自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

想用爺爺的住址報小學可唔可以呀?

想用爺爺的住址報小學可唔可以呀? (但唔係和爺爺同住)

伯爵府

Re: 想用爺爺的住址報小學可唔可以呀?

你咁大個人, 唔係唔識"住址"兩隻字點解係嗎?

大宅

小兒兒,
If you use 爺爺的住址報小學, you then shouldn't tell others that 唔係和爺爺同住.
小兒兒 寫道:
想用爺爺的住址報小學可唔可以呀? (但唔係和爺爺同住)

大宅

因為打算仔仔早上返後由爺爺接放學回爺爺家至晚上等我放工接他回家. 咁樣有問題嗎? 我唔想佢一個人放了學留在家中呀! 唔過夜係咪唔算呀?

大宅

可以的,只要你去報讀爺爺附近的小學時,可以拎到爺爺屋企既地址去註冊就得架啦!當然係唔可以比間小學知道啦!

複式洋房

小兒兒,

你可以將爺爺轉做你小朋友既監護人,咁就可以解決到問題,又唔使比人話你報假地址,而事實上爺爺都真係要照顧個孫的.

伯爵府

好媽媽勳章

冇人通風報信就會覺得冇問題 , 但我覺得係間接教小朋友講大話 , 亦都增加了同區的競爭性 , 可能你會說報的不是名校。

大宅

咁應該點轉監護人呢? 會唔會話到時仔仔唔可以同父母住架呀?

男爵府

我都係用我亞爸的地址, 但係用了我亞爸個名做監護人, 因為要三個月內的住址證明, 我

首頁

尾頁

跳至