跳至

首頁
23456...9

尾頁

大宅

Re: 大埔小學 - 來緊9月要報了

marco ma,
哦, 明白晒啦, 以家讀小學真係辛苦啦, 下下都話要計分仲要計拉埋全級既平均分.

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

各位媽媽,

我見有幾間小學已經出左申請小一後備生/插班生既安排/申請表, 你地可以上學校個網址睇睇:

孫方中
寶湖舊墟
田千
阮鄭

子爵府

真係好感激大家的分享,唔知大家對北區的小學又有咩看法呢? 例如:曾梅千禧 �嘉福榮真... 
我係天天豬, 爸爸媽媽好愛我呀!

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

如果你問我北區小學, 我除左勒茂生/嘉福榮真/李志達外, 其餘都覺得一般, 今日先同老師傾開明天2/6, 我話我都入左大埔小學, 唔駛麻, 老師話大埔始終多好多學校, 中學band 1 多, 都好贊成揀大埔既學校, 我話我都唔太熟悉北區, 老師話勒茂生/嘉福榮真幾好, 于良發近年有家長覺得換左校長之後麻麻地, 我都聽到幾個街坊都係咁講...

水晶宮

聖公會榮真係咪有2間? 我朋友個囝讀近上水火車站廻旋處個間. 聽佢講都唔錯, 佢囝囝成績好好, 考到入喇沙. :-P

公爵府

YUYUMOTHER,

榮真有兩間, 一間係上水迴旋處附近, 一間係嘉福村, 聽人講嘉福榮真好D, 同埋數學科比賽係全港攞第三

民房

Hi,Mrs So
請指教, 本人住dawning View.因派位不理想, 今早已交表->大埔黃建常, 但太心急唔記得問有無校車去粉嶺及全日班時間表, 可否告知, Many Many thanks

公爵府

你派左邊間呀?你唔好用指教啦,我都係將所知既講出黎, 大家分享一下...

我已經搵左幾間既校車公司, 而家係定大埔既學校re-confirm打鐘時間, 先可以確實上校車時間, 有資料時我send比你啦...

係呢?!點解你會揀黃建常呀?通常都會係揀8號舊墟/寶湖舊墟/田家炳...

黃建常click here

公爵府

仲有呀...我住係昌盛...我呢邊有好多鄰居既仔女都係讀黃建常架...我都問左info...不過佢地個個都話讀得好開心...

大宅

多謝!Mrs So 推界黃建常。本人認同學校教育方向,小弟覺得下一屆PTA要有你D熱心家長幫手推動校務。我認為大埔小學每一間都有自己長處,不是某几間最好或最差。小學生活是最愉快開心的,我自己囝囝升小三了時間真是過得好快囡囡出年都升小一。

公爵府

tiktikbb,

其實我都唔係話推介黃建常, 只係我個人既想法, 我好贊同你所講既大埔小學每一間都有自己長處, 最緊要父母要認定學校既教育方針, 曾經我都好想我大仔讀田家炳/寶湖舊墟, 但係諗心一層, 人地話好, 但係自己都未有經歷, 人云亦云, 不如憑自己雙眼去為仔女揀學校...

雖然我係第一輪入表時都未有參觀過黃建常, 但係憑我自己係黃建常既6年小學生涯, 同多方既意見, 我對黃建常絕對有信心, 原因係學校既教育宗旨:德 / 智 / 體 / 群 / 美, 另到我一生受用...

我有諗過even比我大仔入到所謂既名校, 但係讀得好唔開心, 相反入到一間平實既學校, 讀得好開心成績好好, 我會點揀呢?!

民房

Hi Mrs So,
我咪就係派咗華明鳳溪,點算? 所以我除左黃建常,我亦交了2間舊墟,只不過這2間機會好微,順便交埋,而且黃建常今年用普通話教中文, 我唸點都好過鳳溪呱!

公爵府

黃建常既戴校長好好架好nice, 好顧學生既感受, 既然派到鳳溪, 你只好盡努力叩門, 但係唔好比咁大壓力自己同小朋友...

比d tips你啦...

學生成績對學校黎講係好重要, 但係黃建常更加注重品德, 佢地對於小朋友既操行係好緊張, 你小朋友interview當日最緊要係整乾淨齊, 唔駛太刻意打扮, 有問有答, 表現出小朋友既思維, 比校長同主任睇得出小朋友既個性, 印象分會高d架...

希望有機會同你一齊做家長啦...祝你好運...!

水晶宮

mrs. so,

星期日唔去街仲係屋企? 好熱呀, 唔開冷氣唔得, 就黎熱死....

係呢, 你當時咪話第三輪會試下考其他小學既? 咁而家仲考唔考呀?

公爵府

YuYuMother,

我大仔剛剛上完足球訓練班, 而家係屋企休息, 真係好熱呀...好彩踢完波先落雨...

之前我已經叫左校長寫信...點知連校長都話黃建常好好架...唔好轉啦...後來我老公同屋企人不斷係度鬧, 話我地幾個都係黃建常畢業...黃建常都ok, 仲咩要轉黎轉去, 老公話唔求個仔出人頭地, 要做個好人, 唔好再諗叩門田家炳/嘉福榮真/寶湖舊墟, 最緊要係亞仔都鍾意黃建常, 等佢開開心心入黃建常啦...! 所以而家疊埋心水準備做校服...

洋房

Wong Kin Sheung is good, especially the teachers are nice. The English curriculum is quite well too.

水晶宮

mrs. so,

你屋企人都好好喎............既然大家意見一致覺得黃建常好就唔需要轉啦!! 最緊要係你囝囝都鍾意間學校嘛~~ 而家諗番係咪都覺得自己當初策略正確呢?!

如果去叩門又要遞表又要interview, 都真係幾煩架!!

公爵府

YUYUMOTHER,

而家諗番當初既策略真係正確...已經放棄叩門既念頭lu...

水晶宮

我都係等學校通知幾時家長會&做校服. 而家搵緊資料睇下邊隻書包好用~~~

公爵府

YUYUMOTHER,

我地7月7日會返WKS攞書單校服單, 我諗住去DR. KONG買書包呀...你呢?

首頁
23456...9

尾頁

跳至