夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Re: 你地有冇賣到d金器呀?

~~~~老老老老公~~~, 賣左萬8, 好唔捨得呀, 因為前2日老爺提過下, 佢話你地d金想點. 因為我地d金不嬲鎖係佢地房保險箱. 老公之前同佢地講過想唔要d金, 昨日老爺知道d金升左咁多, 佢話要溶就趁早啦. 咁咪去左.......因為佢地買比我個時係59幾幾. 但我仲有3隻厄唔想溶, 我有一隻保得住, 但另外個2隻未知保唔保得住. 因為係我媽度. 我媽度仲有8隻介指. 我唔想溶埋個2隻呀, 因為個花好靚係我自己簡既.老公仲想攞埋個8隻介指出來溶.
[img][/img][img align=left

複式洋房

4隻厄加一條鍊得萬8

得咁少溶黎做乜?

溶左d錢歸邊個?

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我地覺得都唔叫少架啦, 因為d厄真係好輕架咋~~歸左支票戶口, 因為老爺要我地開支票戶口. :-( :-( :-(

大宅

入支票戶口做嘜鬼? 丁屎息都冇,回報又冇,咁同唔賣咪一樣?!
你係未講股票戶口呀?

伯爵府

佢地係咁講, 開支票戶口, 佢地話第時買股時都唔洗買本票. 呢d我唔理佢地, 佢有錢比工人同埋個女交保險就話知佢洗晒d錢.

大宅

milkbear,
開支票戶口一件事,存錢入支票戶口又另一件事喎!
聽你咁講,d money 比晒 62 & 老公處理?!
但係...呢d係你d嫁粧喎!!!!!
有冇搞錯呀?!

大宅

我夫家個邊有6個女呀!

miccheung 寫道:
[quote]
2fungs 寫道:
我都想咁做!

但我老公話人地做得唔好,冇理由跟埋人地一般見識。

我老公都係咁講, 我有時諗, 都好呀, 好彩我俾得起, 但個六千多, 就肉赤d, 究竟你夫家有幾多姪女呀? 算啦, 無謂為d無謂人傷神. 保重!

伯爵府

唉~~昨日老公佢突然發作, 無端端搭車鬧我話我成日洗錢, 話d錢好似跌出來咁, 又話我,佢係咭禁出來時我又唔知. 我個時真係好嬲~~
1. 昨日出去飲茶同埋我2個朋友, 佢話佢自己比晒, 我同佢講我地不嬲都係甲錢.
2. 昨日我要交電話費, 佢話佢比錢交, 我話我自己有錢唔要佢交, 但佢因為前日打牌贏左佢話佢比, ok我由佢.
仲有洗左$100唔記得係咩.

我心理壓力真係好大呀, 我好辛苦呀, 冇人可以諒解下我, 成日咩都係我錯, 媽媽唔想幫我湊女, 因為佢無得去玩, 昨日又比人話. 我同佢講若果我搵到工, 叫佢幫我湊多幾日工人就到, 佢叫我唔好做野, 等到工人來先做. 老公又話我, 咁急搵野做仲咩, 工人來左咁點呀? 你亞媽又唔肯幫. 老公人工既一半還咭數, 亞媽like玩, 而家就係比佢地2個人鬧, 我好爭佢地.總之我日日都有野唔開心, 若果識我既bk媽媽就知我咩事. 所以我唯有順佢地意我先唔會比人鬧.
:-( :-( :-( :-( :-( :-( :-(

大宅

原來案中有案...

佢地攞明夾你d 錢走喎!

所以做女人好矛盾,如果做湊仔婆,就要睇老公面識,一味比佢問d錢去咗邊,連尊嚴都冇埋。
去返工,又唔可以全心全意照顧小朋友。
老公o既支持好重要!

不過,都係見意你等工人到咗,睇下佢表現,又等d小朋友同工人適應下先去返工啦!

你有冇諗過你返工之後d家用點分配呀?
會唔會你有收入都要全部歸入家用和工人人工呀?
到時可能都係一毛錢都入唔返自己袋架!
(只係你老公由你度慳返家用)
你要諗辦法自保一下喎!

