唔係成日見的朋友佢都會同佢地笑, 但佢只係唔鍾意同我玩, 每晚放工湊佢3個幾鐘, 俾奶佢飲(1次)都係唔同我笑. 今朝早上7點幾佢哭, 我就立即過去呵佢, 都唔得, 之後抱佢又唔得, 跟住工人走來幫我(因我要趕住番工), 轉手之後佢就立即無哭仲訓番.....當時我真係想哭出來啊. :-( :-( 我記得我剛番工個頭兩星期佢每晚見佢我番來就笑到勁開心, 但唔知點解現在就唔認啊媽 :-( 好心痛啊.
小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

細叭係09年1月26日出世, 體重6磅半.
4個半月轉身, 5個月識坐, 7個半月出第一只牙(下面)

洋房

我都係咁...我99一抱佢,佢就收聲...我真係想喊
我99仲要補多句...係咪唔鍾意媽咪呢,唔好要佢喇,嫲嫲鍚晒你
真係火都嚟埋

男爵府

maggie.sin,

your 99 has some problems bor..... even if BB really 唔鍾意媽咪 (I said "IF")... your 99 should tell BB this is not right mar... she can't say that in front of BB....

since you are living with 99.. it's hard to change the situation lar.. and 99 <> maid.. you can't restrict her not to do certain things .... hm... maybe you should let your mom take care of BB instead?

禁止訪問

國民生產總值:1628

洋房

上個月尾開始,我同仔仔搬左返阿媽度住,因為99暫時唔得閒湊bb....
我覺得個仔變得好鍾意我,當然,鍾意我阿媽多d,因為始終對住佢最耐...我好開心
我一放工返去,仔仔就對住我笑
阿媽會同我一齊幫佢沖涼,然後我阿媽就唔會再插手,由得我自己一個照顧bb,俾一個完全親子時間我,就算bb扭計,佢都忍住唔抱,俾機會我氹返bb...
我可以親自餵最後一餐奶,又可以同佢玩,暗佢瞓...第二朝阿媽都等我餵好第一餐奶,再同bb玩一陣...到我要換衫返工先出現

雖然要搭兩個鐘車先返到工,但係我都好開心...但係一定冇可能長住...因為我99遲下又可以再湊返bb...到時我又要搬返去...
好唔想走呀...

複式洋房

國民生產總值:231

my baby is also asleep when I go home after work... so i try to take care of him more during the weekends and only take some rest when he is sleeping...

洋房

eshiro,
唉...我99梗係有問題啦...成日驚我搶走佢粒孫!!
好心佢啦,我先係BB阿媽
成日喺我老公面前講我壞話...都唔知佢想點

男爵府

國民生產總值:5225

我都好想唔做野照顧BB~ 依家返工, 雖然都算早返(通常4點幾就返到屋企), 不過因為太累啦, 只係可以抱住BB, 無乜精力同佢玩, 陪佢講野。相反老公呢排無工返, 日日係屋企可以陪BB玩, BB一見到佢就笑, 如BB喊我抱都喊, 老公抱就笑番, 真係激C我~ 不過以依家的經濟狀況, 兩個人搵錢好D, 但係我又好想多D時間湊BB, 真係好矛盾!!! :-(

複式洋房

國民生產總值:418

我都有同感, BB由姑媽揍過夜, BB最鐘意同姑丈, 表姐玩, 佢地一同BB玩, BB便好開心的笑同埋講野, 我見到咁情況便有D唔開心, 我做媽媽都唔夠姑丈, 表姐叻!!! 但咁又証明姑丈, 表姐, 姑媽都好錫BB啦! 咁我又放心D!!!

陣間放工買六合彩, 中

男爵府

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.