跳至

首頁
45678...9

尾頁

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

Re: 大埔小學 - 來緊9月要報了

我問番朋友(佢係小學教師), 佢話基本上間間學校都有惡/唔好既老師, 呢樣係無可避免, 老師惡都係想教好小朋友. 如果小朋友乖, 老師又點會無端端惡去鬧佢呢?!

我又真係認同我朋友所講, 間間學校都有惡/唔好既老師....唔好話惡啦, 態度唔好既亦有. 我之前參觀過大埔區一間好出名既學校, d老師亦唔見得態度好!!!!

所以你話老師惡咩? 如果係我小朋友頑皮而老師要惡鬧佢, 我覺得可以接受囉!!

至於多功課勁催谷, 唔打好基礎又點入到band 1英中?? 我相信凡事要付出囉~~~
我好認同YUYUMOTHER呢個講法, 唔好講學校, 我地做大人都有好同唔好啦, 田家炳派英中情況係評為超級好學校架, 相反田千我就真係麻麻地, 因為我朋友個女係田千, 話太寬鬆太活動教學, 如果要揀活動教學我會1st choice寶湖舊墟, 派中情況較好...

YUYUMOTHER,

我昨日帶亞仔去DR. KONG試書包架, 有一個我都幾鍾意, 但係拎上手都有D重呀!SALES話每個書包預有2磅重喎!放埋書入去咪成個蜜瓜既重量...

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

mrs. so,

d書包咁重真係幾頭痛......?! 如果個書包剩重都有2磅, 咁放哂書簿點算? 咁細個人仔點揹呀? 我尋日仲同囡囡傾緊自己帶飯定訂飯.......個書包已經咁重, 仲點拎飯壺呀??

不過好彩, 囡囡會搭校車, 上車前我會幫佢拎, 落車已經返到學校, 都唔駛揹咁耐......

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

YUYUMOTHER,

我都係考慮緊訂飯OR帶飯呀?我個仔好多野都唔食得, 都唔知點好, 我諗住開頭叫工人每朝早煮飯帶飯壺返學, 不過又係怕佢好重同味精, 我問左黃建常, 學校話會開家長會當日講解帶飯情況, 同埋揀選盒飯...

水晶宮

mrs. so,

我諗住最初開學比囡囡試下係學校訂飯先, 如果佢覺得OK, 應該會繼續訂. 始終帶飯壺好重.....除非囡囡唔鍾意食學校飯盒先考慮自己帶......

已刪除用户

大宅

YuYuMother, mrs.so,

我都諗緊買邊個牌子既書包 亞仔瘦蜢蜢架......
Seven係好靚,而且輕.但真係好貴,又話冇細碼!Chiropack D款係點架?

你哋知唔知,家陣D小學生係咪用筆袋

水晶宮

abcakk,

我都覺得Seven好貴, 如果有細碼都會考慮, 但而家話無, 所以我會考慮Chiropack. Chiropack有d款都幾靚架 (係街見過小學生揹), 不過而家吉之島得一兩個款睇, 仲要係唔靚既~~~~ 遲d暑假吉之島應該有counter賣書包, 會多d款揀, 到時再帶埋囡囡去研究下.....

我估大部份小學生都係用筆袋......我知道有d學校唔比用筆盒, 因為跌落地下會好嘈(尤其是鐵筆盒), 所以我都會買筆袋比囡囡用!

伯爵府

我諗遲少少吉之島都有文具,書包展,到時應該會有多d款同埋平d, 而大眾d文具都應該有折,大家見到要報料喎 我諗我地呢d小一媽咪又有機會掃貨

男爵府

YuYuMother,

Thank you for your sharing. :lol:

Did your girl get accepted by 田家炳 in the first round or the second round? If it is the second round, which school did you put for the 2nd and 3rd choice? Thanks again.

regards,
athenak
YuYuMother 寫道:
Hi athenak,

Nice to meet you!! :-P

我之前都有係BK聽過家長講話田家炳好催谷功課, 老師又惡. 我最初都有d擔心, 跟住問左幾個田家炳既家長, 佢地話覺得OK, 唔覺得老師惡, 可以接受.

我問番朋友(佢係小學教師), 佢話基本上間間學校都有惡/唔好既老師, 呢樣係無可避免, 老師惡都係想教好小朋友. 如果小朋友乖, 老師又點會無端端惡去鬧佢呢?!

我又真係認同我朋友所講, 間間學校都有惡/唔好既老師....唔好話惡啦, 態度唔好既亦有. 我之前參觀過大埔區一間好出名既學校, d老師亦唔見得態度好!!!!

