意見反饋
義工
跳至
[2007年] 有冇媽咪會係威院生呀??

複式洋房

國民生產總值:231

有冇媽咪會係威院生呀??

我預產期係六月十九日..各位媽咪唔知有冇機會碰到呢?

別墅

國民生產總值:721

Re: 有冇媽咪會係威院生呀??

我都好大機會會係威記生,我預產係14/6呀!
係咪多數會早小小生呢!

複式洋房

國民生產總值:391

我都係威記生啊,今次係第二胎啦,預產期係﹕6月4日啊,唔知有無媽咪係差唔多呢一日既呢?
<b><font size="medium"><font color="FF00FF">

洋房

國民生產總值:75

我第一胎啊,預產期:6月8號, 都係威爾斯生啊 ~~~ ^^

唔知會唔會好爆呢?~~ ?-(

大宅

國民生產總值:3103

我預產期跟妳差一天, 六月18日.
妳地開始食涼野未及白蓮鬚未? 照計生BB2個月開食, 現在應該可以食了, 是嗎?

尚有個問題, 我MUM幫我煲左薑醋, 但佢連豬腳都放左去煲, 有問題嗎? 豬腳會不會到時變得好硬.

arba 寫道:

大宅

國民生產總值:1091

你好, 我都係6月18日預產期, 唔知有無機會醫院見到呢?
我係公務員, 所以會要求二等房, 不過唔知應該幾時同姑娘講呢?
你地去邊做產檢?我去健康院, 唔知係咪唔會再去醫院檢查, 直到生呢?
Harrier ;-)

複式洋房

O華.~~ 好開心呀, 唔知會唔會係威記見到你呢~

我已經開始食涼野啦, 有西瓜同腐糖水呢

我媽咪未開始煮薑醋呀~~ 所以答唔到你呢~~ 哈哈~

Belle3 寫道:
我預產期跟妳差一天, 六月18日.
妳地開始食涼野未及白蓮鬚未? 照計生BB2個月開食, 現在應該可以食了, 是嗎?

尚有個問題, 我MUM幫我煲左薑醋, 但佢連豬腳都放左去煲, 有問題嗎? 豬腳會不會到時變得好硬.

[quote]
arba 寫道:
[/quote]

複式洋房

我都係健康院覆診呀...但為了安心, 所以私家都有睇呢~

你下次去健康院係什麼時候呢? 你是否係去瀝源的健康院呢?

到時係威院見到就太好啦~

harrierwong 寫道:
我係公務員, 所以會要求二等房, 不過唔知應該幾時同姑娘講呢?
你地去邊做產檢?我去健康院, 唔知係咪唔會再去醫院檢查, 直到生呢?

別墅

我問過姑娘,佢話入院時同姑娘講,佢會睇下有無private坐位,如有就直接入private ward架la。
我就係威記做產檢既!依家就每兩星期見助產士一,之前都係第一次見過醫生,跟住就無見過。如無意外,到生時都唔會再見醫生既!

harrierwong 寫道:

大宅

arba & harrierwong,
我地的預產期好近, 可能有機會在醫院踫見, 我也是去瀝源健康院檢查, 不過因為也有去私家, 所以沒有去健康院咁密.
我是31.5週, 是不是要每2星期去一次檢查?
或者我不去私家, 省點$$, 不過我貪佢有葉酸及維他命給我, 但健康院沒有提供.

點解有些媽咪是去威院檢查而不是健康院?

bu,
是不是要公務員才可以問姑娘有沒有private ward?

複式洋房

我有去私家到睇, 但係佢只係比鈣片比我呀

沒有葉酸同維他命呢?? 點解

我同你一樣因為有睇私家所以沒去健康院咁密呀~~

我都唔知點解會有d人去醫院, 有d 人會去健康院....

Belle3 寫道:
arba & harrierwong,
我地的預產期好近, 可能有機會在醫院踫見, 我也是去瀝源健康院檢查, 不過因為也有去私家, 所以沒有去健康院咁密.
我是31.5週, 是不是要每2星期去一次檢查?
或者我不去私家, 省點$$, 不過我貪佢有葉酸及維他命給我, 但健康院沒有提供.

點解有些媽咪是去威院檢查而不是健康院?

bu,

別墅

Bella 3,
除了公務員外,某些rank既醫管局staff都可apply private ward。
另外有時生完後,產後病房無位,都會upgrade去private ward架!

bu,
[/quote] [/quote]

大宅

國民生產總值:1091

太好啦, 我地幾個產期咁近, 又會係威院生, 起碼有機會遇到, 如果一齊住二人房都幾好, 不過, 我諗我無二等房都會要求私家房, 因為好怕同d內地人一齊.

我凈係去瀝源健康院檢查, 星期五下午, 不過, 如果唔再見醫生, 我會去睇私家一次至兩次, 我想照下bb, 好似安心d. 我都因為懶,所以揀只去一邊做檢查.

係呢, 你地拾好走佬袋未呀? 我連買都未買晒, 仲未拾, 而且遲d健康院話有個talk講入院準備, 我又未放假, 所以遲d先拾.
Harrier ;-)

複式洋房

我未拾過走佬袋呀....我想會五月中先拾都未遲啦..

呵呵呵~~~

別墅

我執得七七八八la.... hehe,其實已執左成兩個星期,係咪好心急呢!

大宅

arba,
私家醫生只是問我要不要藥, 咁佢就開左3種給我, 要$10. 不過最近個次沒有收我 $$, 因只隔3星期就去睇, 不過想慳錢不去睇, 但到時又沒有藥食, 煩.

bu,
總之我沒有任何身份, 所以基本上都只有大房, 好彩才有private ward.

我都未收拾走佬袋, 未買齊東西, bb的也未買齊. 要找番張list出來再對一對.

複式洋房

國民生產總值:313

I also 會係威院生,
預產期30/6,
走佬袋未拾呀,
阿媽都未煲薑醋呀,
就算公務員都未必有私家房,
因為都要睇下爆唔爆,
都要好彩才有私家房.

大宅

國民生產總值:1364

我預產在6月27日,同樣係威院. 我咁耐只係健康院檢查左一次,跟住就係飲糖水唔合格,所以而家又反去威院檢查. 上星期入左院食餐抽血,都唔見好多人.

今次係第二胎,不過大仔已經十二歲,所以今次所有野同上一次完全唔同,好似樣樣都要重新學過咁

如果薑醋連豬腳一齊放,咁樣煲薑好易變壞.通常都係先煲好薑,等生左次後先加豬腳,仲要等十二朝果日產婦食左之後先可以比其他人食.

洋房

國民生產總值:40

bu,

我同你一樣,預產係14/6。唔知第一胎係咪會遲d?
我可能都會係威記生,我老公想我自已生!
我都有d驚!

複式洋房

我屋企人都話叫我自己試下生,....

但我怕自己頂唔住呢~~

joeytseBB 寫道:
bu,

我同你一樣,預產係14/6。唔知第一胎係咪會遲d?
我可能都會係威記生,我老公想我自已生!
我都有d驚!

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.