少年成長

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

有無人認同生三個才夠數?

複式洋房

Re: 有無人認同生三個才夠數?

我有兩個女,我知我老公都好想有個仔,但我話俾佢聽如果有經濟能力同100分之100話俾我聽第三胎係仔,我都會生,如果唔係我相信我會好大壓力,由其對住我奶奶個邊d人,因我所有既姑奶都生仔,有一個盡生左三個仔但佢有錢所以唔緊要.就連我大伯都有個仔,所以我奶奶都想我佢細仔有個仔. :-(

複式洋房

I think if there is increase in support (especially those from the government like more tax allowance, paternal leave, etc), having one more baby can be considered. However, the quality of care (e.g. time allocated to the children) to them is important. Our next generation is totally different from ours when we had many siblings lead and cared by our elderest brothers/sisters. Our parents were often absent because of working.

Yankeema

公爵府

牛年勳章

如果2 胎生3 個就好了 , 我都想3 個, 不過現在有2 個, 又怕照顧得辛苦, 又要理功課, 現在只是幼稚園, 將來上小學, 就知道幾辛苦 , 唯有諗下就算

珍珠宮

我未生阿仔之前都係目標想要3位小朋友, 因為想熱鬧d, 小朋友有多2個伴. 不過生完阿仔之後, 就覺得$$$唔可以再負擔多一個 lu :-|

男爵府

我有兩個仔, 都想追多個女, 不過要照顧他們已經用去我大部份的時間同精力, 仲有$$$都係考慮之一 :-(

上到小學, 又要管功課, 又要接送他們去課外活動, 邊到仲有時間生多個呀!

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

別墅

想呀! 想呀!
我由細到大都愛熱鬧, 現己有一仔一女, 仍想要. 一家人食飯, 好滿足. 如我好有$, 多多都生. 再助養. 嘩! 好開心

子爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

我結左婚好多年先至有BB,現有一女兒2歲,6月會有多一個仔仔,但我先生還想要多一個小朋友,我問過我先生,不如生埋呢個唔要在生啦,點知佢話,過多2年至算啦,咁即係................

子爵府

好想生4個,可惜$$真係好大問題,我唸我最多生2個
現在有1b女2 years,d$已經好似倒水咁!唸住出年生多個,不過有壓力,怕老公想要仔,所以拖到出年,若果今年佢重成日話想要個仔,我就不生了 :lol:

大宅

其實最大問題係冇人幫手湊~
同埋金錢既問題...

我而家收入話多唔多,話少唔少,
但我2公婆都要返工,
仔仔都係放係育嬰園,$4xxx.....

再生多個,2個加埋.....
如果我唔做野...只係老公份糧...
扣埋供樓....根本唔夠用....
而家仲諗緊要唔要多個(2個)

仲話3個>>???

大宅

有$就係

伯爵府

魅力王子

agree....and now only me take care my son,

if have second one,i will dead
kittynleo 寫道:
其實最大問題係冇人幫手湊~
同埋金錢既問題...

我而家收入話多唔多,話少唔少,
但我2公婆都要返工,
仔仔都係放係育嬰園,$4xxx.....

再生多個,2個加埋.....
如果我唔做野...只係老公份糧...
扣埋供樓....根本唔夠用....
而家仲諗緊要唔要多個(2個)

仲話3個>>???

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

我地有一個女, 兩公婆都有工作, 生活上($$$)尚且鬆動, 起碼重有少少選擇權 , 雖然老公好想, 但係如果生多一個, 唉.... .

禁止訪問

大宅

生三個,唔洗養呀 :tongue:
我仔仔叫銘堯(Hugo),已經3歲半返學啦,好開心呀 :-) :-) :-) :-) :-) :-)

別墅

我現在都想生第2個, 我唔介意是龍鳳胎, 不過到時我老公就會好辛苦啦. 因我現在已是全職媽媽, 仲有工人, 又要供樓, 又養車…我估佢會 ?-(

侯爵府

好媽媽勳章

我咪係生左兩個仔,想追個女囉...不過家陣仲未知係仔定係女,希望呢舖食得出!哈哈哈哈哈~~~~

blytheBB 寫道:
生左兩個女,or兩個仔,
會否再追多一個.
§ 為左食得好又健康啲,靚太橫行廚房中… §

首頁

尾頁

跳至