仲有呀! 如你老公再叫賣埋d金,你叫佢問你亞媽攞啦! 睇下佢敢唔敢?! 記住d金係你架,如果真係有需要攞出嚟延緩之急冇所謂,但係比人地去洗/投資就無謂嘞! 要投資就用自己名,洗嘜佢地粗心?!

仲有呀...自己攞返d金收埋啦,做咩放晒响人地度呀! (亞媽都係咁話,我朋友同亞媽攞金,佢亞媽當正攞自己d金咁!)

怨我多事...!

大宅

真係家家有本難諗的經...你屋企都算複雜...你耐性亦好好...比我實忍唔到...可能因為我同老公都係大女人+大男人
milkbear23 寫道:
唉~~昨日老公佢突然發作, 無端端搭車鬧我話我成日洗錢, 話d錢好似跌出來咁, 又話我,佢係咭禁出來時我又唔知. 我個時真係好嬲~~
1. 昨日出去飲茶同埋我2個朋友, 佢話佢自己比晒, 我同佢講我地不嬲都係甲錢.
2. 昨日我要交電話費, 佢話佢比錢交, 我話我自己有錢唔要佢交, 但佢因為前日打牌贏左佢話佢比, ok我由佢.
仲有洗左$100唔記得係咩.

我心理壓力真係好大呀, 我好辛苦呀, 冇人可以諒解下我, 成日咩都係我錯, 媽媽唔想幫我湊女, 因為佢無得去玩, 昨日又比人話. 我同佢講若果我搵到工, 叫佢幫我湊多幾日工人就到, 佢叫我唔好做野, 等到工人來先做. 老公又話我, 咁急搵野做仲咩, 工人來左咁點呀? 你亞媽又唔肯幫. 老公人工既一半還咭數, 亞媽like玩, 而家就係比佢地2個人鬧, 我好爭佢地.總之我日日都有野唔開心, 若果識我既bk媽媽就知我咩事. 所以我唯有順佢地意我先唔會比人鬧.
:-( :-( :-( :-( :-( :-( :-(
http://hk.myblog.yahoo.com/kityo-bear/

伯爵府

明啦, 我反工都係反埋今日最後一日啦~~明日開始我都要係家湊bb呀~~而家2個女支出買野大家都有份比. 第時我諗佢好似想我出糧比工人. 個女讀書佢比, 因為直接係佢戶口過數. 佢亞媽仲要我開聲同佢講個個月比反多少交野, 我都唔知點同佢講, 我地跟本就猛猛緊~~而家我仲冇野做點比.

伯爵府

冇計啦唔通你走左去咩, 我2個女都咁細, 一個先得2歲幾, 一個先得2個幾月. 我夠想走啦, 為左小朋友先唔走. 我都好後悔結婚.而家都無得怨啦, 自己簡既, 我都唔支持得幾耐呀, 死左半架啦~~[quote]
最愛=貓仔 寫道:
真係家家有本難諗的經...你屋企都算複雜...你耐性亦好好...比我實忍唔到...可能因為我同老公都係大女人+大男人

大宅

你同老公開張清單,列明日常開支大約數,分配好,同佢講明希望每個月自已淨返d,預不時之需啦!
預早講定,先小人後君子,大家心中有數底嘛。

我地支持你呀!!

別墅

[quote]
2fungs 寫道:
我夫家個邊有6個女呀!

睇怕你都要節儉d啦 .

別墅

結婚十多年, 都係我管數, 我數口好屎, 但我勤力, 做月都做一份表, 收入只有一項, 支出就日日填, 每日收入減支出,就有盈餘, 就係咁.

每次老公問我d錢去咗邊, 我就叫佢自己睇數簿, 唔好問我. 錢係大家一齊駛的, 有女兒後, 大家都自然慳咗好多, 老實講, 心中有數啦.

大宅

呢個方法真係好好架,尤其對d 全職家庭主婦,d男一成日以為份雞碎咁多的家用好多,又要全包宴,又成問d 錢去晒邊。 :tongue: 有數簿睇,等佢air 都冇得 air。

男爵府

掙扎好耐,最後連呀仔同自己

男爵府

冇呀,得果三兩半...賣黎都冇肉食啦

首頁

尾頁

跳至