興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

前清後蒙?

DSLR 愈來愈普及, 愈來愈多人講究影相, 但見得最多的問題/作品, 都是點樣影到前清後蒙? 其實, 我覺得景深只係其中一個技巧, 好多人都埋沒了其他技巧/觸角的特性, 其實我成日同d媽咪講, 其實d BB/小朋友, 個個都好可愛, 其實應用多d時間去捕捉佢地表情/構圖, d 相先有feel的,就算無技巧, out focus, wb 唔準, exposure唔準, 只要個構圖 touching, 主角good, 影的人有heart, 其實張相會好 touching 的 …… 雖然, 為了影到我想要的效果, 我都想換部 DSLR, 但我唔係只係想影前清後蒙的, 有好多野玩ga~~~ 希望大家都試下用心去影, 會有意外收穫ga~~ (用心不是只一心影某一些效果)
所以我都係玩構圖~~唔洗煩~~

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

Re: 前清後蒙?

同意, 有時影小朋友, 唔係一定要淺景深, 影埋背景可能重好, 可以知道去左邊, 有d 咩睇.

不過, 好多媽咪以前一直用開 DC 仔, 無淺景深呢樣野睇到, 而家一轉用 DSLR, 好易影到淺景深, 所以有D 額外喜悅係好正常

攝影係光線, 構圖, 技巧....多方面之配合.
所以有另一POST 係介紹 "構圖", 希望各爹地媽咪可以再進一步

(呢度D 爹地媽咪都好勁, 睇返D 相, 都好靚架 )

總之大家一齊互相學習, 研究, 一齊進步

子爵府

好媽媽勳章

哈哈哈, 你地講得好深入呀, 我好fu 淺, 係"好"sharp. 係我仔跑緊jump 緊玩緊既時候capture 到幾多就幾多, 影佢最自然最係佢既一個樣

o弟相都只會o弟自己個仔囡, 背景係直係圓係扁, 其實我都唔係好介意

子爵府

我都係好膚淺, 影左我d仔女個樣落來, 第時睇返某年某月佢地個樣係點, 玩過d乜就夠喇.

睇返幾年前d相, 不知不覺佢地個樣都變晒, 唔睇相真係唔記得嫁.

大宅

KnN,
你呢種咪係真正既「前清後蒙」囉

KnN 寫道:
o弟相都只會o弟自己個仔囡, 背景係直係圓係扁, 其實我都唔係好介意

男爵府

我覺得呢, 上dslr大前題係對焦快, 狠, 準, 快門時滯短, 影小朋友係最適合, 呢d係dc俾唔到我, 淺景深反而係其次, 不過多一, 兩只大光圈鏡頭看o下門口又無壞既

大宅

完全同意chloepapa, 我就係400d新手, 個零月貨仔
以前用slr影淺景深, 係好有feel, 好有滿足感,
後來貪方便轉用dc, 用左咁多年dc仔, 已經完全放棄前清後濛呢種風格 :cry:

到依家dslr續漸普及, 再聽到shutter聲, 冰封左既淺景深情意再燃燒起 我都玩左x0張呢種style既相, 開始想有多d唔同風格

前清後濛可以算係一種幾搶眼既技巧, 人家一見你呢類相,就會嘩嘩聲(特別係唔識攝影既人), 所以多人想學, 唔似得構圖,光源呢類高楷技巧要慢慢揣摩! 但我就唔喜歡自己本相薄全部相都係咁, 所以要口係呢到學習, 學習, 再學習

**但估唔到呢個親子網有咁多師傅, 仲咁helpful, 真係要

侯爵府

yatyatmommy,

好高興係呢度見到你,

大家一齊加油

大宅

MomMom,

新手心聲

大宅

係呀, 如果成本相薄全部都係一個style, 好悶ga, 同埋, 我硬係覺得淺景深d相好似果d女仔影果d沙蒙~~bb相應該可愛d wor!
我係一個好lazy的人, 只靠構圖去搶人視線, 費事要practice 同記d技巧la~~

侯爵府

KnN 寫道:

咁啱o既~ 我都係wor

男爵府

要影到一幅構圖好嘅相, 其實都唔易, 少d sense唔得, 同埋影小朋友就更難, 當你搵到想要嘅構圖, 阿囝阿囡已經唔知走左好邊(bb未識行都可以), 真係要眼明手快!

我初初都係因為中意淺景深嘅相而買部dslr, 以我嘅技術用dc仔一定影唔到, 同埋dslr真係可以好快捕捉到阿囡嘅表情! 初初玩部機只係理個background夠唔夠朦(好膚淺), 仲要個個weekend諗同阿囡去邊樹影相, 後來俾人問左句:"果到邊到o黎ka, 張張相個background都朦查查嘅?" 跟住睇番有個朋友send俾我嘅相, 佢又係咁, 真係唔睇佢個title都唔知果到係邊樹, 真係好無意思, 咁我就開始特別留意下啦!!!! :lol: :lol:

不過仲有好多野要學! 請多多指教!

男爵府

stephenietam 寫道:
[quote]
KnN 寫道:

咁啱o既~ 我都係wor[/quote]

我就唔係啦~! 個景靚我一定留住! 個景唔靚就有咁矇得咁朦, e.g 屋企, 廢事失禮俾人睇到有幾亂!!! 間屋有豪裝就唔同!

子爵府

好媽媽勳章

有咁多唔同既角度, 真好, 得閒出多d 相大家指教下先
有時間既入聞相俱樂部坐下喇

子爵府

好媽媽勳章

stephenietam 寫道:
[quote]
KnN 寫道:

咁啱o既~ 我都係wor[/quote]你係?? 唔似喎

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我影果o的隨時應清就蒙...... 唔應清都係蒙.....

一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

大宅

我影嗰 d 無論係主體定係背景都係 "鬆, 郁, 濛"

大宅

其實我用部dc仔影都係bb成日無影手/腳什至無影頭~~~~
Small_Cloud 寫道:

男爵府

swkmc 寫道:
其實我用部dc仔影都係bb成日無影手/腳什至無影頭~~~~[quote]
Small_Cloud 寫道:
[/quote]

你bb而家嘅pose只係瞓同坐, 遲d再大d就多d野影ka啦!!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至