夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

同住問題

我係同6299住既.. 囡囡就7個月喇..
其實我一早已經想同老公講話搬出去自己一家三口住架喇..
不過總係唔知點講.. 本來老公半年前都講過話自己住..
點知前個排見佢搵屋既時候.. 又話搵返間大d..
咁即係又一齊住啦.. 我十萬個唔願意囉!!!!
未有bb之前就話無所謂者.. 而家有埋bb..
梗係想一家三口咁住架啦!! 都唔知點解老公唔明..
佢曾經講, 唔同父母住好似好不孝咁..
但而家個個結婚後都係自己住而唔係同父母住架啦!!!
我真係唔明!! 其實仲有好多問題架..
好似每次抱親囡囡同佢地玩.. 都好似唔想我抱走佢咁..
但好多時明知囡囡夠鐘訓覺.. 佢地都似唔想俾佢訓咁..
係都要同佢玩到好攰先俾佢訓..
係.. 玩到好攰先俾佢訓可能會近得耐d~
但同時又唔諗下, 咁樣, 對佢唔係咁好..
訓覺時有可能伯發惡夢.. 又或者好醒訓..
同佢地講過, 但佢地又要同佢玩.. 有時真係好憫!!

大家覺得我應該點同老公講話分開住好呢??
麻煩晒!!!!

子爵府

Re: 同住問題

我都唔明d男人, 成日好似裙腳仔死都痴住老豆老母, 我個件又係咁, 好似怕人話佢不孝, 唔同住佢地都唔會有事, 最多住近少少, 但起碼大家有空間, 唔駛咁多磨擦, 關係都好d, 我已經同c6講左十年, 都係十年如一日, 住得一日得一日, 若出去租樓住會大開支, 最多呢邊大開支, 個邊開源節流, 慳幾多得幾多, 但講極佢都唔想, 若從新比我簡, 我真係唔會再嫁呢個c6.

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

相見好同住難, 一齊生活有時真係一種學問, 如果唔夾真係好辛苦好大壓力 你試下同你老公開心見誠講出你既感受啦, 我d朋友同屋企人分開住之後感情仲要好左tim架 :mrgreen:
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

男爵府

好媽媽勳章

我都好唔明有d男人,做乜一定要同父母住呢,
唔同住都可以照顧架嘛,女人米又係結左婚唔同自己父母住,
仲話要新抱服待6299,咁女婿又唔洗服侍老婆既父母?
咁都幾唔平公...
好彩我果個唔係咁既男人

子爵府

好媽媽勳章

其實可以直接同你老公講...講出你既感受...兩夫妻有咩唔可以講...直接問清楚...唔需要估黎估去...

[url=http://lilypie.com][img]

男爵府

樓主
你一定要同你老公傾,你好想好想一家三口搬出去,我講我既事比你知喇
我最初未結婚既時候其實諗住同99住係OK既,因為我地之前都幾好相處(一星期見一次)而且佢對我好好,點知結婚開始我就後悔(但未到極點,因為我婚後不是日日返家,我有三日係返娘家SLEEP),但我生左囝囝後就到極限(只返娘家訓一晚)

其實我結婚後都有叫老公返,但係佢話唔好,好似有D不孝,之後發生左事喇,99駡我,當然錯不是我,我同囝囝(幾個月大)走回娘家SLEEP,之後我老公電我話99知錯,已經講SORRY(不是對住我講)叫我比次機會99,咁我未算LO,返到HOME就好似乜事都冇咁,(都冇同我SAY SORRY)我同我老公講,如果有下次我一定走(當然有啦).

