嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

怎麼辦?

BB三個多月,以學識打側身,吃飽了最後一餐奶隔了差不多一個鐘頭才放下床上睡,昨晚睡到半夜發覺她打側了身及嘔了奶,請問她是不是側睡引致嘔奶 是不是不應給她側睡呢?因我害怕側睡BB會有窒息危險,但仰睡如果嘔奶豈不是更容易使BB塞住喉嚨而窒息 :-( 怎麼樣才好呢 請指教

別墅

Re: 怎麼辦?

傻豬, 側睡先至唔會引窒息危險, 佢嘔奶唔關側睡事架,
乜都唔知 寫道:
BB三個多月,以學識打側身,吃飽了最後一餐奶隔了差不多一個鐘頭才放下床上睡,昨晚睡到半夜發覺她打側了身及嘔了奶,請問她是不是側睡引致嘔奶 是不是不應給她側睡呢?因我害怕側睡BB會有窒息危險,但仰睡如果嘔奶豈不是更容易使BB塞住喉嚨而窒息 :-( 怎麼樣才好呢 請指教

複式洋房

是啊,一定要打側睡才好的,仰睡嘔奶才真的危險。
:wave: :wave: :wave:

大宅

Hi 乜都唔知,

Just a suggestion, you should get a baby monitor, so you can check your baby's heartbeat while he/she is sleeping.

jlie

複式洋房

BB是自己訓床仔的,側睡會ズ吾會將個鼻仔壓住床墊而引致透

複式洋房

應該不會的,你只要在枕頭兩邊的下面墊個毛巾,這樣使頭部固定成側位,這樣就OK了,我平時都是這樣。

洋房

不用擔心,我學急救時呀 sir 話當有人昏迷,打側個人,令嘔吐物不會留在喉嚨到就最好架啦!如果唔係打側個人返宜會透唔到氣。但要小心唔好比 bb 頭仔扒起到對住床墊。

複式洋房

BB係冇用枕頭的,因只有三個月大,我言式過用毛巾固定佢位置吾俾佢轉身,但吾夠一陣就俾大小姐用雙肥美腿仔踢開晒,跟住就自由發揮左轉右轉,打側身又試過,打橫身試過,真係俾佢吹脹
浩綸媽咪 寫道:
應該不會的,你只要在枕頭兩邊的下面墊個毛巾,這樣使頭部固定成側位,這樣就OK了,我平時都是這樣。

複式洋房

為什麼不給他用枕頭呢?有一種BB用的乳膠枕,透氣又不會太軟,如果不用枕頭,頭位太低萬一嘔奶又是仰睡的話會好危險喔。

複式洋房

還有,打側睡時背後墊個抱枕(香腸枕)再加一個卷起的毛巾,身體的另一側也放一個香腸枕,以防他半夜翻身。我平時都是這樣做,隔兩日換一下香腸枕的方向,這樣睡頭形也會靚。

子爵府

好媽媽勳章

如只是一次半次不用太担心,3個月 BB 不用枕頭冇問題,或可用簿毛巾當枕頭都 ok.放太多東西在BB身邊反而增加危險,萬一用腳踢到D東西蓋到面,仲危險,BB床的東西越少越好.

首頁

尾頁

跳至