自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

家居保險買邊間?

各位有買家居保險嘅業主,妳哋係買邊間公司架??

侯爵府

減齡達人勳章 親子王國15週年勳章 好媽媽勳章

Re: 家居保險買邊間?

道亨, 平, claim錢快

大宅

HSBC

大宅

I buy from AXA $770/year for under 700 sq ft.
Is it reasonable?

大宅

係道亨, 連工人保一併買, 有特價呀!

男爵府

AIU, $7xx/year for 1000 sq. feet.

大宅

多謝各位業主意見,有冇人可以話我知道亨點平法??

複式洋房

道亨 is very good

別墅

匯豐銀行

侯爵府

callycms 寫道:

$68/月(第6個月free) for 500呎.
最好係跌銀包都有得claim, 我試過去旅行出發前跌左部數碼相機, 以為只可claim返之前部機價錢, 但原來係claim replacement 嘅錢, 當然唔可以太離譜, 之前部機$2000, 跌左後買返部$5000啦.

如果妳想知detail, 我有張單張可以fax比妳參考下. 或者可以比個負責職員tel妳打去問問. 妳需要就PM我啦

子爵府

我想問點解跌左部數碼相機都可以claim 家居保既? 可否解釋一下呢, 咁係唔係我係屋企整壞左個電視都有得claim 呢??

cherryma 寫道:
[quote]
callycms 寫道:

$68/月(第6個月free) for 500呎.
最好係跌銀包都有得claim, 我試過去旅行出發前跌左部數碼相機, 以為只可claim返之前部機價錢, 但原來係claim replacement 嘅錢, 當然唔可以太離譜, 之前部機$2000, 跌左後買返部$5000啦.

如果妳想知detail, 我有張單張可以fax比妳參考下. 或者可以比個負責職員tel妳打去問問. 妳需要就PM我啦 [/quote]
唔知亞女幾時先會叮一聲

禁止訪問

該用戶已被刪除

別墅

我想問下, 我唔係業主, 只係租客, 咁可唔可以買家居保險架??因為我對保險無咩認識, 想向大家指教下

大宅

租客係唔需要幫業主買家居保險,因為當樓宇有問題而有需要賠償時,係追討業主,唔係租客...我估

侯爵府

agnesming 寫道:
我想問下, 我唔係業主, 只係租客, 咁可唔可以買家居保險架??因為我對保險無咩認識, 想向大家指教下

我幫妳問下啦, 今晚覆妳

侯爵府

heihei媽 寫道:
我想問點解跌左部數碼相機都可以claim 家居保既? 可否解釋一下呢, 咁係唔係我係屋企整壞左個電視都有得claim 呢??

當然唔得啦, 呢啲算自然損耗. 如果因為被人爆格而弄壞電視, 或爆水喉水浸壞左先可以

現在的家居保係好全面架, 跌左銀包都得, 如果妳買銀包時留起左張單, 連買銀包嘅錢都可以claim, 跌左嘅錢, credit card補發收費, ID card補領都有得claim, 不過當然有上限啦. 同埋間間銀行保險唔同, 有啲有自"氈"底費, 要睇清楚

侯爵府

大家如果有需要知道詳情, 可以PM我留e-mail, 我今晚放工scan左張單張e-mail給大家(因為單張放左係公司)

*在此說明我只是義務性質, 不是從事保險行業

大宅

cherryma

我都想知, 可唔可以PM我, THX

男爵府

agnesming,

家居保險係業主買.

首頁

尾頁

跳至