意見反饋
義工

家事百科 今日: 1|主題: 36823

help ! help !!.一到半夜, 廚房就有'曱姪'出黎喇..

大宅

國民生產總值:1847

help ! help !!.一到半夜, 廚房就有'曱姪'出黎喇..

請問邊隻殺蟲劑可以係廚房用or有其他方法去消滅'小強'嫁 .
日頭係無嫁, 夜晚廚房一熄燈就走出黎喇
please help.
:wave:  :wave:  :wave:

大宅

國民生產總值:1008

好媽媽勳章

Re: help ! help !!.一到半夜, 廚房就有'曱姪'出黎喇..

我屋企試過,好大工程ga wor.

你要先將d碗碗碟碟,煲呀,wok呀,"kick lick ka la"全部搬晒出來清洗1次,用1:99漂白水抹下個櫃 (目的是要清除d細到幾乎睇唔到既黑色點點,我亞媽話個d係小強蛋來wor).

"針板"要用粗鹽省下,要洗走d味. 調味品樽等等d樽口位要抹下.

廚櫃出面呀,地下呀,水渠口呀,就試下bio-kill殺蟲水啦,無味,無害,我屋企有bb同狗狗都係用佢.

夜晚廚房熄燈前就切開個洋蔥放出來,d味好勁,小強於是搬"豆".

大宅

Re: help ! help !!.一到半夜, 廚房就有'曱姪'出黎喇..

hi pokoyo
吾該晒你呀.
我都有用bio-kill, 但噴完果晚都仲有走出黎呀 :-( :-( ..
放洋蔥係未一個就夠喇 ? 係未放係d'小強'經常出沒的地方呀 ?
thank you very much.

大宅

國民生產總值:3425

用藥利,一定要用大牌字(或過比藥房佬坤,買了一隻吾知咩牌子,沒效)如雷達等,一盒有好多個,貼晒成屋,我半年全屋換一次,試過吾換又有番(證明有用)個盒是寫三個月換一次,但我半年換一次都OK

大宅

hi 200012
係未一個個4方形咁嫁 ?
o.k. 我買黎試下先, thank you very m uch.

大宅

好媽媽勳章

cailford 寫道:
hi pokoyo
吾該晒你呀.
我都有用bio-kill, 但噴完果晚都仲有走出黎呀 :-( :-( ..
放洋蔥係未一個就夠喇 ? 係未放係d'小強'經常出沒的地方呀 ?
thank you very much.

係呀,我個陣放係平時切野個度(係咪叫灶頭?),碗櫃la,窗邊la咁.好似用左2個洋蔥(唔係好記得 ?-( )

大宅

好媽媽勳章

呀,重有呀,你個廚房有無用d木製既野ga?例如木製刀架呢,如果有,d小強可能就係住係個度la

我之前唔知,用左好多方法,藥餌,炸彈,漂白水(唔溝水tim),都唔得,有1日我見到有隻bb小強係張刀度爬,咁我就諗,死火,d刀都要省下先得,嘩,1 'ling' 起個刀架 (平時抹廚房只會移開個刀架,無搬起),嚇到我即刻成個dum落個星盤,都唔知幾多隻大大細細小強走出來,好采我個工人唔驚小強(不過佢都話未見過咁多一齊爬出來),幫我快快手用垃圾袋包走個刀架.(我驚到話d刀都唔要la,掉晒佢la)...唉,諗番起都驚

跟住都重有小強(無咁多la),咁就用先前我亞媽教既方法,就ok左la.

祝你快d趕走晒d小強la.

大宅

國民生產總值:3425

cailford  係呀黑色四四方方,約1.5吋X1.5吋1個,一盒都夠貼全屋,櫃,房,大門位,.....約1至2星期,就會見效(要比時間佢食同(四)

大宅

大宅

hi 200012/pokoyo
再次吾該晒你兩位 .
我兩個方法都會試的.
thank you.

禁止訪問

國民生產總值:1320

別墅

國民生產總值:668

你地有無聽過"金剛2000"?佢係要插電ka,大約係3R咁大,厚1吋多d,佢用音波趕小強,6年來屋企只有2次有小強入屋,但小強會比d音波攪到好遲鈍,好易殺到!值得試ka!

不過可能口碑好多左人買,近年加左價,教協護協賣三百幾(有贈品),見過有藥房有得賣但唔知幾錢。

大宅

大宅

各位好呀
我家的'小強'都係仲有呀 , 只要夜晚熄左燈, 隔一陣, 拿個電筒出黎照下, 就一定會見到4-5隻係kitchen.
已經用左'小強'屋的了, 都係咁, 係金剛2000真係work呀 ?
市面上有邊隻殺'小強'好用呀 ?
求大家比d意見我啦
thank you.

男爵府

國民生產總值:9393

不如你試下用"煙霧滅虱劑"啦,我最近用過,差唔多有1百幾十隻小強死左出黎(我工人話), 好多都係細細隻,之後已經冇再見到小強喇, 我會幾個月用1次

大宅

LittleMiyo 寫道:
不如你試下用"煙霧滅虱劑"啦,我最近用過,差唔多有1百幾十隻小強死左出黎(我工人話), 好多都係細細隻,之後已經冇再見到小強喇, 我會幾個月用1次

吾該晒...
但吾知廚房得吾我wor

男爵府

國民生產總值:9393

任何地方都得架,我屋企果日用左2個,要睇你屋企幾大,個盒有教你,你試下啦 ,不過之後就要全屋清潔1次喇

大宅

LittleMiyo
thank you先.
不過用後要全屋清潔1次...係未淨係表面的野就o.k.喇 ?

男爵府

國民生產總值:7657

2018勳章

原本我屋企個廚房都好多'小強', 大執左一次兼噴完殺蟲水,死左幾十隻 , 而家廚房間唔中都有一兩隻.....................但係惡夢黎啦, 有d '小強' 而家搬左出廳呀 :-( :-( :-( 慘慘慘!!平時都唔知佢地呢係邊, 間中走隻出來, 點算好??

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.