在職全職

跳至

首頁
23456...18

尾頁

珍珠宮

我都3X歲,有2個小朋友(讀緊小學),呢幾年工作變動很大,先離開了做了10年公司(lay off), 之後轉了幾間公司,現在在一間叫做比較安穩的公司工作了差𣎴多3年。
但公司自去年已有忍憂,擔心工作不保。諗緊投考政府工,各位做緊政府工的 JM 可給意見嗎?

大宅

引用:Yes,+very+busy!++I+always+want+to+quit!

原帖由 Boogie 於 13-11-25 發表
Yes, very busy! I always want to quit!
Me too

大宅

回覆:有無做緊政府工既jm

人到中年,Resign咗又驚搵唔返份工,又唔知仲承唔承受到私人公司的壓力

別墅

貓狗褓姆

回覆:wyrzykowska 的帖子

唔係文職,制服隊伍,請1年都好啦,頭1年好重要>

別墅

貓狗褓姆

回覆:ugoodar 的帖子

搞錯,女人應該幫返女人囉

別墅

貓狗褓姆

回覆:fifiger 的帖子

批到記得話我知,我一定會試下申請1~2年

複式洋房

回覆:有無做緊政府工既jm

我入佐政府3年幾,剛過probate。我喺做前綫,日日對住尊貴的客仔,比人用粗口問候,恐嚇如家常便飯,工作量又大,剛入職的頭一年工作壓力大到已經患輕微的抑郁症。個人好易喊,心經常跳得過快或不正常,個人成日病。後來結婚懷孕,陀得唔好,孕吐厲害,仲成日暈。試過喺街度暈低两次。所以成日請假。結果上司對我面黑,成日單單打打,仲要規定我工作量。當時我喺打算放完產假就走人,所以才死頂落去。入政府做喺我最後悔的一件事。

大宅

回覆 naikko 的帖子

如果你有咁既意向, 同上司摸下底先, OK 先寫紙申請. 加油!!!

珍珠宮

milcc 發表於 14-2-4 23:06
我入佐政府3年幾,剛過probate。我喺做前綫,日日對住尊貴的客仔,比人用粗口問候,恐嚇如家常便飯,工作量 ...
你都捱過左試用期,恭喜你!
繼續努力工作!加油!

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我入佐政府3年幾,剛過probate。我喺做前綫

原帖由 milcc 於 14-02-04 發表
我入佐政府3年幾,剛過probate。我喺做前綫,日日對住尊貴的客仔,比人用粗口問候,恐嚇如家常便飯,工作量 ...
轉部門啦!

龍馬精神.......

大宅

回覆 Snoopy211 的帖子

你做開乜野類型既工作?
政府最大路係 Executive Officers (EO), 文職有 ACO
請EO時好多時都會請埋社福主任同Trading Officers, 可以留意下.
不過入政府個 recruitment process 好長, 所以如果你想轉, 可以一面考長工, 一面見住合約工做住先, 對認識政府辦公室運作/ 制度都有幫助.

珍珠宮

回覆 wyrzykowska 的帖子

我做開文職,不是管理層。只求安穩,方便照顧家庭。
我就係驚做多幾年時人到中年連政府工都apply唔到。

社福主任、training officers 要有大學學歷嗎?謝謝!

fifiger  可以申請ca 或aco  發表於 14-2-5 19:14
wyrzykowska  社福主任好似係High Dip/Asso Degree. 你得閒就睇下政府工個網, 留意下吧~  發表於 14-2-5 11:11

男爵府

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

naikko 發表於 14-2-2 01:51
我入左3個月就結婚,諗住安安穩穩,就想生小朋友,但又怕extend 試用期,如果等過左3年後先至生就年紀大:pi ...

probation period入面生bb唔會extend probation period
但係我覺得想請no pay leave就未必會批了, 如你好想請, 最好過probation先好申請咁長no pay leave
我本身都有你嘅想法, 但一日未過probation都唔敢咁申請, 費事有咩事影響過probation就唔抵啦.

珍珠宮

回覆 Snoopy211 的帖子

Thx

別墅

貓狗褓姆

monkeyman 發表於 14-2-5 11:21
probation period入面生bb唔會extend probation period
但係我覺得想請no pay leave就未必會批了, 如你好 ...

我就係因為咁而遲遲都唔生, 但呢排c6 係咁明示暗示好想有"馬仔" 雖然我都想有仔襯嫩生

別墅

貓狗褓姆

wyrzykowska 發表於 14-2-5 09:31
回覆 naikko 的帖子

如果你有咁既意向, 同上司摸下底先, OK 先寫紙申請. 加油!!!

THank you ~ 我會try try ~=)

男爵府

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

naikko 發表於 14-2-5 14:17
我就係因為咁而遲遲都唔生, 但呢排c6 係咁明示暗示好想有"馬仔" 雖然我都想有仔襯嫩生 ...

咁你照生啦, 同埋8下你部門批唔批no pay leave.
我都生蛇b, 但無請no pay leave

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:monkeyman+發表於+14-2-5+11:21+prob

原帖由 naikko 於 14-02-05 發表
我就係因為咁而遲遲都唔生, 但呢排c6 係咁明示暗示好想有"馬仔" 雖然我都想有仔襯嫩生 ...
應該冇關係掛,我都未過probate,5月生啊

龍馬精神.......

別墅

貓狗褓姆

Small_i 發表於 14-2-5 15:02
應該冇關係掛,我都未過probate,5月生啊

你差幾耐過??

別墅

貓狗褓姆

monkeyman 發表於 14-2-5 14:28
咁你照生啦, 同埋8下你部門批唔批no pay leave.
我都生蛇b, 但無請no pay leave

你過左probration 未?? 請左幾耐no pay?? 幾耐前要申請?? (sorry ..太多問題)

首頁
23456...18

尾頁

跳至