所以你話老師惡咩? 如果係我小朋友頑皮而老師要惡鬧佢, 我覺得可以接受囉!!

至於多功課勁催谷, 唔打好基礎又點入到band 1英中?? 我相信凡事要付出囉~~~

水晶宮

athenak,

She was accepted in the first round.

大宅

係呀~係呀!
麻煩各位記得上嚟報料
又要大出血 la :-(
MARS 寫道:
我諗遲少少吉之島都有文具,書包展,到時應該會有多d款同埋平d, 而大眾d文具都應該有折,大家見到要報料喎 我諗我地呢d小一媽咪又有機會掃貨

大宅

小一要買乜野開學用品呢
我第一個小朋友讀小學,真係咩都唔識

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

abcakk 寫道:
小一要買乜野開學用品呢

買文具, 書包, 買密實盒, 可裝小食, 小息食. 水壺, 等等

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

abcakk 寫道:
小一要買乜野開學用品呢

下面既資料由BK 會員 Teresa 之前提供,我save佐.

《上學必須品》
黑鞋
白色運動鞋
校服(2套/ 3套)
體育衫(1套)
冷氣外套
白襪
手帕
食物盒 (裝小息時既食物)
保暖水壼 (冬天用)
書包
手挽袋
雨衣
輕便雨衣(長期放一包在書包)
名字labels (自己印或者出面比$20)
穿校服的證件相一打

《午膳用品》
"軟"餐塾 (午餐用)我見過Sanrio有foldable檯墊,$19.9
小盒裝紙巾
小盒裝濕紙巾
羹匙+叉(不建議用筷子,因容易從

男爵府

qq媽媽咪 寫道:
[quote]
cheukwing媽咪 寫道:
hi, all
我大女今年9月都要報大埔小學 , 1 st choice 係寶湖舊墟,2 nd choice係田千,大家有咩心水?

我就選孫方中..次選而家諗緊.. [/quote]
hi, qq媽媽咪
how is your boy? 你細仔係咪1yrs大啦?識行未?我細仔都7個月大啦!唸唔唸住讀n1?会揀邊間?
其實我都buy孫方中,因佢有小班教學,但有人話孫方中普通話就好好,但英文就麻麻喎!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

hi, qq媽媽咪
how is your boy? 你細仔係咪1yrs大啦?識行未?我細仔都7個月大啦!唸唔唸住讀n1?会揀邊間?
其實我都buy孫方中,因佢有小班教學,但有人話孫方中普通話就好好,但英文就麻麻喎!

係呀..1歲啦. 而家就要附住野行. 間中就自己企一陣,
仲未識自己行.. 另, 唔會讀n1, 因太細. 學校又多菌.
另. 我都知英文就麻麻, 但近我home. 唯有同佢惡補英文
同搵一d有關英文課程比佢讀. (不過未知收唔收我個女)

伯爵府

hi, qq媽媽咪

路過搭下咀先
孫小由今年小一開始轉全日制,所以未必有小班教學喇
我諗普通話一定在行,話晒都要浸6年嘛~~ 但英文就唔係咁清楚喇

大宅

loklokma47,

Thx!

要買好多野wo~~

大宅

loklokma47 寫道:

我以過來人身份提提:尤其係男仔,擦膠同間尺,係要一打一打咁買既,信不信由你!

一定要信!~ 所以如果係仔仔,建議連筆袋、水樽、
食物盒等都要多一套後備,全部要貼上姓名 label,
就算唔見咗,有名嘅話,都有機會"過幾日"+ "唔知點解"
會搵返!

但係如果無後備嘅話,放工返嚟先發現就一定激c自己!

<我真係有時嬲到問阿仔:點解唔會唔見咗你自己 :evil: >

男爵府

Marco-ma 寫道:
[quote]
loklokma47 寫道:

我以過來人身份提提:尤其係男仔,擦膠同間尺,係要一打一打咁買既,信不信由你!

一定要信!~ 所以如果係仔仔,建議連筆袋、水樽、
食物盒等都要多一套後備,全部要貼上姓名 label,
就算唔見咗,有名嘅話,都有機會"過幾日"+ "唔知點解"
會搵返!

但係如果無後備嘅話,放工返嚟先發現就一定激c自己!

<我真係有時嬲到問阿仔:點解唔會唔見咗你自己 :evil: >[/quote]

唔好話呀仔,女都係咁,d野亂放!

不過,"點解唔會唔見咗你自己"呢句好精警!

首頁
45678...9

尾頁

跳至