意見反饋
義工

自由講場 今日: 2287|主題: 1010203

跳至
傻足十年,今天醒悟

別墅

國民生產總值:548

傻足十年,今天醒悟

我十年前希望今年生日(28/3)之前可以做變性手術,但係我到依傢都未做到,所以好失望! 不過今日終於都唸通咗,其實要實現重大夢想並唔容易,往往唔係想做就即刻做到或者想幾時做就幾時做到,所以根本唔需要設定時限來達到目標,因為倘若唔能夠於「時限」之前達到目標就會好唔開心。
...............

伯爵府

國民生產總值:18249

Re: 傻足十年,今天醒悟

做變性手術

男爵府

國民生產總值:7208

畀面勳章

唔多明你想講咩

別墅

國民生產總值:767

最近有沒有看亞視的'第一手真相'中講述何嬙的故事?有信心,終有一日能達到,但要衡量能否忍受手術帶來的痛楚,及周遭壓力的問題.

別墅

國民生產總值:677

求先睇到個題目,仲以為你話醒悟係諗通咗,唔再諗變性嘅嘢﹗點知唔係﹗

我唔知道你為咩想變性,不過我想講:既然上天畀咗呢個性別你,點解唔好好咁用呢個身份生活落去?正如我哋大部分人唔係生於富貴人家,咁與其夾硬想自己變成有錢人,何不好好每日活好自己,活出豐盛人生?

男爵府

國民生產總值:6985

畀面勳章

童話 寫道:
求先睇到個題目,仲以為你話醒悟係諗通咗,唔再諗變性嘅嘢﹗點知唔係﹗

我唔知道你為咩想變性,不過我想講:既然上天畀咗呢個性別你,點解唔好好咁用呢個身份生活落去?正如我哋大部分人唔係生於富貴人家,咁與其夾硬想自己變成有錢人,何不好好每日活好自己,活出豐盛人生?

唉!我都以為係,點知原來吾係,算啦~樓主,你繼續去哼歌啦,吾好話十年,比多廿年你又點話丫.

子爵府

國民生產總值:10572

me 3, 我都以為佢諗通咗唔再變性添!
eyan 寫道:
[quote]
童話 寫道:

唉!我都以為係,點知原來吾係,算啦~樓主,你繼續去哼歌啦,吾好話十年,比多廿年你又點話丫. [/quote]

大宅

國民生產總值:4193

寶石宮

國民生產總值:369395

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 2018勳章 狗年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

又黎喇, 唔好執迷不悔

大宅

國民生產總值:1169

童話 寫道:

我不知你們是否在開玩笑,不過我想話性取向這些事,有時我會覺得不是當時人不會感受到那個感受,身是男�女兒身,心是女�男兒心,那種痛苦不是外人能知的,曾經聽過一個神父講”個天明知我不喜歡說話不喜歡接觸人,但就偏偏要我去神父,個天就是喜歡玩你”

別墅

國民生產總值:548

我當然唔會打消「變性」念頭啦! 因為做男人既係我畢生既夢想亦都係一定要到既事情。講真,我都好怕痛,但係為咗以後既幸福快樂,我一定要將依個錯既女性身體改為正確既男性身體,因為我心係男仔,但身體係女仔,一定係個天搞錯!
...............

禁止訪問

國民生產總值:940

珍珠宮

國民生產總值:34818

char91,

但你係咪已經有位小朋友

男爵府

國民生產總值:5133

女性變男性, work 唔 work

別墅

國民生產總值:602

點解而家唔去做,要等十年呀??

子爵府

國民生產總值:13615

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

BORING !

1928mickey 寫道:
又黎喇, 唔好執迷不悔
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

別墅

國民生產總值:677

我不是取笑樓主。我對心理學很有興趣,也有讀過城大兩年制的文憑課程。我知道的確有些人認為自己性別錯配(與性取向無關,樓主一直只表示想做男性,並沒有說過是因為他喜歡女性才做這決定。而且,一個女性喜歡女性的話,不一定要變性)而受痛苦,香港也有過成功變性的例子,不過比例非常之少,而且必須由醫生及心理學家等經過好幾年的觀察及評估才可以作出決定。我不知道樓主一直以來只是"想"變性,還是已經在接受評估。不過他從來沒有提過評估過程,只一味在說自己想變性,我只好假設是前者。

如果根本未進行任何程序,那單單空想絕對不會成事(即使如樓主所願已經儲夠錢。其實我不大清楚程序,如果由醫管局方面確診為有需要接受手術,費用應該不太昂貴)。這樣的話,與其常常在自嘆,不如積極一點。山不轉路轉,路不轉人轉,人不轉心轉。只要改變鑽牛角尖的心態,樓主起碼不用天天自怨自艾。

我自細也很男仔頭,絕大部分朋友都是男孩子,而且受不了嬌滴滴那種女孩子,不會穿裙,不喜歡粉紅色的物件,不喜歡hello kitty(各位fans, no offence!)。那又如何?做女孩子一樣冇問題,從來沒想過要改變性別。我不是否定樓主的想法,只是認為如果有一條比較容易實行的方法,沒有必要一意孤行。當然,如果樓主已經在進行評估過程,有機會達成願望,我也會祝他心想事成。

至於你提及有神父說的那句話,作為天主教徒,我有點懷疑。會不會是神父其實是在說笑的呢?我的信仰告訴我,上天比我們知道其實什麼才適合我,天主給我的,一定是最適合我的,即使那和我本身的意願不符。我估你也許有點誤會了。

500kb 寫道:
我不知你們是否在開玩笑,不過我想話性取向這些事,有時我會覺得不是當時人不會感受到那個感受,身是男�女兒身,心是女�男兒心,那種痛苦不是外人能知的,曾經聽過一個神父講”個天明知我不喜歡說話不喜歡接觸人,但就偏偏要我去神父,個天就是喜歡玩你”

王國長老

國民生產總值:51778

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

有心唔怕遲,我支持你,跟住嘅生活希望你活得開心活得精彩

侯爵府

國民生產總值:24124

愛※是※不※保※留
http://www.hkedcity.net/uploaded_files/eworks/0412/40671_ust.swf

洋房

國民生產總值:172

既然樓主已決定自己既路向,真係恭喜你。
不過,你老公知吾知ga? 仲有,你個小朋友大左,你點同佢講呢?

跳至
  • 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.