自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

王國長老

促 地 鐵 加 建 廁 所

促 地 鐵 加 建 廁 所

【 本 報 訊 】 兩 鐵 合 併 在 即 , 但 地 鐵 不 擬 效 法 九 鐵 在 車 站 設 置 廁 所 , 立 法 會 議 員 不 滿 地 鐵 多 年 來 不 斷 在 車 站 擴 建 商 舖 , 卻 沒 有 地 方 增 建 廁 所 方 便 乘 客 , 要 求 地 鐵 全 面 檢 討 各 車 站 加 建 廁 所 的 可 行 性 , 並 規 定 將 來 的 新 鐵 路 , 必 須 提 供 廁 所 。

涉 排 污 及 保 安 問 題

立 法 會 《 兩 鐵 合 併 條 例 草 案 》 委 員 會 昨 開 會 , 地 鐵 車 務 主 管 劉 焯 民 表 示 , 據 工 程 人 員 的 研 究 , 在 車 站 地 底 增 建 廁 所 , 涉 及 排 污 、 排 臭 及 保 安 問 題 , 而 在 車 站 地 面 加 建 廁 所 也 受 環 境 限 制 ; 不 過 地 鐵 會 繼 續 與 有 關 政 府 部 門 合 作 , 研 究 在 各 車 站 附 近 提 供 公 共 廁 所 的 可 行 性 。
議 員 又 不 滿 兩 鐵 多 年 來 一 直 拒 絕 向 傷 殘 人 士 提 供 半 價 優 惠 , 環 境 運 輸 及 工 務 局 副 秘 書 長 何 宗 基 引 述 法 例 指 , 若 政 府 指 令 兩 鐵 在 合 併 後 向 傷 殘 人 士 提 供 半 價 優 惠 , 政 府 需 就 兩 鐵 收 入 損 失 作 出 賠 償 。 鄭 家 富 提 議 研 究 兩 鐵 合 併 條 例 , 規 定 提 供 優 惠 。
另 外 , 民 主 黨 昨 在 紅 磡 發 起 簽 名 運 動 , 要 求 兩 鐵 合 併 後 必 須 興 建 沙 中 線 及 黃 埔 支 線 。

我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

別墅

Re: 促 地 鐵 加 建 廁 所

http://www.baby-kingdom.com/?uid-122654

王國長老

王國長老

地鐵連提供廁所俾乘客都唔做...我覺得同反斗城一樣咁衰,連育嬰室/小朋友洗手間都唔整,淨係一心搵錢,除左錢其他野唔理.
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

大宅

Yes, they should have lavatories in every station. I believe that developed countries/cities should have restrooms everywhere, just like Japan/Tokyo.
MTR Corp representatives also say that it's difficult for them to build lavatories in the train stations because stations are underground. I feel that it is quite BS because there are lavatories for shopkeepers and MTR staff. There must be a way to do it. Nothing is impossible. MTR management do not watch those sports commercial?
地 鐵 加 建 廁 所!

珍珠宮

同意!
edea 寫道:
地鐵連提供廁所俾乘客都唔做...我覺得同反斗城一樣咁衰,連育嬰室/小朋友洗手間都唔整,淨係一心搵錢,除左錢其他野唔理.
地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

其實地鐵係有廁所, 我上個禮拜同個仔搭地鐵, 點知去到月台佢至話好急, 跟住問站長先知要出左閘係控制室側邊銀色門內會有廁所, 重係唔使鎖匙嘅, 所以我諗地鐵係唔會諗再起廁所, 因為真係有需要都會問佢地la

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

jena2468 寫道:
其實地鐵係有廁所, 我上個禮拜同個仔搭地鐵, 點知去到月台佢至話好急, 跟住問站長先知要出左閘係控制室側邊銀色門內會有廁所, 重係唔使鎖匙嘅, 所以我諗地鐵係唔會諗再起廁所, 因為真係有需要都會問佢地la

YES,我以前o係地鐵站d舖頭番工,放break時我地有張咭可以去休息室...果度連警察都可以入去坐下抖下~
另外有次我同個媽咪2個b一齊出街,之後我地格離有個男人叫站台d人:唔該我要去toilet!!
不過佢好似奉旨咁....就衰d...而且睇佢重係好似冇咩事但就要去...如果真係咁急我諗佢個樣一定有唔同啦...開頭地鐵員工重以為我地同佢一齊,bb要換片所以要去toilet...我地即刻話唔係我地唔識佢架,我地會自己去搵商場toilet...哈哈~

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

Correct !!!