前前後後我已經做到最好,我冇唔專重99(但唔喜歡),我冇講D難聽說話比佢聽,不過我都係唔開心(自己做到好假)因為我都係想搬....有句說話,[size=medium]只要有恆心,鐵柱磨成針我老公係今年年頭同我講,決定搬 我當時有D覺得好假咁,我話(你唔係話唔搬咩)我話想搬都講左兩年,比老公拒絕左都係兩年,我真係好開心,因為老公話覺得對我唔住,當時佢唔識諗下我既唔開心,但佢見到我一日比一日唔開心(係屋企)但一出左門口就好正常,SO佢就覺得唔可以再同99住,因為佢知道我會有一日帶埋囝囝走,直到我有自己既家

我冇直接迫老公搬,我只係每做一樣事都係忠於自己,
到現在老公已明白,同住日日見唔代表孝順,唔同住好少見唔代表不孝,因為日日見到都係冇野講,而且有時重令我倆冇自由
你直接講啦,唔講比你老公知佢係唔會為你諗,你又唔係要你老公同62,99絕交,係未
SORRY呀!長氣得濟

子爵府

好媽媽勳章

我同樓主情況幾似..個99又係懶係野以為亞b跟佢多d,成日對我講:睇下,亞b跟我!唔跟你.亞b俾野佢,又話:睇下,又唔見佢俾你?講埋呢d說話有咩用呢?聽到就硬耳但又費事出聲.夜晚明知佢碌黎碌去準備瞓走入房係要撩亞b玩,玩到醒晒瞓唔著,玩完拍下個欏柚走人,然后我要執手尾從頭拍過亞b瞓.....生活唔夾,我鐘意乾淨企理細細聲,佢地偏偏污漕辣塌無手尾大大聲(無論講野或任何動作)好多野積埋積埋好鬼激氣,叫左c佬要搬又係拖字缺,一味借聾耳陳隻耳扮聽唔到,聽到都無反應.后尾有一日,我忍無可忍發佢爛渣,我話有無理到我係呢間屋o既感受,我活動範圍淨係房同廁所,完全唔覺係自己屋企,借人地方住咁.有你老豆老母一日我都唔願响間屋樹,我俾佢揀一係你老母串我,我即刻還拖,我唔再忍口.我見到唔順眼就開聲話,一係我地搬,一係我地離婚,我唔想有個咁負責任o既老公,個細跟住佢地亦無好處,學埋d衰野(而家已經學左撩鼻屎啦,個99日夜隻手唔停咁撩)又講埋d俗語:咀啖先,點溝女先...
之后咪同意搬,而家努力搵屋中....
男人係要俾壓力佢至得,尤其鐘意黐住屋企果d,因為佢知道亞媽同佢做晒野,搬出黎之后唔多唔少要幫手做家務.我呢件就係咁心態.真係後悔跟著呢件嘔心.
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

複式洋房

I totally agree ar! Because I lived with 6299 for 2 years. They talked the same thing and did the same thing. Until one day I argued with 99 then my husband realize I am getting crazy ......You must let him know you are the member in the family too, not only his parents, he must understand and respect your feelings. I support you! :lol:

別墅

樓主,
你囡囡半夜會醒嗎?會嘈到你老公嗎?如果係,你可以借呢樣野,因為我知bb最好訓得定時,同白日唔好訓太多,才可以一覺訓天光,如果你6299係呢方面唔合作,你可以唔太強硬,等佢地令bb真係晚上易醒,醒咗你又唔好咁有效率令bb快快訓著,當6299d問題直接影響到你老公(無覺好訓),咁佢就會有唔同想法.

”偉”屈你囡囡同你老公一排之後,你就可以同你老公講,6299唔俾囡囡訓,令佢訓覺時間好亂,半夜常常醒,令你訓唔到日日都好辛苦(你老公到時可能會感同身受 ),再追問佢幾時搬開住,細細地咁一家3口就得,唔想佢供樓供得咁辛苦.如果佢仲話同埋6299一齊搬,你可以叫佢想清楚咁往後每日bb都會半夜醒,再遲dbb大少少懂貪玩時會更唔肯訓,到時睡眠情況會比宜家更差,所以才想快d搬,搬出都會返來探6299,...如果佢同意,你索性話咩咩咩屋苑(你d心水屋),咩咩咩size,都只係$xxx,好唔好?如果佢ok,你可以提意你得閒睇下先,平樓要慢慢搵,唔係想搬就會有,分分鐘等半年幾1年都無心水單位放盆,搵到心水樓時再叫佢一齊睇.

