懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 香港人,有有廉恥架?

D人係咁衰, 尤其後生果D, 佢哋當你正常人看待, 我家下就快生, 個肚超大, 都無物人讓位, 有次巴士突然停, 我差D跌親, D後生仔仲串我大肚就搭的士仲係度同人迫, 真係好心淡, 唉...

別墅

我大肚時有個20幾嵗後生仔同我爭位坐.所以我哋應該睇開點, 讓俾有需要嘅人坐,

男爵府

mena

你應該串番個屎片怪,你都有阿媽生嫁~~

我今日都好辛苦,個肚仔唔舒服,腳又痛,都冇人讓坐啦。d人仲要觀賞完你就算

小少爺係ma mi 既心肝寶貝

男爵府

d人真係好賤,唔讓位咪算囉,仲要係度眼望望咁望住你個肚,好似懷疑緊我個肚係咪真咁,唔通我生鼓漲咩!

複式洋房

我大肚時都試過有人同我爭位坐,係打扮入時的女仔,佢明知坐左我個位都扮無野繼續講電話,好彩有位男士睇唔過眼讓個位比我坐,又同我講:「點解依家D香港女仔甘無禮貌!」
Hello! I am a happy girl!

大宅

唔*可怪那些年輕人, 因為她們是無知,她們沒懷孕過, 不知孕婦的辛苦.是香港政府的錯,
1. 他們應該做多些廣告叫大眾在使用交通工具時(要)讓位俾有需要的人士(老人.孕婦).我們每年交了那麼多稅, 政府為我們做了些什麼?!
2.另在地鐵.bus 上 張貼留位俾有需要的人士(老人.孕婦).而且那個位(只能)有需要的人士(老人.孕婦)坐.
各位孕媽媽加油!! 我們要向地鐵,bus公司反應.

大宅

mokstick,

我試過類似的情況 不單唔讓位,仲要係度眼望望咁望住我個肚....hhahaa 你的說話很好笑丫~~~ 生鼓漲 d人真係好傻瓜 好似未見過人大肚咁 唔知望mud呢 ∼∼∼

大宅

其實香港地都好多呢d人, 係咪佢地心理有問題呢, 不過都賤唔過個d明明都係下一個站落車架啦, 仲係男人老狗喎, 你企正佢面前都唔讓, 本來心諗可能佢可能有排未落車咪算. 吓! 點知賤到下一個站落車都唔讓, 真係坐少個站會蝕, 真係衰d講句"咁多人死又唔見呢d人死"......

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

香港有好多衰人不讓坐, 但都有熱心人!

我上個月已經生完, 但個肚重鬼咁大, 昨天乘巴士返屯門, 去到汀九附近巴士壞了, 要轉過另一架車, 我上到樓上, 剛剛到我無位坐, 我咪轉身諗住落樓下, 點知有位年青人(約二十多歲)讓位俾我, 我梗係話不洗 , 佢已經起身讓坐給我, 那個情況下, 我唯有坐下, 但心裡真係好難受, 好似欺騙左人咁 :-( , 畢竟佢都要由深井企到番屯門, 在此感謝這位熱心人, 亦希望各位大肚媽媽會好似我咁遇到好人吧!(我會努力減肥, 希望不好再有此事發生)

大宅

今日聯合報報導:
讓座的美德在現今社會已日漸式微。大陸日前發生一起讓座風波,一名孕婦上了客滿的公車後,一直沒人理,女司機透過廣播提醒乘客讓座無效,乾脆不開車,僵持了八分鐘,終於有人讓座,車子才啟動。

大陸媒體報導,25日上午,王姓孕婦在姐姐攙扶下在公車站上了車,車廂內立刻響起「請給老弱病殘孕乘客讓個座」的語音提示。她向女駕駛員點頭示意,然後順著人潮站在愛心座旁邊。

讓座的提示音響了又響,車廂內仍沒有人讓座。雖然有些失望,王婦仍靜靜站著等車子啟動。這時突然聽到張姓女駕駛員的聲音:「誰家沒有老人、孕婦和孩子啊,難道不能給這位孕婦讓個座?」

王婦有些不好意思,覺得全車乘客目光都對準自己,但還是沒人讓座。為避免尷尬,她主動走到後門邊,女駕駛員再次一遍遍按響語音提示,直到坐在最後一排的一名年輕女子讓座,車子才開。此時已經整整過了8分鐘。

王婦心存感激地記下公車車號和駕駛員編號。記者尋線找到公車張姓女駕駛員。

巴士公司書記說,從保證孕婦乘車安全、避免客傷事故來說,司機沒什麼不對。應該反省的是乘客,如果真有乘客來投訴,他也許會問對方,怕耽誤時間為什麼不讓座?所以車隊會嘉獎女司機。不過,書記還是建議駕駛員可以採用其他變通辦法解決類似事情。

別墅

同大肚婆搶位坐又真係很離譜...
他們會有報應的,,到他們大肚或老婆大肚時就會嘗試到果種無人理你的滋味了!何必勞氣!
我之前搭咁耐車都未試過有人讓位比我坐,可能因為我肚太細啦!而好彩係我都很小在返工放工時搭車!
而家差不多八個月,個肚也明顯了很多!真的有時隻腳痛都死都唔會有人理你,但都有試過有人讓位給我...但我唔會坐!反而惹來很多很奇怪或者唔好意思的眼光!我唔想人地覺得我似住大肚而要人讓坐給我。

