意見反饋
義工

基督家庭 今日: 0|主題: 9903

老公係天主教, 而家想幫個囡領洗, 應該點做?

大宅

國民生產總值:3064

老公係天主教, 而家想幫個囡領洗, 應該點做?

個囡未夠3歲, 係唔係唔駛上堂都可以領洗? 如果搵唔到代母咁點算? 搵代父得唔得?

別墅

國民生產總值:677

Re: 老公係天主教, 而家想幫個囡領洗, 應該點做?

3歲的話,直接同神父講,神父會安排見父母,了解父母嘅意願同靈修情況。舉個例,如果父母本身唔去聖堂,神父未必會批准。因為這樣的話子女無法繼續信仰生活。

教會好似規定女仔一定要搵代母,真係冇朋友做到嘅話,同神父講都得,佢會幫你安排。如果你有朋友想做代父,即係同時有代母同代父係ok嘅,不過領洗紙上只有代母姓名。

大宅

但係我老公有一段時間無返教堂, 咁係唔係佢要返一排望彌撒先可以幫個囡領洗? 同埋我唔係天主教, 咁會唔會影響到亞囡領洗唔到? thanks

複式洋房

國民生產總值:418

ballball411 寫道:
但係我老公有一段時間無返教堂, 咁係唔係佢要返一排望彌撒先可以幫個囡領洗? 同埋我唔係天主教, 咁會唔會影響到亞囡領洗唔到? thanks

應該不會影響到你囡領洗唔到的,其他的就最好請教jk67jk.

同你分享,我的女兒都係不到1歲時候領洗的,我太太就剛剛在這個復活節領洗。

主佑!
vespamania

開口常笑笑古今可笑之人 大肚能容容天下難容之人 開口常笑笑古今可笑之事 積極進取,遊戲人生!

大宅

係唔係我都要一齊返教會?

子爵府

國民生產總值:10826

ballball411 ,

女兒未夠3歲領洗,父母只要其中一方是天主教徒便可。但是,還要你們的婚約是在聖堂舉行,而不能只是民事的婚姻註冊處。 假若那時真的只在婚姻註冊處登記,你們先要行補禮 —— 補禮詳情請與堂區神父查詢。 我以前得知得補禮前應該要上一個婚姻課程,明愛及公教婚姻輔導會有開辦。

其實正確來說,沒有一定女仔搵代母,男仔搵代父的;但是,至少香港教區便是傳統的「女配女」「男配男」,所以如你只能找得代父,便要看看當時的神父是否接納這安排,又要看你們的原因是否充分。 我知有女仔搵代父的case, 但真係少之又少,而且有些神父是無論如何不同意的。

咁係唔係佢要返一排望彌撒先可以幫個囡領洗?

[size=large]唔係!而係要佢從此自後,要個個星期參與彌撒,要承諾以身作則去培養女兒成為一位天主教徒,要使天主成為她生命的主宰!
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

子爵府

係唔係我都要一齊返教會?

在這些情況,神父都會希望你也參加慕道班,接觸天主教信徒,及考慮領洗成為天主教的一份子。 因為,母親影響孩子最大,比父親大很多。

大宅

國民生產總值:4165

jk67jk

我仔係代母架!

大宅

國民生產總值:4165

我既例子係 會有修女家訪! :wink:

& 你們是在聖堂結婚嗎? 如果唔係 有d神父會先要你們補禮!~因為丈夫的領洗紙是單身的!

子爵府

four44 寫道:
jk67jk

我仔係代母架!

Well... four44, actually, 我知道仔搵代母的機會的可行度是高一點的。 相反,接受女孩子找代父的機會率是低一點,原因... ... 大家諗到啦! (教會都係保守兼保障教徒的安全的) 因為﹐代父母的角色應是陪伴代子女成長的,雖然現在沒有太多人做得到。

大宅

我地個時唔係教堂行禮................係唔係一定要補禮?

大宅

真係唔該曬咁多位, thanks

子爵府

我地個時唔係教堂行禮................係唔係一定要補禮?

以你們的情況多數要。尤其你丈夫本身不去聖堂,神父對你們的信仰生活全無認識,因此嚴守這個規定的機會頗大。

子爵府

子爵府

jk67jk 寫道:
[quote]

以你們的情況多數要。尤其你丈夫本身不去聖堂,神父對你們的信仰生活全無認識,因此嚴守這個規定的機會頗大。[/quote]

其實我應該如此說:「是一定要的。但是,若果你們常上聖堂,神父熟悉你們,知道你們的信仰生活,也知道你們會帶小朋友上聖堂的話,在某些情況下,次序可能容許先後調轉。」
因為在補禮前你們要去上一個課程,而那個課程不是常有的,要看主辦單位的schedule。 那麼如孩子又急於領洗,神父在合乎教會要求的條件下,又信任你們,便可以讓嬰孩先領洗,再給你們補禮。 當然,這個酌情權,又不是每位神父都會行使的。

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.