咁就怕你老公拖字訣

kchy 寫道:
但好多時明知囡囡夠鐘訓覺.. 佢地都似唔想俾佢訓咁..
係都要同佢玩到好攰先俾佢訓..
係.. 玩到好攰先俾佢訓可能會近得耐d~
但同時又唔諗下, 咁樣, 對佢唔係咁好..
訓覺時有可能伯發惡夢.. 又或者好醒訓..
同佢地講過, 但佢地又要同佢玩.. 有時真係好憫!!

大家覺得我應該點同老公講話分開住好呢??
麻煩晒!!!!

複式洋房

renren 寫道:
我同樓主情況幾似..個99又係懶係野以為亞b跟佢多d,成日對我講:睇下,亞b跟我!唔跟你.亞b俾野佢,又話:睇下,又唔見佢俾你?講埋呢d說話有咩用呢?聽到就硬耳但又費事出聲.夜晚明知佢碌黎碌去準備瞓走入房係要撩亞b玩,玩到醒晒瞓唔著,玩完拍下個欏柚走人,然后我要執手尾從頭拍過亞b瞓.....生活唔夾,我鐘意乾淨企理細細聲,佢地偏偏污漕辣塌無手尾大大聲(無論講野或任何動作)好多野積埋積埋好鬼激氣,叫左c佬要搬又係拖字缺,一味借聾耳陳隻耳扮聽唔到,聽到都無反應.后尾有一日,我忍無可忍發佢爛渣,我話有無理到我係呢間屋o既感受,我活動範圍淨係房同廁所,完全唔覺係自己屋企,借人地方住咁.有你老豆老母一日我都唔願响間屋樹,我俾佢揀一係你老母串我,我即刻還拖,我唔再忍口.我見到唔順眼就開聲話,一係我地搬,一係我地離婚,我唔想有個咁負責任o既老公,個細跟住佢地亦無好處,學埋d衰野(而家已經學左撩鼻屎啦,個99日夜隻手唔停咁撩)又講埋d俗語:咀啖先,點溝女先...
之后咪同意搬,而家努力搵屋中....
男人係要俾壓力佢至得,尤其鐘意黐住屋企果d,因為佢知道亞媽同佢做晒野,搬出黎之后唔多唔少要幫手做家務.我呢件就係咁心態.真係後悔跟著呢件嘔心.

to:renren
講得好~~
我果件c6同你一樣...雖然我唔係同奶奶住,但我果件又係個心好鍾意痴住佢屋企人,一番去食飯就成個開心生猛晒(我地日日都番屋企食).佢呀媽講乜都係對的,.....佢呀媽話(米田共)係香,我唸我果件都會話香... ?-( 我老公甩一條腳毛,都要同佢呀媽講.. ?-(
我老公又係覺得痴住佢屋企咩家務都唔駛做,好似裙腳仔咁覺得好enjoy>~~
我愛鱆魚&小b~

複式洋房

我想問下你地宜家係唔係在香港住 ? 如果以我個人意見,分開住係會好好多,因為大家好多生活上的習慣都唔同,尤其係佢地始終唔係你親生父母,可能大家都未必會有咁大的胸襟去包容對方。如果知道大家有可能會發生磨擦,最好分開住,好似我咁,我就最後都同佢地「反晒面」至可以有安落日子過。其實同另外一家人相處真係好大學問,個男人擔當好重要的角色,但d男人最鍾意避,佢地覺得個老婆可以應酬佢屋企人,但咁樣係好錯,因為9962其實又係睇個仔「點做」。如果佢地發覺個仔都唔係好理野,咁佢地就會試下個「底線」,即係睇下個新抱可以有幾聽話。尤其係老一代,大部份都會認為個女仔嫁左之後要聽男家話,d老人家如果無野做就會不停咁想像好多野。當然都會有好的父母。「俾面」同尊重老人家係應該,但如果對方唔尊重自己就唔得,試下用一個堅決而又溫和的手法令佢知道你都唔係「好好蝦」,千萬唔好俾佢覺得你有空間可以俾佢控制,但又要對佢有禮貌。我覺得有時真係好似返工咁。

首頁

尾頁

跳至