男爵府

我尋日搭地鐵, 又係冇人讓座.
好彩過左一個站, 坐緊的有人落車, 於是就有一個位空左出來.
我同個空位隔左兩個人, 中間果位好心人就拍我的手臂, 又讓開條路, 示意叫我坐.
但個空位前面個位女士, 著得好斯文, 約30歲左右, 就好不憤. 我見到佢郁左下, 想坐埋去, 不過見我行緊過去, 就停低左. 不過呢, 就全程怒啤我.
我都有同好心人同不憤人講唔該, 不過就好似無法平息佢的怨氣.
到我落車時, 我一企起身, 不憤人突然將個大手袋好大動作咁由一邊膀頭換去另一邊膀頭, 差點就正正掟正我個肚! 嚇到我即刻坐返低.

唉....呢 d咁黑心腸的人, 希望佢千其唔好有bb, 唔好大肚.

原文章由 yukiko906 於 07-10-13 07:32 發表
同大肚婆搶位坐又真係很離譜...
他們會有報應的,,到他們大肚或老婆大肚時就會嘗試到果種無人理你的滋味了!何必勞氣!
我之前搭咁耐車都未試過有人讓位比我坐,可能因為我肚太細啦!而好彩係我都很小在返工放工時搭車!
而家 ...

複式洋房

其實我上幾個星期都出個一個post, 係關於係診所覆診既經歷。

診所入面滿晒人, 好多係d丈夫陪太太睇醫生, 個個西裝打太, 斯斯文文, 但見到有大肚婆冇位坐咪又係冇人讓位, 有幾個仲玩psp tim。
你話佢地唔知大肚婆苦況咩, 佢地個老婆都大緊肚架wor, d人咪又係咁, 做父母都唔以身作則做一個榜樣(佢地冇呢個意識), 將來又點會教小朋友讓位呢。

大宅

有時d OL唔讓位俾D大肚婆, 我反而都唔係咁MIND (我自己已經有左8個多月), 因為我會覺得佢地要著住對高跟鞋又真係幾辛苦, 反而個D著晒西裝係樹扮訓覺個D我就覺得好討厭... 另外一樣令人好討厭既行為, 有一次, 我要去贊育飲"糖水", 個樹個個都係大肚gar喇, 我見有兩個大肚婆有嚴重既傷風感冒, 個鼻都呷到又紅又腫, 一樣肆無忌憚咁係樹 "si si shu shu" 口罩都無戴, 唔通要d無病既戴口罩黎避你咩?? 自己大肚病緊都知辛苦gar啦!! 咁樣黎散播細菌真係究竟有無公德心gar.. 唔通佢地諗住傳染左俾人佢會快d好番???

複式洋房

原文章由 EstherCheng 於 07-10-15 02:11 PM 發表
有時d OL唔讓位俾D大肚婆, 我反而都唔係咁MIND (我自己已經有左8個多月), 因為我會覺得佢地要著住對高跟鞋又真係幾辛苦, 反而個D著晒西裝係樹扮訓覺個D我就覺得好討厭... 另外一樣令人好討厭既行為, 有一次, 我要去 ...

所以我而家去親覆診都帶口罩, 因唔會expact人地有公德心

伯爵府

依家大肚出街坐車都唔敢奢望有人會讓坐呀
我都試過陀住個肚比人搶位坐, 我反而唔會好激氣喎
仲會有禮貌對住人笑囉, 唔好同 d 人一般見識

依家 d 公民意識真係越黎越差喇
我自己統計過, 今次大肚讓位比我o既多數都係"老粗"外表o既男人或者係賓賓
永唔會有後生女人讓位喎, 尤其係後生讀書一輩o既

珍珠宮

有幾次都有人讓坐給我,通常都是over30歲的

咁耐以來無一個十來二十多歲的後生讓過位比我,更離譜的是那些廿多歲的後生仔(通常係男性)唔會讓坐之餘,仲會爭位坐,有時去商場仲要我推門之後,d男仔即刻衝過來,真係驚佢會撞到我!我覺得依家最無教養既就係呢班十幾廿歲既人!

男爵府

同意, 我大肚個陣搭地鐵通常都係d中學生(男)或年紀較大的男士會讓座, 女士少之又少, 尤其是年輕個d, 真係唔明佢地的良心去咗邊, 之後生咗bb就更加覺得d人好過份, 推bb車搭地鐵要坐Lift時, 直情可以睇到人性醜陋的表現, 大部份等Lift既都係d無需要的人(20-40歲的人), 不單止唔會讓你搭先, 就算你排隊係前面, 佢地會嫌你推bb車慢打尖, 跟著你又要等下間, 雖然已經有張大海報宣傳請給有需要人士優先使用, 但總之就唔會有理你, 唔知係咪d人質素低左呢

伯爵府

依家 d 人乜都話政府教育有問題
其實教育小朋友屋企都要負好大責任

我o地可以做到o既就係教自己o既小朋友第日要做一個有品o既人

禁止訪問

畀面勳章

首頁

尾頁

跳至