意見反饋
義工
[2007年] 妹妹出世記 + ABO 不相容性引起的黃, 要小心!

大宅

國民生產總值:1439

妹妹出世記 + ABO 不相容性引起的黃, 要小心!

我的囡囡終於在9/4出世了!

一切由陣痛開始:
12:40am 開始痛, 約10分鐘一次, 時有時無, 每次痛約
一分鐘, 不劇烈, 繼續瞓覺.
3:40am 痛醒了, 打算告訴老公, 然後食早餐, 但開始
痛多了, 結果由老公煮早餐.
5:15am 由老公駕車, 到達醫院, 之後nurse檢查, 已
開了2度.
6:30am 吊水, 仍是2度, 不太痛
9:00am 醫生到了, 開到3度, 也不太痛, 醫生幫手穿

9:30am 開始痛多了, 打止痛針(其實可以遲一些打,
但醫生說約2小時會生, 所以早一些打)
11:25am 妹妹出世了!

妹妹出世第2天便黃, 要照燈, 第三天我可以出院時, 醫生告訴我妹妹較黃, 驗血後, 指數是12.6, 所以要繼續照燈, 而那些黃並非生理性的黃, 而是因胚胎的血型與母體的血型不相容引致, 如果不照燈(至少幾天), 那些黃退不了, 便很危險, 最嚴重患兒要換血.最後妹妹照了5天燈, 有2天還是雙燈. 今天再去覆診, 妹妹的黃好了!

各位媽媽, 如果bb有黃, 一定要給足夠的奶給bb吃 ,那可以排黃的. 在此祝各媽媽和bb健健康康, 肥肥白白, 快高長大!

Cheers,
Kam

版主

國民生產總值:132225

玩具勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

Re: 妹妹出世記 + ABO 不相容性引起的黃, 要小心!

唔係好明, 係咪你A型, 阿B係O型 (諸如此類) 就會引致你所講的血型不符性黃疸?

大宅

國民生產總值:3320

好媽媽勳章 畀面勳章

Re: 妹妹出世記 + ABO 不相容性引起的黃, 要小心!

恭喜, 恭喜.......

我都唔明, 是否你是AB型, BB係O型, 所以要照燈? 乜BB一出世就知係乜血型?

王國長老

國民生產總值:51778

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

THANKS A L0T

伯爵府

國民生產總值:18595

醒目開學勳章 BK Milk勳章

你咩血型ga? 阿b女呢?
我估你O型~而b女係A or B

係架~如果阿媽同bb血型唔夾, 阿媽d anti-A or anti-B 入咗阿b度, 打佢d紅血球~放出bilirubin咪黃lor
可大可小架!

不過香港e院生唔會有事嘅 (响BK其他topic見過响大6試過!!)
祝B女早日好番!

伯爵府

國民生產總值:18595

醒目開學勳章 BK Milk勳章

callyan 寫道:
恭喜, 恭喜.......

我都唔明, 是否你是AB型, BB係O型, 所以要照燈? 乜BB一出世就知係乜血型?

响私家生係會check埋阿b嘅血型
至於公家~唔多清楚, 不過如果e生想知bb点解黃
都一定要check, 但未必話俾阿媽知

呢d咁嘅情況多數會喺O媽媽身上出現 (bb 係A or B型)
有時都會喺 "A媽媽/B bb" or "B媽媽/A bb" 身上出現

大宅

謝謝各位媽媽!

係呀, 最初我都唔明, 所以好驚妹妹有事, 後來知道如果及早照燈便ok, 我才安心一些. 我是O型血, 而妹妹是B型血, 其實哥哥都係B型血, 但佢就無呢個問題

ABO Incompatibility :

1. 差不多全部病例是母體O型血, 胚胎A,B或AB型血
2. 絕少病例的母體血型為A型, 而胚胎為B/AB型血 ; 母體血 型為B型, 而胚胎為A/AB型血

病徵:
1. 胚胎及母體之血型不相容
2. 母體會製造抗體, 對抗胚胎不相容的血型, 這些抗體會經胎盤傳到胚胎血, 並破壞胚胎的血細胞
3. 新生嬰兒患上黃疸, 令雙眼及皮膚變黃.

治療方法 :
1. 需接受光線療法, 以治療過高的膽紅素及黃疸
2. 如情況嚴重, 要接受換血.

併發症 :
貧血, 核黃疸

(以上資料由醫院的兒科醫生提供, 他有一份資料給我看, 讓我了解清楚)

昨日妹妹覆診, 黃已退去, 完全沒有事, 連血也不用再驗, 所以我們十分開心,
也開始不用每餐加奶粉, 只會見到她吃得少, 像很累才補奶粉, 希望可以早日成功餵全人奶啦!

Cheers,
Kam

大宅

國民生產總值:3892

祝妹妹健康

版主

國民生產總值:132225

玩具勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

kamtsk 寫道:
謝謝各位媽媽!

係呀, 最初我都唔明, 所以好驚妹妹有事, 後來知道如果及早照燈便ok, 我才安心一些. 我是O型血, 而妹妹是B型血, 其實哥哥都係B型血, 但佢就無呢個問題

我知啦... 我都有聽過如果媽媽陀第一胎時係唔會"病發", 到第二胎時就會有呢個情況... 好似話如果情況嚴重係要响胚胎時換血O架, 因為母體會同胚胎排斥~ 如果Rh因子唔同, 好似仲麻煩過血型唔同O添

大宅

小倩 寫道:
我知啦... 我都有聽過如果媽媽陀第一胎時係唔會"病發", 到第二胎時就會有呢個情況... 好似話如果情況嚴重係要响胚胎時換血O架, 因為母體會同胚胎排斥~ 如果Rh因子唔同, 好似仲麻煩過血型唔同O添

嘩!原來可以咁大件事. 所以話媽媽真偉大呢! 嘻嘻! 好似讚自己咁添. 當然仲有所有媽媽啦!

Cheers,
Kam

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.