I worked @ MTR for summer and know that it is true.

I think the possible problems (particularly on security) that come with toilets in stations are even worst.....
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

伯爵府

快d加 建....方便下d市民~

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

呢樣又要讚番九鐵(西鐵)喇

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

地鐵點會冇廁所...佢地d員工都要去啦..不過佢地唔肯開放個廁所或整多個係公眾地方之嘛

如果係地鐵要去洗手間...只要問下d職員都會帶你去...要出閳既佢重會比將free ticket你返入去添....

珍珠宮

講起地鐵就炆....我覺得除了廁所之外係要架建電梯直上地面, 以前未有bb時己經覺得佢地點解唔咁做, 可以方便傷殘人事, 而家有時一個人都唔敢推bb車同佢搭地鐵, 因為bb坐著太重, 搬唔到落去

佢地身為咁大的公共交通工具, 要有社會責任

別墅

地鐵站入面梗係有員工廁所,但係講到排污排臭呢方面,用量就成為一大關鍵。多人用同只係員工用係差好遠嘅。不過我認為如果地鐵以地底為借口就有點奇怪,因為有地面車站吖﹗咁樣講唔通,起碼地面站都可以做得到。

九鐵站有廁所,某程度上係因為東鐵沿線嘅車站係喺未電氣化之前已經存在,以前隔好耐先一班車,而且車程較長時間,包括有返大陸嘅班次,所以喺設計嘅時候已經包埋。但係地鐵一程車都係大半個鐘,相對地冇咁需要有廁所。不過話時話,我試過腸胃炎,問地鐵職員借都好方便,冇留難。

Felicia726 寫道:
MTR Corp representatives also say that it's difficult for them to build lavatories in the train stations because stations are underground. I feel that it is quite BS because there are lavatories for shopkeepers and MTR staff. There must be a way to do it. Nothing is impossible.

呢樣我都同意,我見黃大仙站近黃大仙祠嗰邊全部入口都只有樓梯落去售票大堂,起碼要行一段先有扶手梯,呢區又多老人家,見佢哋上落都幾辛苦。

jojoplanet 寫道:
我覺得除了廁所之外係要架建電梯直上地面

大宅

早就應該有公眾廁所啦,有時人有三急好難頂嘛~~

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

從我地既角度, 就梗係有廁所好, 最好去到邊都隨時可以方便添.

但係從咁龐大既集體運輸/管理既角度來睇, 加廁所成本好大.

唔係剰係起個廁所出來咁簡單, 呢個唔難. 而係響管理, 保安, 衛生, 運輸效率方面既考慮.

舉例: 咁多自由X, 你估佢地會點樣"善用"個廁所? 關站前, 要用幾多人手, 確保廁所內無人, 然後鎖門? 揾個傻既, 呢埋響廁所, 等夜晚走出來, 跑入管道, 都怕玩死你! 有廁所, 多咗停留既人流, 通道就唔可以比大家來去匆匆. 有人響廁所玩自殺, 玩熧火, 玩毒氣, 作動, 封一個半個站, 分分鐘影響幾十萬人...

香港地鐵, 都算高效, 整齊, 亁淨. 之所以可以保養得好, 運作得好, 其中一個好大既原因, 係設計上特登唔整廁所.

如果攪到好似紐約地鐵咁, 污煙瘴氣; 係, 係有廁所, 於是咪連流浪漢都直請搬埋入地鐵度住囉.

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

我覺得..唔一定個個站都有...不過就最好係閘內..甚至係月台...起碼唔洗真係有須要既時候...要好唔好意恩咁問staff..又或者唔洗出閘搵洗手間丫...囝囝可能會好d...搵個密密袋企埋一角都掂...但係囡囡就真係煩d...唯有次次入閘前都問問佢...甚至一定要佢去左vv先囉... :-P

係呀...lift都係一個問題...有d站有一半係扶手電梯都好d...有d真係由大堂到地面都係樓梯...又勁多人行...d人又唔會理左上右落呢樣野...我之前真係試過托住bb車上樓梯都比人撞!!

大宅

support
   咪.......咪.......咪.......

男爵府

一早就應該要啦!

男爵府

畀面勳章

我都好贊成,人有三急麻,次次出閘都要舌比地鐵 :-(

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

首頁

尾頁