跳至

首頁

尾頁

男爵府

水腫問題一問

想問大家是不是臨生前一兩個月才出現水腫ga??
是不是如果出現三消三腫(即係3次水腫和3次消腫)就可以隨時生得ga?? 分享一下

因為我陀到5、6個月時候,隻腳已經很腫脹。連大脾d肌肉脹到實晒,而且又十分痕養。

禁止發言

Re: 水腫問題一問

洋房

我都覺得我開始隻腳有d腫, 但又唔係好腫, 同埋我都聽過人講話3腫3消就會生啦.

大宅

我看懷孕書有說飲紅豆水可消腫
我早晚飲(不加糖) 效果唔錯

民房

miumiu809 寫道:
我看懷孕書有說飲紅豆水可消腫
我早晚飲(不加糖) 效果唔錯

想請問係咪就咁用紅豆煲水就得架啦

大宅

我係LOR,
紅豆先浸3-5個小時
慢火煲一小時就OK.

其實同極紅豆沙咁LOR. (也可加小小連子安胎)
不過, 我唔加糖, 都幾難飲!!

大宅

this is my second baby and I never have any 水腫 in the past. May be try to put the pillow on your leg in order to ease the 水腫

複式洋房

哇,呢兩日對腳腫到豬頭咁呀,好辛苦,幾乎拖鞋都著唔到好迫爆........ :-(
我亞媽都有講話三腫三消就生得唔知真定假呢?

大宅

bbeatrice 寫道:
哇,呢兩日對腳腫到豬頭咁呀,好辛苦,幾乎拖鞋都著唔到好迫爆........ :-(
我亞媽都有講話三腫三消就生得唔知真定假呢?

我d fd都係咁講架,三腫三消就生得架la!

洋房

我對腳開始腫啦, d鞋墊要拆走, 不過仲見到腳眼, 唔知遲d係咪會好腫呢? 咁咪好辛苦好醜樣, 我想墊高對腳睡覺, 但一墊高又睡唔到, 真係頭痕.

大宅

我上一胎都有水腫既問題, 由陀bb五個月開始就有, 原本都以為三腫三消就生得..... 點知咪又係 39w2d 先生得.

果時我雙腳好腫, 全部d鞋都吾岩著, 成雙"米之蓮"腳. 諗起都驚驚.

由於對腳腫既關係, 醫生建議我
1)吾好食咁咸�甜,
2)吾好行咁多路
3)經常按摩對腳
4)墊高對腳
張諾瑤 Yoyo 7/11~3.72 kg, 8/11~4.40 kg, 9/12~5.5 kg, 10/15~6.05 kg, 11/15~6.85kg, 1/12~7.8kg, 2/21~8.31kg, 7/16~9.2kg
張灝 Isaac 6/13~3.67kg, 7/16~4.74kg, 8/17~6.44kg, 10/24~8.34kg, 1/3~9.3kg, 7/17~11kg

大宅

呢一個星期, 我成個人都開始有水腫,不過腳就嚴重d, 原本著開o既波鞋已經穿唔入, 前兩日見d手指開始腫, 先醒起要除結婚戒指, 好彩搽完cream 之後都除到~~

我發覺食多o左鹹野真係會腫d, 星期五lunch 同dinner 都出街食, 第日對腳又腫又痺 :-( , 所以宜家盡量會o係屋企食, 番工就帶飯~~

禁止發言

洋房

我諗大家係時候要開始除身上的介指及手鐲啦, 如果唔係除唔到就麻煩啦.

複式洋房

我依家八個半月 , 岩岩今個星期開始腳腫 , 發覺自己已經著唔到鞋喇 , 要搵老公幫手 , 我諗過多兩星期 , 要著拖鞋返工至得喇~

洋房

我現在接近34w, 隻腳開始腫到見唔到腳眼啦, 腳面就好圓, 但一路都無消腫, 只有一日腫過一日, 唔知幾時會消腫呢?

大宅

我早2個星期隻腳巳開始勁腫,而沒有消腫過。 根本連鞋都穿不上。 想買對鞋返工穿,平日買開36號鞋,但試穿40號都唔o岩。 現在每天都穿拖鞋返工。 :-(

複式洋房

Peg_Peg,

我去上產前產後運動班時, 導師教了一個方法幫助腳消腫, 自己試過覺得好有效。

方法喺每晚臨睡前, 平臥在床上, 請老公或家人幫忙用手按摩腳面, 從腳尖開始推向腳面, 好似要將的水向上推散一般, 特別腫的部份 (如腳眼) 可多按一會, 小腿有腫亦可按同原理向上推。要留意是不可太大力, 痛要出聲。

雖然我由30周起水腫, 及很快要著大一碼鞋, 但現在已34周半了, 情況只是嚴重了少許, 仍可穿大一碼皮鞋返工, 我唸按摩對的有很大幫助。

您不妨一試。
himhim-ma

首頁

尾頁

跳至